Czołem!
Falujące obroty gdy włącza się wentylator chłodnicy, lub sprężarka klimy. Wkurzające to jest i nie wiem gdzie szukać przyczyny, mechanik powiedział mi że może mam ustawione za niskie obroty na LPG, ale na benzynie jest to samo po odpaleniu, zanim osiągnie temperaturę i przełączy się na gaz. Silnik 2.4 benzyna/LPG 2005 (przebieg 148 tys).
Kiedy włącza się wentylator chłodnicy spadają obroty do 600/700 i zaraz jest reakcja i wracają do góry i jest ok. Wkurza to wahnięcie - sprawdziłem ładowanie jest całe 14, przy włączaniu spada o kilka dziesiątych do 13,8. Mam koła 16", jak skręcam kołami na postoju też jest to wahnięcie czyli dzieje się to samo przy obciążeniu wspomagania. Auto pracuje tak samo na benzynie i na LPG.
Nie gaśnie ale jak czasem zgra się wahnięcie od wentylatora chłodnicy z kręceniem na skrzyżowaniu w korkach to trzeba wyczucia aby nie zgasło. Co radzicie ???
Byłem u mechanika i na ASO komputer nie wykazuje błędów - przynajmniej ze strony elektryki.
Dopóki nie włączy się wentylator lub klima pracuje idealnie bez wahnięcia. Po włączeniu klimy podnosi obroty po czym włączanie i wyłączanie wentylatora i znowu te wahnięcia.
Co to może być?
Użytkownik haczu86 edytował ten post 22 marca 2017 - 08:23