Problem elektryczny
Bezimienny Gość.morelas_*
Napisano 17 listopada 2016 - 14:37
Dodam jeszcze ze podanie prądu z boostera nic nie dało, tylko cykanie.
Napisano 17 listopada 2016 - 15:28
To prawdopodobnie masz jakby dwie usterki, jedna to ładowanie z altka, zmierz napięcie podczas pracy silnika powinno być 13,8 - 14,4 V
a drugi to albo przekaźnik rozrusznika albo elektromagnetyczny automat rozrusznika albo też było za niskie napięcie, też zmierz w trakcie próby rozruchu, jak cyka a nie kręci to ok 11 - 12 V. Cykanie przekaźnika jest dużo cichsze niż stukanie automatu i tu powinieneś odróżnić czy cyka czy stuka
Napisano 17 listopada 2016 - 16:24
Napisano 17 listopada 2016 - 16:27
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano 17 listopada 2016 - 16:29
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 17 listopada 2016 - 18:31
Napisano 17 listopada 2016 - 23:03
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Bezimienny Gość.maciborek83_*
Napisano 10 listopada 2017 - 10:02
Witam
Podebne się pod temat bo mam podobne problemy.
Spalony mam bezpiecznik F13 i (centralny zanek, lusterka...) nie moge sobie poradzić z zwarciem. Odłączałem lusterka ale nic to nie daje. Ktoś pisał o sterowniku do centralnego zamka ale nie mogę go namierzyć. Może ktoś podeśle jakieś zdjęcie?
Kolejna sprawa to rozładowuje mi akumulator. Zmieżyłem upływ na wyjętym kluczyku - 0.85A. Spadło dopiero po wyjęciu bezpiecznika F14.
Idąc tym tropem odłączałem radio i panel pod sufitem (temperatura itd..). Radio pobiera 0.7A a panel 0.14A. Może ktoś podpowie czy to prawidłowe wartości.
A na koniec (o zgrozo :| ) przestały działać światła krótkie i długie. Zostały postojówki i kierunki. Nie wiem czy to ma związek z poprzednimi bolączkami? czy kolejna awaria?
Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
Pozdrawiam
Napisano 10 listopada 2017 - 10:39
bezpieczniki w kabinie czy pod maska ? - proszę dokładniej opisywać to ważny szczegół
Napisano 10 listopada 2017 - 12:32
Bezpieczniki w kabinie.
Dodam jeszcze że mój PT jest z 2001 r., ale mechanik twierdzi że z VIN wychodzi modelowo 2002r.
Podobno pod koniec 2001 r. tak było....
Napisano 10 listopada 2017 - 12:57
Sterownik centralnego , licznik , lusterka , kompas , oświetlenie kabiny , oświetlenie przełączników i konsoli centralnej Sterownik centralnego na podszybiu trzeba zdjąć deskę i tak ja musisz zdjąć do wypięcia licznika
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 10 listopada 2017 - 12:58
Napisano 10 listopada 2017 - 13:10
Ok to zaczne od zdjęcia deski i demontażu licznika. I tak miałem go demontować żeby wymienić kilka żarówk od podświetlenia.
A wiesz może ile prądu powinno pobierać radio (wyłączone) na postoju?
Napisano 10 listopada 2017 - 13:13
Napisano 10 listopada 2017 - 13:29
Dzięki wielkie!
Sprawdze jeszcze te kostki na dole o których pisaliście. Może jak wczoraj grzebałem to coś ruszyłem i dlatego nie ma świateł...
Jeszcze raz dziękuje
Napisano 13 listopada 2017 - 19:19
Witam
Na dzień dzisiejszy sytuacja wygląda tak:
Światła działają - niestyk na wtyczce (nad nogami kierowcy)
Podświetlanie licznika ok, ale nie mogę dostać żarówek do podświetlenia środkowego kokpitu. Może ktoś ma jakiś namiar w sieci.
Przestało przepalać bezpiecznik F13, ale nie działa centralny zamek, sterowanie lusterek i oświetlenie kabiny. Wygląda na to że teraz zamiast zwarcia jest przerwa w obwodzie.
Zastanawia mnie jeszcze sytuacja z przednimi światłami przeciwmgielnymi (nie działają). Otóż na mojej manetce od świateł jest tylko pozycja z rysunkiem "przeciwmgielne tył". Myślałem że może zderzak był wymieniany, ale o dziwo te halogeny są podłączone. Czy to możliwe że ktoś wymienił włącznik świateł na inny?
Napisano 13 listopada 2017 - 19:35
Jak masz wersję classik to fabrycznie nie było świateł przeciwmgielnych przednich.
Napisano 14 listopada 2017 - 15:45
Witam
Żarówki środkowego kokpitu dostępne tylko w ASO. Koszt około 25 zloty szt.
lub http://ptclub.pl/ind...tu/#entry235275
Użytkownik bigmeen edytował ten post 14 listopada 2017 - 15:45
Napisano 14 listopada 2017 - 16:16
kupisz w dobrym sklepie z zarówkami do aut np.motolargo - pasuja od forda i sa po 8zł
Napisano 18 listopada 2017 - 21:09
Jak masz wersję classik to fabrycznie nie było świateł przeciwmgielnych przednich.
Gdzie mogę sprawdzić jaką mam wersje? np. po numerze VIN
Trochę masz do sprawdzania : Sterownik centralnego , licznik , lusterka , kompas , oświetlenie kabiny , oświetlenie przełączników i konsoli centralnej Sterownik centralnego na podszybiu trzeba zdjąć deskę i tak ja musisz zdjąć do wypięcia licznika
Mogę prosić o fragment schematu? Chodzi mi tylko o urządzenia po bezpieczniku F13. Kostki, wiązki, itd
Będe wdzięczny za pomoc, i dziękuje za dotychczasowe rady
Napisano 18 listopada 2017 - 21:14
Napisano 23 listopada 2017 - 19:49
Podziele się z wami moimi "przygodami" z zwarciem po bezpieczniku F13.
Jako że o schemat się nie doprosiłem, poszedłem inną drogą. Zamiast bezpiecznika wpiołem żarówke (12V) i zacząłem rozpinać wszystkie wtyczki w kabinie, po kolej, do skutku. Aż tu nagle jest.... eureka ... żarówka zgasła po rozpięciu małej, 6pinowej wtyczki (czerwonej) przy prawym przednim słupku. Idac dalej po wiązce doszedłem do osłony przeciwsłonecznej pasażera. Odkręcam i co widze.... jakiś magik przykręcając osłone, wkęcił wkręta centralnie w wiązke przewodów do oświetlenia kabiny
.
Centralny działa, lusterka działają, oświetlenie kabiny jest
Została mi jeszcze naprawa wentylatora i zagadka z przeciwmgielnymi, ale to już na kolejny słoneczny dzień
Pozdrawiam