Witam,
Mam ogromny problem z halogenami w moim PT, bo ostatniej wizycie w warsztacie halogeny nagle przestały działać, żarówki są zakupione ok. 2 miesiace temu także na pewno nie są one uszkodzone. Domyślam się, że wina leży w bezpieczniku, doradzicie mi gdzie znajduje się bezpiecznik od halogenów i jaki ma numerek ?
Jak ktoś podejrzewa inną przeczyne nie działania świateł proszę o znak
Halogeny - nie działają
#1 Bezimienny Gość.kuba1991_*
Napisano 03 października 2016 - 09:52
Napisano 03 października 2016 - 10:10
Bezpiecznik właściwy od halogenów szukaj po maską w skrzynce z bezpiecznikami, oznaczenie fog. Ale prawdopodobnie masz uszkodzony przełącznik zespolony przy kierownicy, co jest w tym aucie częstą przypadłością.
Napisano 03 października 2016 - 10:52
Ja tylko dodam od siebie, że oczywiście jeżeli halogeny są to powinny działać ale z praktyki wiem, że używa ich się raz, może dwa razy w roku. Zmierzam do tego, że oczywiście trzeba naprawiać ale specjalnie się nie napinać np. w wypadku kiedy to przełącznik zespolony przy kierownicy coś namieszał.
#4 Bezimienny Gość.kuba1991_*
Napisano 03 października 2016 - 10:54
Ja tylko dodam od siebie, że oczywiście jeżeli halogeny są to powinny działać ale z praktyki wiem, że używa ich się raz, może dwa razy w roku. Zmierzam do tego, że oczywiście trzeba naprawiać ale specjalnie się nie napinać np. w wypadku kiedy to przełącznik zespolony przy kierownicy coś namieszał.
Masz racje, ja niestety jestem taką osoba, że wszystko musi działać na tip top i niczego nie chcę robić "na odwal się", uważam, że jak auto ma taką opcje jak halogeny to niech one po prostu działają, i na pewno użyje je raz albo dwa w orku
Napisano 03 października 2016 - 11:08
@kuba1991,
A co się dzieje jak włączasz halogeny? czy świeci się na zegarach kontrolka i czy działają przeciwmgłowe z tyłu?
#6 Bezimienny Gość.kuba1991_*
Napisano 03 października 2016 - 12:26
@kuba1991,
A co się dzieje jak włączasz halogeny? czy świeci się na zegarach kontrolka i czy działają przeciwmgłowe z tyłu?
Kontrolka się świeci i przeciwmgłowe działają. Także ja już zwariowałem
#7 Bezimienny Gość.Yodarek_*
Napisano 03 października 2016 - 12:29
Kuba, jeżeli zdarzyło się, że nie zadziałały to może być oznaka końca przełącznika zespolonego. Jak Adam pisał to częsta przypadłość i z racji wieku Twojego PiTola może się tak zdarzyć.
#8 Bezimienny Gość.kuba1991_*
Napisano 03 października 2016 - 13:32
Kuba, jeżeli zdarzyło się, że nie zadziałały to może być oznaka końca przełącznika zespolonego. Jak Adam pisał to częsta przypadłość i z racji wieku Twojego PiTola może się tak zdarzyć.
Nie jestem pocieszony waszymi odpowiedziami aczkolwiek biorę to na klate Pitek ma już swoje lata więc trzeba mu wybaczy i wziąć się za wymianę części...
#9 Bezimienny Gość.sylvo_*
Napisano 03 października 2016 - 20:03
W dwoch przerobilem halogeny na swiatla dzienne z uzyciem zarowek led.
Użytkownik sylvo edytował ten post 03 października 2016 - 20:03
#10 Bezimienny Gość.Yodarek_*
Napisano 03 października 2016 - 20:50
Zrobiłem sobie sam regenerację przełącznika, wstawiłem przekaźnik w obwód zasilania żarówek halogenów... - z pomocą forum bajecznie proste.
#11 Bezimienny Gość.kuba1991_*
Napisano 04 października 2016 - 08:42
Zrobiłem sobie sam regenerację przełącznika, wstawiłem przekaźnik w obwód zasilania żarówek halogenów... - z pomocą forum bajecznie proste.
ooo super pomysł !
#12 Bezimienny Gość.witekgawan_*
Napisano 20 lutego 2017 - 21:53
czesc. mam problem ze światłami przeciwmgielnymi przód i tył, co mogę zrobić?
Napisano 20 lutego 2017 - 22:09
czesc. mam problem ze światłami przeciwmgielnymi przód i tył, co mogę zrobić?
Cześć Witek.
Masz zepsuty przełącznik, ratuje Cię zakup nowego lub regeneracja u naszego doktora andreeas7 (polecam drugą opcje).
#14 Bezimienny Gość.Danio78932_*
Napisano 30 grudnia 2017 - 16:17
Napisano 30 grudnia 2017 - 20:07
Napisano 30 grudnia 2017 - 20:12
Danio78932, czytaj jak wyżej.
Napisano 06 sierpnia 2018 - 12:30
Napisano 22 września 2020 - 12:59
Bezpiecznik właściwy od halogenów szukaj po maską w skrzynce z bezpiecznikami, oznaczenie fog. Ale prawdopodobnie masz uszkodzony przełącznik zespolony przy kierownicy, co jest w tym aucie częstą przypadłością.
Czy jeżeli przód nie działa a tył tak to i tak wina przełącznika ??
Bo też mam ten problem.
Napisano 22 września 2020 - 15:45
Dokładnie tak. To jest standardowa przypadłość pt cruiser'a. Pisz do andreeas7'a, on ma do sprzedania porządnie naprawiony, a stary bierze w rozliczenie.
- Cobra75 lubi to
Napisano 22 września 2020 - 19:48
Dzięki za odpowiedź i podpowiedź