Dzień dobry.
Mam problem podczas mrozów z uruchomieniem PT podczas mrozów.
Objawy: brak reakcji na przekręcenie kluczyka (to znaczy jest częściowa reakcja - wyłącza się wentylator nawiewu i gaśnie ekran radia)
Co na pewno działa: całe oświetlenie, nawiew, wycieraczki
Co na pewno nie działa: rozrusznik, pompa paliwa, nie pojawia się kontrolka podgrzewaczy, radio tylko świeci, nie gra. Lampka od immo miga.
Centralny zamek reaguje z opóźnieniem
Podejrzewałem wilgoć w którymś miejscu, niby że dopóki woda jest ciekła to przewodzi prąd, jak się zestali to izoluje lub rozszerzając się coś rozłącza. Powyżej 0 stopni nie sprawia problemów.
Czasami jednak odpala, znalazłem dwa przypadki:
Jeżeli włączę nawiew, po około 5 - 10 minutach (przy temperaturach do -10C) zacznie działać.
Jeżeli podłączę go pod komputer po minucie lub dwóch następuje reset połączenia i zaczyna działać. Zanim zacznie działać tester wyświetla krzaki
IMG_20161204_005238.jpg 134,52 KB 4 Ilość pobrań
Akumulator jest czteroletni (optima), 12,8V w spoczynku (odpięty), 12,3V podpięty, 14,4V podczas ładowania. Sprawdzał go człowiek w sklepie z akumulatorami, parametry ma podobno prawie fabryczne. Podpinałem inny akumulator (mocniejszy) - bez zmian.
Po grzebaniu na amerykańskim forum znalazłem podobny przypadek, ale gościowi najpierw wymienili TIPM, potem komputer, potem chcieli wymienić wiązkę. Nie pisał więcej, albo pomogło, albo zmienił samochód. Ponieważ jestem szczęśliwym posiadaczem prawie sprawnego TIPM, podmieniłem go - bez zmian.
Komputer wymyłem alkoholem i porządnie wygrzałem żeby usunąć ewentualne ślady wilgoci (ponieważ jest powypadkowy - obudowa komputera jest uszczerbiona na rogu i zapaćkana silikonem), złącza do których miałem dostęp oczyściłem i potraktowałem kontaktem - oczywiście bez zmian.
Do tej pory miał problemy dopiero poniżej -20C (zeszłej zimy i to raz, po długim postoju).
Latem miał rozbieraną instalację od klimy, ponieważ nie daje się napełnić. Jesienią wymieniane filtry i olej. Przed zimą opony.
Więcej grzechów nie pamiętam
Użytkownik tkarpeta edytował ten post 13 lutego 2017 - 19:58