Czy to jest norma że wentylator się załącza zaraz po odpaleniu silnika
#1 Bezimienny Gość.Pyhol99_*
Napisano 15 kwietnia 2018 - 08:43
#2 Bezimienny Gość.Pasio_*
Napisano 15 kwietnia 2018 - 08:55
wg mnie nie jest to normalne jeśli silnik jest zimny... szukałbym uszkodzonego czujnika temperatury silnika
Napisano 15 kwietnia 2018 - 09:07
być może przyczyna tego tkwi w ustawieniu pokrętła nawiewu,jeśli ustawione jest na pozycji nogi/szyba lub sama szyba to wentylator będzie pracował,bo i klima będzie się załączała...więc na początek sprawdź położenie pokrętła
#4 Bezimienny Gość.Pasio_*
Napisano 15 kwietnia 2018 - 09:09
kwestia o który wentylator chodzi?
Napisano 15 kwietnia 2018 - 09:23
kwestia o który wentylator chodzi?
Może nim zacznie sie udzielać informacje o wentylatorze należało by sie zapoznać z zasadą pracy i warunkami w jaki sie on załącza w pt cruiserze - i tak dla formalności w PT jest tylko jeden wentylator w układzie chłodzenia .
Ma prawo sie włączać po rozruchu tylko i wyłącznie jak jest włączona klimatyzacja lub przełącznik sterowania w panelu jest ustawiony na Automat nogi/szyby i szyby
inne okoliczności włączenia są związane z zapowietrzonym układem chłodzenia( czujnik pracuje w powietrzu bez płynu ) lub uszkodzoną wiązką do sterownika silnika .
#6 Bezimienny Gość.Pyhol99_*
Napisano 15 kwietnia 2018 - 11:57
Może nim zacznie sie udzielać informacje o wentylatorze należało by sie zapoznać z zasadą pracy i warunkami w jaki sie on załącza w pt cruiserze - i tak dla formalności w PT jest tylko jeden wentylator w układzie chłodzenia .
Ma prawo sie włączać po rozruchu tylko i wyłącznie jak jest włączona klimatyzacja lub przełącznik sterowania w panelu jest ustawiony na Automat nogi/szyby i szyby
inne okoliczności włączenia są związane z zapowietrzonym układem chłodzenia( czujnik pracuje w powietrzu bez płynu ) lub uszkodzoną wiązką do sterownika silnika .
Dzięki bardzo sprawdziłem faktycznie w położeniu nogi i szyby się załącza
Dzięki bardzo sprawdziłem faktycznie w położeniu nogi i szyby się załącza
A i to jest normalne?
Napisano 15 kwietnia 2018 - 12:58
Tak jest to normalne - i tak ma być , w tej pozycji klimatyzacja jest załączana automatycznie .
#8 Bezimienny Gość.Pyhol99_*
Napisano 15 kwietnia 2018 - 13:42
Napisano 22 kwietnia 2018 - 16:49
witam. zauważyłem ostatnio że mój wentylator działa bez przerwy . z klimą czy też bez . nie wiem gdzie szukać przyczyny. wskazania na zegarze poprawne na zegarze czyli czujnik raczej sprawny no chyba że podaje złą temperaturę na sterownik silnika. pomoże ktoś gdzie pogrzebać i co jeszcze sprawdzić?
Napisano 22 kwietnia 2018 - 17:53
A, w jakiej pozycji masz ustawione pokrętło nawiewu?
Napisano 22 kwietnia 2018 - 18:37
zasadę działania pokrętła znam.
Napisano 24 kwietnia 2018 - 18:16
podłączyłem dziś kompa i się okazuje że czujnik ciśnienia pokazuje 40barów w układzie klimatyzacji. jutro go wymienię i zobaczymy
Napisano 24 kwietnia 2018 - 18:19
sraty pierdaty z dup...y wzioł tester ciśnienie w układzie klimatyzacji ? w PT jest układ 0/1 na dwóch czujnikach niskiego i wysokiego cisniena : załącza lub rozłacza i nic wiecej .
Napisano 24 kwietnia 2018 - 18:23
ma ktos noze schemat elektryki w układzie klimatyzacji do 2.2crd po lift?
oki dzięki za podpowiedz . zobaczę co będzie jak go wymienię . po wypięciu kostki chociąż wentylator nie kręci się nonstop
Napisano 24 kwietnia 2018 - 18:25
na co ci schemat ? tam idzie jeden przewód podłączony do masy i przez dwa zwarte czujniki (jeden zwarty jak jest ciśnienie w układzie - czynnik , drugi zwarty normalnie - po przekroczeniu ciśnienia krytycznego rozwiera styki i rozłącza sprężarkę i wentylator ) - druga strona przewodu idzie do sterownika silnika .
Napisano 24 kwietnia 2018 - 18:28
klima napełniona a nie działa http://allegro.pl/cz...6751344936.html
Napisano 24 kwietnia 2018 - 18:28
sprawdzałeś na zapalonym silniku czy ba zgaszonym - jesli usterka czujnków to wentylator bedzie krecił na zgaszonym silniku , jak na odpalonym - to pracuje klimatyzacja .
...... nie słuchasz chcesz wydać w błoto pieniądze ......
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 24 kwietnia 2018 - 18:30
Napisano 24 kwietnia 2018 - 18:32
dzięki wodzu. jutro obadam temat z moim nadwornym elektrykiem . jak coś to będe pytać
właśnie kręci się tylko na zapalonym silniku. na samym zapłonie wentylator stoi.
komputer tez pokazuje że klima działa a nie działa
Napisano 24 kwietnia 2018 - 18:35
w polifcie nie musisz włączać guzika od klimatyzacji aby sie załaczyła ? - wystarczy ze ustawisz nadmuch na szybe lub szybę /nogi
jak wentylator sie kreci , tzn że jest przyzwolenie na prace klimatyzacji i sterownik podaje sygnał do przekaznika sprzegła kompresora , możesz miec uszkodzony przekaznik lub spalone sprzegło kompresora lub rozpietą kostkę przy sprzegle kompresora .
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 24 kwietnia 2018 - 18:36