Mam ktoś może doświadczenia w rozmowach z likwidatorem szkody w czasie oględzin? Zagotowała mi się woda w CO i narobiła trochę szkód: zalane dwa sufity, uszkodzona pompa, cieknie piec. Na szczęście jestem ubezpieczony (od zalania na pewno, a także elementy stałe i ruchome). Jutro przychodzi likiwdator na oględziny. I jak to zwykle bywa on by chciał mało dać ja bym chciał dużo dostać. Jakieś sugestie jak nie dać się oszwabić?
Ubezpieczenie mieszkania - wizyta likwidatora.
#1 Bezimienny Gość.Yodarek_*
Napisano 22 listopada 2016 - 21:27
Napisano 22 listopada 2016 - 22:04
Jakieś sugestie jak nie dać się oszwabić?
Miałem kiedyś zalaną chałupę (szlak trafił panele, część zabudowy przedpokoju, część gładzi itp) przez sąsiadkę z góry i taki pan do mnie dotarł - likwidator/rzeczoznawca. Nie za bardzo jest sens się produkować, bo oni mają swoje taryfikatory, kalkulatory i swój świat. Trzeba wycenić szkodę tak aby nie być stratnym (faktury/rachunki jak najbardziej wskazane) i mu to przedstawić. Popstryka trochę fotek, opisze, ewentualnie sporządzi szkic i to tyle. Potem trzeba czekać na kosztorys i się z nim zgodzić lub nie. Generalnie wszyscy się odwołują i coś tam można wytargować. Mnie po odwołaniu dorzucili 300 zł, ale po pierwszym kosztorysie byłem i tak na lekkim plusie, więc narzekać nie mogłem.
Aha, jeśli nic się nie pozmieniało, to po wizycie pana z teczką mają na rozpatrzenie sprawy i wypłatę odszkodowania 30 dni. U mnie trwało to ok dwóch tygodni + odwołanie drugie tyle.
Użytkownik pablobed edytował ten post 22 listopada 2016 - 22:01
Napisano 23 listopada 2016 - 10:56
Zawsze warto się odwołać, zabrać nie zabiorą, a bardzo często dodają.
Napisano 29 listopada 2016 - 16:05