Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Brak świateł pozycyjnych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.tomk41_*

Bezimienny Gość.tomk41_*
  • Guests

Napisano 28 March 2017 - 22:15

Witam serdecznie, jestem nowym posiadaczem pi cruiser 2000rok 2.0l i mam problem ze swiatłami pozycyjnymi przednimi/ tylnimi oraz brak podswietlenia rejestracji! Sprawdziłem bezpieczniki 19 i 20 są ok..Wydaje mi się, że problem może być w przełączniku chociaż światła stop i do jazdy dziennej działają...gdzie jeszcze może być problem?..jeśli faktycznie problem może leżeć po stronie przełącznika to czy da się zewrzeć jakoś te styki by sprawdzić czy to na 100% przełącznik jest do wymiany?Dziękuję

Użytkownik tomk41 edytował ten post 28 March 2017 - 22:16

#2 Bezimienny Gość.Yodarek_*

Bezimienny Gość.Yodarek_*
  • Guests

Napisano 28 March 2017 - 23:13

To sprawdź jeszcze bezpiecznik nr 2 w kabinie 15 A.

#3 bratex

bratex

PT MC

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2.2 CRD Limited
  • Imię:Marcin

Napisano 29 March 2017 - 05:42

I dwie kostki agregujące wiązki kabli nad lewą stopą kierowcy, zobacz czy nic nie jest poupalane, zwróć uwagę na najgrubszy czerwony kabel

#4 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 29 March 2017 - 14:45

Tak jak Darek pisze bezpiecznik nr 2 w kabinie 15 A , bezpośrednio podaje z przełącznika prąd na kable w kolorze czarnym z żółtym paskiem

#5 Bezimienny Gość.tomk41_*

Bezimienny Gość.tomk41_*
  • Guests

Napisano 29 March 2017 - 17:32

I dwie kostki agregujące wiązki kabli nad lewą stopą kierowcy, zobacz czy nic nie jest poupalane, zwróć uwagę na najgrubszy czerwony kabel

Sprawdziłem wszystkie kable dochodzące nad lewą stopą i są ok..Kiedy przełączam na światła pozycyjne przepala się bezpiecznik nr 2..sądzę , że może być gdzieś zwarcie, gniazda tylnych żarówek są ok..gdzie mogę dalej szukać ? Z gory bardzo dziękuję.

#6 Bezimienny Gość.tomk41_*

Bezimienny Gość.tomk41_*
  • Guests

Napisano 29 March 2017 - 18:57

Tak jak Darek pisze bezpiecznik nr 2 w kabinie 15 A , bezpośrednio podaje z przełącznika prąd na kable w kolorze czarnym z żółtym paskiem

Witam ponownie.Sprawdziłem chyba wszystko co mogłem, a bezpiecznik nr 2 w kabinie cały czas się przepala i jak swiateł nie było tak nie ma.Zero pozycyjnych swiateł i całkowicie ciemna deska rozdzielcza.Nie mam pojęcia gdzie szukać dalej.Co radzicie? Za wszelką pomoc będę ogromnie wdzięczny.

#7 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 29 March 2017 - 21:10

Z tego bezpiecznika idzie tylko na lampy przednie , tylnie -podświetlanie licznika i przycisków oraz przełączniki centralnego zamka w drzwiach kierowcy i pasażera ( jeśli maja opcje podświetlania ) , musisz odłączyć wszystko i sprawdzać przy podłączaniu czego wywala bezpiecznik .

#8 Bezimienny Gość.tomk41_*

Bezimienny Gość.tomk41_*
  • Guests

Napisano 29 March 2017 - 21:21

Z tego bezpiecznika idzie tylko na lampy przednie , tylnie -podświetlanie licznika i przycisków oraz przełączniki centralnego zamka w drzwiach kierowcy i pasażera ( jeśli maja opcje podświetlania ) , musisz odłączyć wszystko i sprawdzać przy podłączaniu czego wywala bezpiecznik .

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedz, będę musiał tak zrobić, wszystko odłączyć -ale czeka mnie pracy :) Jeśli coś odkryję dam znać, raz jeszcze dziękuję i bardzo mi miło,że rozmawiam z fachowcami :) Pozdrawiam 

#9 Bezimienny Gość.tomk41_*

Bezimienny Gość.tomk41_*
  • Guests

Napisano 30 March 2017 - 09:50

Witam.Odłączyłem swiatła przód/tył, podswietlenie deski, zegarów, rejestracji, wyczyściłem przełącznik świateł kierwonicy oraz kostki z centralnego i nadał przepala się bezpiecznik i ciemno.Brak mi sił na to auto i zamiast cieszyć się z kupna to z nim walcze.Jest coś jeszcze co mogę sprawdzić ? Pomocy!DZIĘKUJĘ

#10 hirekpl97

hirekpl97

PT PRO

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0 A
  • Imię:Hieronim

Napisano 30 March 2017 - 11:51

zaprowadzić do andreasa :DDD

#11 Bezimienny Gość.tomk41_*

Bezimienny Gość.tomk41_*
  • Guests

Napisano 30 March 2017 - 12:31

albo na szrot...zamłamany jestem!

Użytkownik tomk41 edytował ten post 30 March 2017 - 12:33

#12 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 30 March 2017 - 13:13

Tu nie ma nic skomplikowanego - trzeba tylko posiedzieć nad tym a panel środkowy i podświetlanie dolnej półki , licznik był wyjmowany i sprawdzane bez licznika ? - to jeszcze pozostaje krytyczny punkt w przelotce klapy tył - odepnij kostkę w lewym słupku nad głośnikiem .

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 30 March 2017 - 13:14

#13 Bezimienny Gość.tomk41_*

Bezimienny Gość.tomk41_*
  • Guests

Napisano 30 March 2017 - 14:16

Tu nie ma nic skomplikowanego - trzeba tylko posiedzieć nad tym a panel środkowy i podświetlanie dolnej półki , licznik był wyjmowany i sprawdzane bez licznika ? - to jeszcze pozostaje krytyczny punkt w przelotce klapy tył - odepnij kostkę w lewym słupku nad głośnikiem .

Lapka nad półką ok, biała kostka nad głośnikiem wypięta, panel środkowy i licznik wyjęty, a bezpiecznik nr 2 cały czas się przepala (to już mój chyba ósmy bezpiecznik) Może jeszcze jest gdzieś mała lampka o ktorej nie wiem?Nie mam pojęcia gdzie jeszcze szukać!!!

#14 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 30 March 2017 - 14:50

A kto ci każe bezpieczniki wkładać ?
W 70 latach jak się uczyłem RTV na lampowkach to zamiast bezpiecznika przy naprawie telewizora wkładany był dla bezpieczeństwa kawałek ziemniaka - w samochodach bezpiecznie podłączasz zamiast bezpiecznika żarówkę 21-55w , dopóki swieci jest zwarcie , jak zgaśnie to masz sprawny obwód .Na czas ustalenia usterki wszystkie obwody rozłączone jednocześnie .

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 30 March 2017 - 14:52

#15 Bezimienny Gość.tomk41_*

Bezimienny Gość.tomk41_*
  • Guests

Napisano 30 March 2017 - 16:01

Bardzo dziękuję za pomoc z całego serca..Doszedlem co było przyczyną zwarcia..ktoś jak podłączał radio to kabelek czarno żółty od oświetlenia podpią pod radio -szok !!!Teraz wszystko działa. .jestem bardzo wdzięczny za pomoc...Kocham Was :) zaczynam lubić to auto. ;)

#16 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 30 March 2017 - 16:20

Tomku - kabelek czarnym z paskiem żółtym jest fabrycznie podłączany pod radio: zmiana podświetlenia klawiszy w momencie włączenia pozycji ściemnia podświetlanie radia - albo było źle wpięte w radio , albo radio ma zwarcie ?

W Twoim roczniku ten kabel powinien być wpięty w 3 pin od góry radia w siwej kostce .

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 30 March 2017 - 16:25

#17 Bezimienny Gość.tomk41_*

Bezimienny Gość.tomk41_*
  • Guests

Napisano 30 March 2017 - 16:30

Jeszcze jedno pytanie, gdzie powinien iść ten czarno-żolty kabel pod radiem bo jak włączę swiatła to pojawia się na nim napiecie!Teraz bez podlaczonego tego kabla nie mam stopu jak włączam swiatła pozycyjne.Ktos myślał że jest na nim plus i odpiął do radia i tym samym zrobił zwarcie na swiatłach.Magik nie z tej ziemi. Gdzie powinien być od podpięty?

#18 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 30 March 2017 - 16:32

Tomek odpowiedz powyżej ? , ten kabel nie ma wpływu na stop .

#19 Bezimienny Gość.tomk41_*

Bezimienny Gość.tomk41_*
  • Guests

Napisano 30 March 2017 - 16:43

Tomek odpowiedz powyżej ? , ten kabel nie ma wpływu na stop .

Właśnie przeczytałem Pana odpowiedż. Teraz mam inny problem bo stop świeci się tylko jak nie mam właczonych świateł pozycyjnych, jak je włączę to gaśnie jak naciskam pedał hamulca.Czary jak znowu...ehhh

#20 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 30 March 2017 - 16:44

Skrzynia manualna czy automat ? - bezpiecznik od stop nr 12 10 A wychodzi z niego prąd do czujnika stop na przewód biały z różowym paskiem musisz mieć na stałe 12 V.
Nic strasznego do zrobienia - do sprawdzenia tył , wyjmij obie żarówki stop /pozycje i zobacz czy będzie się zapałał stop górny w klapie potem powiem ci co sprawdzić więcej

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 30 March 2017 - 16:47