Witam wszystkich. Problem jest taki : ogrzewanie teoretycznie dzia艂a i jest niby ciep艂o. Ciep艂o leci ale s艂abo . Wentylator chodzi na ka偶dym biegu ale dmucha ciep艂e powietrze s艂abo. Sprawdzi艂em czy wszystkie wloty dzia艂aj膮 i dmucha z ka偶dego zale偶nie jak ustawisz prze艂膮cznik. U mnie by艂o dzisiaj 8 stopni w plusie i jada膰 z pracy by艂o mnie ch艂odno a ogrzewanie chodzi艂o na MAKSA. [ Auto jest po remoncie g艂owicy i wymianie pompy wody,pask贸w , termostatu , korka , jest odpowietrzone i zalane nowym p艂ynem. Mo偶ecie co艣 podpowiedzie膰 , z g贸ry dzi臋kuje.
Ogrzewanie kabiny - grzeje na p贸艂 gwistka
Bezimienny Go艣膰.magnum_*
Napisano 04 November 2016 - 20:19
Napisano 05 November 2016 - 01:45
przypchana nagrzewnica kolego najprawdopodbniej
mialem ten problem w swoim pt
pozdrawiam ![]()
Bezimienny Go艣膰.leszcz_*
Napisano 05 November 2016 - 06:44
Umnie po wymianie plynu w ukladzie i termostatu przestalo grzac. wyjety termostat byl lekko uchylony.idzie zima pomocy.
Napisano 05 November 2016 - 07:14
Uk艂ad jest dobrze odpowietrzony?Umnie po wymianie plynu w ukladzie i termostatu przestalo grzac. wyjety termostat byl lekko uchylony.idzie zima pomocy.
Bezimienny Go艣膰.leszcz_*
Napisano 05 November 2016 - 10:27
Bezimienny Go艣膰.magnum_*
Napisano 05 November 2016 - 22:27
Witam, dzi臋ki za odp co mo偶e by膰 nie tak. Martwi mnie jednak to 偶e by艂o to sprawdzane przy remoncie g艂owicy. Uk艂ad by艂 czyszczony , blok i ca艂a reszta p艂ukana pono膰 parokrotnie .
Nie wiem na ile ma to znaczenie ale dmuchawa chodzi na ka偶dym biegu tak jak by na po艂ow臋 swojej mocy. To co zauwa偶y艂em to to 偶e na wolnych obrotach stoj膮c na 艣wiat艂ach wentylator potrafi zmienia膰 obroty do艣膰 dziwnie i wska偶nik obrot贸w silnika te偶 si臋 w tym mom臋ncie zmienia spada minimalnie na obrotach . Odg艂os zwolnienia obrot贸w wentylatora i spadku obrot贸w na wskaz贸wce jest taki jak by膰 chcia艂 zamkn膮膰 okno prze艂膮cznikiem kt贸re jest zamkni臋te { Odg艂os obci膮偶enia takie g艂uche jakby zabuczenie. }. Mi艂o jak kto艣 podpowie co mog臋 sprawdzi膰.
Bezimienny Go艣膰.magnum_*
Napisano 09 November 2016 - 21:40
Witam wszystkich, co艣 ju偶 wiem o moim ogrzewaniu. 1. nie stety w臋偶e dochodz膮ce do nagrzewnicy s膮 tylko lekko ciep艂e przy nagrzanym silniku. 2 chodzi jednocze艣nie i ogrzewanie i klimatyzacja , rurki od klimy s膮 bardzo zimne i czu膰 jak je mrozi . 3 do tego zauwa偶y艂em 偶e 偶le dzia艂aj膮 prze艂膮czniki kokpitu tz. kr臋c膮c 艣rodkowym w prawo obraca si臋 ca艂ym ruchem prze艂膮cznik od na wiewu 艣rodka lub zewn膮trz kabiny ten ostatni z prawej. Dziwne to ale sam widzia艂em nie wiem dla czego tak jest bo jeszcze tego nigdzie nie doczyta艂em. Mi艂o jak kto艣 z was co艣 podpowie. Z g贸ry dzi臋kuje. ![]()
Napisano 09 November 2016 - 22:47
Wszystko jest zatem ok, opr贸cz chyba tylko tych letnich w臋偶y od nagrzewnicy, mo偶e s膮 zapowietrzone i wystarczy je jeszcze odpowietrzy膰/
Natomiast je艣li masz zimne rurki od klimy, to pewnie dlatego, 偶e pokr臋t艂o nawiewu masz puszczone na szyby lub szyby i nogi. Taki patent kt贸ry za艂膮cza klim臋 w celu odparowania szyb, i nie ma to nic wsp贸lnego z pokr臋t艂em od klimy.
Je艣li przekr臋cisz pokr臋t艂o kierunku nawiewu na inne pozycje, to klima si臋 nie za艂膮czy.
Natomiast r贸wnie偶 prawid艂owe dzia艂anie jest tego, 偶e je艣li masz ustawiony obieg wewn臋trzny, a prze艂膮czasz pokr臋t艂o nawiewu na szyby (lub szyby i nogi) to automatycznie musi by膰 ustawiony dop艂yw powietrza z zewn膮trz.
Bezimienny Go艣膰.magnum_*
Napisano 10 November 2016 - 20:44
Dzi臋kuj臋 ci bardzo na to bym nie w pad艂 nie wiedzia艂em tego. Jeszcze raz dzi臋ki. ![]()
Bezimienny Go艣膰.magnum_*
Napisano 12 November 2016 - 21:50
Witam , walcz臋 dalej z ogrzewanie bo to nie to. Nagrzewnica sprawdzona jest dro偶na ale w臋偶e dochodz膮ce do niej s膮 ma艂o gor膮ce raczej lekko ciep艂e na zasilaniu i na powrocie. P艂yn sprawdzony jest ful , odpowietrzony jest te偶 . Podczas jazdy w aucie ch艂odno { temperatura na zewn膮trz od -1 rano do + 6 w dzie艅 }.Zimno najbardziej jest odczuwalne podczas jazdy 艣rodek kokpitu poni偶ej radia i prawa strona pasa偶er nogi . Na wolnych obrotach na parkingu chodzi艂 20 - 30 i zrobi艂o si臋 dopiero ciep艂o w aucie. S艂abo czu膰 dmuchanie wiatraka ma艂y wiatr z jakiego kolwiek nawiewu a wiatrak pracuje na wszystkich obrotach niby prawid艂owo. Sprawdzi艂em linki w kokpicie i pokr臋t艂a niby wszystko okej. Jedyne co mnie nie pokoi to pokr臋t艂o pierwsze od prawej strony, { na wiew z zewn膮trz i ze 艣rodka kabiny}. Rozebra艂em obudow臋 wiatraka i go sprawdzi艂em. W艂o偶y艂em r臋k臋 we wn臋k臋 wiatraka i od cz臋艣ci g贸rnej jest jaka艣 lu偶na klapka nie reaguje na 偶adne pokr臋t艂o a i nie idzie jej wyj膮膰 . Nie wiem co o tym my艣le膰 ? Do tego nad wiatrakiem jest srebrny t艂oczek z pr臋tem [ jaki艣 si艂ownik czy regulator } pod艂膮czony do prze艂膮cznika nawiewu 1 z prawej i do serwa o dziwo. Tyle panowie uda艂o mnie si臋 ustali膰. Mog臋 was prosi膰 o opinie o tym co si臋 u mnie dzieje i co z tym srebrnym czym艣 i z t膮 dziwn膮 klapk膮 za艣lepk膮 czy jak to zwa艂 ? Auto 2001 rok benzyna 2.0 manualna skrzynia 141. Auto posiada klim臋 ale nie ma filtra kabinowego ma pust膮 prostok膮tn膮 dziur臋 z ma艂ym wygi臋tym plastikiem . Z g贸ry dzi臋kuje .
Napisano 13 November 2016 - 00:43
Wentylator b臋dzie dmucha艂 bardziej gor膮cym na ni偶szych biegach a je偶eli podejrzewasz 偶e klima chodzi to wypnij kabelek od sprz臋g艂a kompresora i napewno nie zadzia艂a ale te偶 rury do nagrzewnica nie maj膮 nic z Klima wsp贸lnego, niezale偶nie od klimy maj膮 by膰 gor膮ce
U偶ytkownik theo edytowa艂 ten post 13 November 2016 - 00:46
Napisano 13 November 2016 - 09:42
Marku problem jest w obiegu p艂ynu na silniku a nie w samej nagrzewnicy , dwie mo偶liwo艣膰 uszkodzona pompa wody lub zabite kana艂y obiegowe w silniku - przez internet tego nie sprawdzimy to robota dla mechanika przy aucie .Rurki od nagrzewnicy chodz膮 na kr贸tkim obiegu i maja by膰 gor膮ce od pocz膮tku odpalenia auta tak jak temperatura g艂owicy silnika .
U偶ytkownik andreeas7 edytowa艂 ten post 13 November 2016 - 09:44
Napisano 13 November 2016 - 11:59
S艂abo czu膰 dmuchanie wiatraka ma艂y wiatr z jakiego kolwiek nawiewu a wiatrak pracuje na wszystkich obrotach niby prawid艂owo.
Auto je藕dzi bez filtra kabinowego jest mo偶liwe, 偶e przez pi臋tna艣cie lat u偶ytkowania zapchany jest parownik, kt贸ry wyst臋puje jako pierwszy.
Tu pod koniec filmu masz budow臋 tego uk艂adu.
Napisano 13 November 2016 - 12:01
Bezimienny Go艣膰.magnum_*
Napisano 13 November 2016 - 12:30
Witam , dzi臋ki za odpowied偶. Panowie klimy pewny nie jestem bo jak dosta艂em to auto i jecha艂em do Holandii to po drodze zrobi艂o si臋 z prawej strony ch艂odno wr臋cz zimno w nogi. Parking i maska do g贸ry , rurki by艂y ca艂e mocno oszronione i zimne chodzi艂a mi klima przy w艂膮czonym ogrzewaniu na ciep艂o bo to by艂o w lutym wiadomo zima. W Hadze elektryk od艂膮czy艂 kabel od do艂u i by艂o oki . Mia艂 to sprawdzi膰 i naprawi膰 ale wida膰 chyba mnie ok艂ama艂 偶e co艣 zrobi艂. Latem klima chodzi艂a i by艂o oki teraz zima i problem, Mo偶e to jako艣 ma wp艂yw na to co si臋 dzieje. Mi臋dzy czasie pad艂a uszczelka pod g艂owic膮 i spory remont, Wi臋kszo艣膰 rzeczy nowa. Pono膰 porz膮dnie splanowana g艂owica i czyszczona w 艣rodku, nowe zawory itd. POMPA NOWA . Rozrz膮d nowy. Panewki korbowodowe nowe bo p艂yn by艂 w oleju tak stwierdzi艂 mechanik. P艂ukany pono膰 silnik PAROKROTNIE bo by艂o du偶o brudnego p艂ynu. Termostat nowy . Wszystkie cz臋艣ci zamawiane z Polski 艁脫D呕 Serwis Chrysler Jeep . Wi臋c powiem szczerze nie wiem co mo偶e by膰 zatkane ???. Chyba 偶e mam sam pod艂膮czy膰 w膮偶 ogrodowy i sprawdzi膰 p艂ukanie silnika bo sam ju偶 nie wiem czy wierzy膰 mechanikowi ???. A co z tym srebrnym si艂ownikiem nad wiatrakiem ??? do czego on jest i jakie ma zadanie ??? Panowie jak wymontuje wiatrak i w艂o偶臋 r臋k臋 do 艣rodka w g贸r臋 mam jak膮艣 zablokowan膮 ruchom膮 klapk臋 , nie reaguje na 偶adne prze艂膮czniki ani regulacj臋 kokpitu. Na ch艂opski rozum to jest po艂膮czone z g贸rn膮 cz臋艣ci膮 pod mask膮 gdzie powinien by膰 filtr kabinowy a go NIE MA jest pusta dziura . Mo偶e to ma wp艂yw na zimno w kabinie ??? Przepraszam was bardzo za taki opis ale tak mam w tym aucie. Z g贸ry dzi臋kuje za pomoc .
Napisano 13 November 2016 - 13:00
U偶ytkownik andreeas7 edytowa艂 ten post 13 November 2016 - 13:00
Napisano 13 November 2016 - 14:36
Ale gdyby nagrzewnica by艂a zapchana to te偶 przep艂yw b臋dzie mniejszy i rurki mog膮 nie by膰 gor膮ce chocia偶 ta zasilaj膮ca z g艂owicy powinna by膰 wyra藕nie cieplejsza.
My艣l臋 偶e dobrze by by艂o przep艂uka膰 to jeszcze a w szczeg贸lno艣ci nagrzewnic臋 ale w odwrotnym kierunku ni偶 obecnie kr膮偶y p艂yn.
Jak by艂a robiona g艂owica to mog艂o du偶o brud贸w zatrzyma膰 si臋 w nagrzewnicy zw艂aszcza jak by艂a p艂ukana jednocze艣nie z silnikiem
U偶ytkownik theo edytowa艂 ten post 13 November 2016 - 14:42
Bezimienny Go艣膰.magnum_*
Napisano 13 November 2016 - 19:05
Witam , zajm臋 si臋 tym od jutra jak mnie si臋 uda i dam zna膰. Bardzo dzi臋kuj臋 i przepraszam koleg臋 jak zdenerwowa艂em tym si艂ownikiem. Dzi臋kuje i pozdrawiam.
Bezimienny Go艣膰.leszcz_*
Napisano 14 November 2016 - 08:18
Czy niedogrzanie w kabinie moze byc spowodowane niewydajnoscia pompy wody. Po wymianie termostatu wskazowka dochodzi do po艂owy skali a grzeje tak sobie.
Napisano 14 November 2016 - 08:22