To ja zaczynam: jeśli ktoś będzie w Świdnicy to polecam Zaglobę - restauracja z pyszną kaczką, tagiattele, zupami i lokalnym piwem. Obiad z piwem ok 40 zł. Polecam. Mniam☺
Użytkownik Dorka edytował ten post 01 października 2016 - 09:21
Napisano 01 października 2016 - 09:20
Użytkownik Dorka edytował ten post 01 października 2016 - 09:21
Napisano 01 października 2016 - 23:00
Na trasie A4, przy zjeździe na Opole-Krapkowice, stacja Lotos Rogów Opolski, wbrew pozorom, ale mega wyżerka. Smacznie, dużo i przystępna cena.
Napisano 04 października 2016 - 23:06
To ja zacznę od znanej już kilku osobą z forum "Bezy z Jastarni" podawanej w Capuccino Cafe
Wspomniana beza składa się z dwóch warstw - jedna z dołu, druga z góry, delikatnie słodkiej, delikatnie chrupiącej z wierzchu i nie gumowatej w środku bezy [ bez posmaku białka co nie jest wcale oczywiste ]oraz znajdującego się pomiędzy nimi kremu... delikatnie słodkiego i lekkiego kremu [a nie chamsko dowalonej cukrem pulpy jak to bywa w zwyczaju] na bazie śmietanki i serka mascarpone.
Do kremu w proporcji około 50/50 dodawane są owoce sezonowe - maliny lub borówki a w osobnej miseczce sos z miksowanych truskawek [nie muszę chyba dodawać że delikatnie słodki - 100% truskawkowy]
Bezę odkryłem przy okazji urlopu w Jastarni w 2012 i od tego czasu jej smak nic się nie zmienił co dobrze świadczy o właścicielach tego niebiańskiego przybytku
Zawsze kiedy znajdę się bliżej niż 100km od jastarni dokładam tą stówkę do trasy żeby poczuć ten błogi smak w ustach
W zeszłym roku został otwarty drugi lokal w Sopocie: Zamkowa Góra 25, 81-713 Sopot
Z czystym sumieniem polecam, jednocześnie ostrzegam, wszelkie podróby tej bezy w sąsiednich lokalach mogą ją co najwyżej cmoknąć w kostki ...
ps. do bezy obowiązkowo kawa, piłeś już dzisiaj pięć? nie szkodzi mają bezkofeinową
ps.s nie kombinujcie z bezami smakowymi czekoladowa/ kawowa - to już nie jest to
Napisano 05 października 2016 - 08:39
w Toruniu polecam Pierogarnię Stary Toruń i pierogi prosto z pieca. Wszystkie które próbowaliśmy były fantastryczne - nie dałam rady tylko temu z nutellą- nadmiar słodyczy jednak.
Na trasie Gdańsk- Bydgoszcz, tuż przed Bydgoszczą w Osielsku- Chata Myśliwska- nie jest tanio ale przepysznie.
Na Wybrzeżu jest jeszcze całkiem sympatyczna sieć Papudajnia- za 12 zło można zjeść obiad: zupa, 2 danie i kompot- w zależnośći od menu są rózne dania.
Napisano 05 października 2016 - 08:51
Pierogarnia jest super , potwierdzam !
Napisano 05 października 2016 - 09:33
Przemek Twój opis jest genialny, czuję smak tej bezy mniam. Szkoda, że tak daleko...
Napisano 05 października 2016 - 09:56
Rabka-Zdrój, Cafe Słodka.
Polecam ruskie z mięsem-niebo w gębie
Napisano 05 października 2016 - 10:00
Przemek Twój opis jest genialny, czuję smak tej bezy mniam. Szkoda, że tak daleko..
Dorka, dobre jedzenie porusza we mnie duszę artysty ;P
Napisano 05 października 2016 - 10:04
Dobre jedzonko podają również w Tawernie,Gdynia Orłowo,przy samym molo choć drogo.Ale takich gołąbków z farszem rybnym to nigdzie jeszcze nie jadłem.
Napisano 05 października 2016 - 10:10
w Toruniu polecam Pierogarnię
Byłem, jadłem i ...... nie dałem rady zjeść, ale chyba wtedy zamówiłem 1,5 porcji Nie mniej były bardzo dobre i też polecam
od znanej już kilku osobą z forum "Bezy z Jastarni"
Tam też byłem, jadłem i ...... zjadłem, pychota że palce lizać
Napisano 20 października 2016 - 15:10
Rabka-Zdrój, Cafe Słodka.
Polecam ruskie z mięsem-niebo w gębie
byłem i jadłem - również decydowanie polecam
Napisano 27 października 2016 - 12:00
Napisano 07 listopada 2016 - 23:03
najlepsza baba to wlasna graba,... a zjesc to co raczki swoje zrobia,,,. a co proste ,...
Napisano 08 listopada 2016 - 11:11
Napisano 24 listopada 2016 - 12:34
ja polecam gruzińskie chaczapuri w Krakowie
Napisano 26 listopada 2016 - 11:22
Użytkownik Dorka edytował ten post 26 listopada 2016 - 11:23
Napisano 28 grudnia 2016 - 13:01
Karczma Bida w Głogoczowie, na trasie Kraków Zakopane.
Napisano 28 grudnia 2016 - 13:06
laser, a konkretniej gdzie?
Jak ktoś będzie w Kudowie-Zdroju, to na słodkości proponuję iść do Ptysia. Jutro z Adamem - kuracjuszem będziemy testować
na ul. Grodzkiej
Nitos Bida jest ok, ale jednak wolę Krakowiaków i Górali - na przeciwko Bidy -moim zdaniem smaczniejsze jedzenie.
Użytkownik laser edytował ten post 28 grudnia 2016 - 13:08
Napisano 30 grudnia 2016 - 23:29
Napisano 31 grudnia 2016 - 06:42
U mnie w domubo przyjedziemy i sprawdzimy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Koła zębate do rozrządu CRD - gdzie kupić ?rozrząd CRD |
Techniczny podstawowy | kozbi7 |
|
|
|
Nie wiem gdzie dodać |
Ogólnie | pitkowechucherko |
|
|
|
1.6 czy w 2023 roku jeszcze można polecić?porada |
Zakup kontrolowany! | KrzysiekPT |
|
|
|
do postawienia na parapecie ,stoliku, na polce, albo nigdzie |
Gadżety klubowe | miecio |
|
|
|
Brak świateł mijania przy jednoczesnym działaniu kierunkowskazu którego nie można wyłączyć |
Techniczny podstawowy | Bezimienny Gość.RobertL_* |
|
|
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych