Użytkownik andreeas7 edytował ten post 03 kwietnia 2017 - 14:15
brak świateł przeciwmgielnych z przodu
Napisano 03 kwietnia 2017 - 14:14
#22 Bezimienny Gość.tomk41_*
Napisano 03 kwietnia 2017 - 20:34
pisz koniecznie, bo takie rozwinięte dyskusje zostają potem "bez echa" i człowiek nie wie: pomogli, czy nie pomogli. A po to jest to Forum
zgadzam się w 100% jeśli dojdę do ładu to dam znać co było przyczyną ;)trzeba sobie pomagać My pitki-kowce to jak rodzina
Nadal błądzisz i idziesz półśrodkami negując podane informacje ? - proszę na kostce od świateł w kabinie zblokować styk 14 /13 i powinny się zapalić światła przednie przeciwmgielne ....... jeśli na oko reszta jest sprawna ( żarówki i instalacja ) to pojawi się jasność.
oki sprawdzę i dam znać niech tylko czas znajdę na grzebactwo
#23 Bezimienny Gość.tomk41_*
Napisano 03 kwietnia 2017 - 23:01
Witam ponownie z dobrymi wieściami
Jako, iż bardzo niespokojny ze mnie gości nie lubię jak mi coś nie działa -przez co mam problemy ze spaniem heheh
Postanowiłem raz jeszcze rozebrać zespolony przełącznik świateł i ujrzałem nadpalony plastikowy trzpień odciągający "zworę" świateł przeciwmgielnych.Ucieszyło mnie to,że to taka pierdoła, a nie coś w instalacji Postanowiłem naprawić usterkę i zaraz Wam opiszę mój sposób na pozbycie się problemu.
Usunąłem resztki starego trzpienia ,wywierciłem otwór i wstawiłem w to miejsce małą śrubkę metryczną, a długość wystawania regulowałem wkręceniem lub wykręceniem śrubki..pojawił się problem co zrobić z łbem śruby i przyszedł mi go głowy pomysł by wywiercić otwór pod ten łep w obudowie przełącznika.Po skręceniu całości sprawdziłem czy styki są rozwierane i po małej korekcie-jest udało się działa !Dla pewności by śruba się nie odkręciła z czasem, przykleiłem ją cyjanoakrylem .Plusem takiego rozwiązania jest na pewno fakt,że nie będzie problemu z nadpalaniem się bolca bo jest on metalowy :)Z czasem zapewne zastosuję przekaźnik na tych stykach i podzielę się z Wami co i jak
o to fotki .
Dziękuję Wam Panowie za pomoc -jesteście wspaniali
Załączone pliki
Użytkownik tomk41 edytował ten post 03 kwietnia 2017 - 23:13
Napisano 07 kwietnia 2017 - 20:59
Napisano 07 kwietnia 2017 - 21:12
Ja opiszę swój sposób. Trzpień nie był mocno nadpalony i dlatego to nie jego modyfikowałem. Otóż na wgłębienie w tej blaszce odpowiadającej za załączenie prądu do halogenów kapnąłem odrobinę cyny, oddalając blaszkę minimalnie od styków. Lampy działają. Przynajmniej na razie.
Użytkownik Al Capone edytował ten post 07 kwietnia 2017 - 21:14
Napisano 07 kwietnia 2017 - 21:20
Załączone pliki
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 07 kwietnia 2017 - 21:21
Napisano 03 września 2017 - 19:42
Andreeas7, a jak ten cokołek na którym chodzi ta blaszka załączająca halogeny całkiem się stopił to masz na to jakiś sposób by to odbudować?
Napisano 03 września 2017 - 19:55
Napisano 03 września 2017 - 20:17
Tak jak myślałem, nie dajże ten element na zdjęciu całkiem się stopił i zlał z blaszką, to standardowo bolczyk też jest stopiony, na nim oczywiście jest wytarcie, wgłębienie od trzpienia. Jakaś masakra Jeszcze zauważyłem pęknięcia od przegrzania na obudowie gdzie ten biały element naciska blaszkę przez tą dziurkę i od tej dziurki idą takie pęknięcia hehe. Eh, chyba pozostaje wyprowadzić poza przełącznik załączanie halogenów bo nie mogę sobie pozwolić na uziemienia auta na tydzień
Napisano 04 września 2017 - 19:48
Użytkownik Stefan2011 edytował ten post 04 września 2017 - 19:55
Napisano 04 września 2017 - 19:55
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 04 września 2017 - 19:57
Napisano 04 września 2017 - 21:36
Napisano 06 grudnia 2017 - 20:52
A ja mam pytanie z trochę innej strony. Czy po rozebraniu przełącznika wyczyścić stary smar? Ewentualnie jakiego użyć do przesmarowania?
Napisano 06 grudnia 2017 - 21:09