Skocz do zawartości


Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl


Zdjęcie

Błąd P0133, brak objawów


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 remeek

remeek

    Przedszkolak

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 72
  • Dołączył:  09 maj 2018
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:1.6
  • Imię:Remek
  • Skąd::Włocławek
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 05 luty 2019 - 08:59

Witam.
Jak w tytule pojawił się check a metoda kluczyków a pokazała błąd 133. Znalazłem na forum że to błąd związany z lambda.Tyle że wszyscy mają dodatkowe objawy, falowanie obrotów itd. U mnie póki co wsio wpariatkie jak mówią bracia Rosjanie. Nie wiem czy to ważne błąd pojawił się po myciu podwozia.
Pytanie do doktorów, już panikować i pędzić do mechanika czy obserwować? Jakie dalsze kroki poczynić. Dotychczasowe błędy a dokładnie check znikał po kilku dniach. Czy tym razem też tak będzie i czy takie czekanie jest wogole dopuszczalne.
Pozdrowionka dla braci pitkowej.
Remeek

#2 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 14834
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 05 luty 2019 - 11:03

problem dotyczy wolnej odpowiedzi z sondy lambda : przyczyn może być dużo :

- instalacja nie łączy 

- uszkodzona grzałka w sondzie 

- zabity katalizator 

- pęknięty kolektor wydechowy 

trzeba to obejrzeć dla swojego spokoju 



#3 remeek

remeek

    Przedszkolak

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 72
  • Dołączył:  09 maj 2018
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:1.6
  • Imię:Remek
  • Skąd::Włocławek
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 06 luty 2019 - 02:02

Serdeczne dzięki. Czyli kierunek mechanik. Ehh gdyby nie to że Włocławek to pustynia jeśli chodzi o DOBRYCH mechaników, to bym podchodził do tego spokojniej.

#4 dhmmac

dhmmac

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 2923
  • Dołączył:  31 sty 2015
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2.4 M
  • Imię:Dorota
  • Skąd::Rumia
  • Płeć: Kobieta

Napisano 06 luty 2019 - 11:23

Akurat z Włocławka to masz rzut beretem do Płocka  :lol:



#5 remeek

remeek

    Przedszkolak

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 72
  • Dołączył:  09 maj 2018
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:1.6
  • Imię:Remek
  • Skąd::Włocławek
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 10 luty 2019 - 21:04

To na koniec jeszcze pytanie.

Czy zgasniecie "checka"  oznacza ze blad byl jednorazowy czy kontrolka gasnie nawet gdy przyczyna bledu istnieje nadal?

Pytanie moze dziecinne ale do grobowej deski czlowiek sie uczy :P



#6 Edysia

Edysia

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 4121
  • Dołączył:  02 wrz 2017
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,4 A + LPG
  • Imię:Edyta
  • Skąd::Kraków
  • Płeć: Kobieta

Napisano 10 luty 2019 - 21:08

W/g mnie błąd zgaśnie jeśli usuniesz przyczynę usterki... jeśli będzie ona nadal trwała check będzie się świecił cały czas. Jest co prawda opcja że skasujesz na chwilę błąd( czy przez skaner czy też odłączenie aku) ale powróci jak mantra gdy usterka będzie dalej aktywna.



#7 remeek

remeek

    Przedszkolak

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 72
  • Dołączył:  09 maj 2018
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:1.6
  • Imię:Remek
  • Skąd::Włocławek
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 10 luty 2019 - 21:11

Pytanie stad iz rowno po tygodniu, prawie co do minuty :P PiTek zdenerwowany moim brakiem aktywnosci dotyczacej w/w bledu wylaczyl "checka". I teraz nie wiem cieszyc sie czy nie koniecznie.



#8 Edysia

Edysia

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 4121
  • Dołączył:  02 wrz 2017
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,4 A + LPG
  • Imię:Edyta
  • Skąd::Kraków
  • Płeć: Kobieta

Napisano 10 luty 2019 - 21:13

Skoro wyłączył to ustała przyczyna usterki. Ja bym się cieszyła.

Ale niech się nasz doktor wypowie bo ma jednak sporo większe doświadczenie.


  • remeek lubi to

#9 Guto

Guto

    PT Amateur

  • Użytkownicy
  • Posty: 18
  • Dołączył:  18 mar 2013
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2.2 CRD
  • Imię:Piotr

Napisano 10 luty 2019 - 22:48

Są błędy stałe i oczekujące. Trzeba znaleźć przyczynę, naprawić, wykasować błąd, zrobić próbę drogową, żeby komputer mógł przyjąć nowe paramerty. Jak się okaże, ze jest coś jeszcze, to zabawa od nowa. Sam się nie naprawi.

#10 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 14834
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2010
  • Silnik:Dodge 1,8 VVT
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 10 luty 2019 - 23:03

Komputer nie przyjmuje nowych parametrów ? - tylko porównuje z zaprogramowaną charakterystyką przez producenta tzw.mapą silnika  -  na tej podstawie szuka odstępstwa , koryguje i po porównaniu jeśli nie mieści się w charakterystyce wywala błąd chwilowy lub stały jeśli problem się powtarza lub występuje cały czas .Podgląd każdej takiej usterki jest zapisany w tzw.zamrożonych ramkach z konkretnym wyszczególnieniem problemu i w jakich warunkach wystąpił -  ułatwia to dalszą diagnozę i ułatwia wymuszenie ponownej sytuacji do sprawdzenia pojazdu .



#11 Guto

Guto

    PT Amateur

  • Użytkownicy
  • Posty: 18
  • Dołączył:  18 mar 2013
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2.2 CRD
  • Imię:Piotr

Napisano 11 luty 2019 - 05:50

Treść jest ta sama, tylko w formie przysfajalnej dla laika. Czytać ze zrozumieniem, nie z ważnościa.





Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych