Ja trochę się bawię z car audio i dokładnie - SIĘ BAWIĘ, nie jestem audiofilem ani znawcą tematu, ale mam swoje preferencje odnośnie brzmienia (czytaj też - budżet car audio
). Zależało mi też na nieograniczonym dostępie do swoich ulubionych kawałków. Firmowe radyjko z nawigacją leży na półce, bo nie miało wejścia na USB (będę sprzedawał jak są chętni
). Zakupiłem Pioneera MVH-S100UBG (180-200 zł), nie ma napędu CD, tylko USB ale odtwarza MP3, WMA, WAV (mniejsza o te dwa ostatnie) ale, co ważne czyta też FLAC. Myślę że ten ostatni format ma szansę konkretnie zaistnieć (format bezstratnej kompresji dźwięku), tyle, że na tą chwilę jest mało utworów i sprawa zdaje się być rozwojowa. Do tego w najbliższych planach, tweetery (koniecznie ze zwrotnicami) na podszybiu (koszt ok. 100 - 200 zł za w miarę rozsądny komplet - jak na moje potrzeby). Zwrotnice do istniejących w drzwiach, fabrycznych głośników - będą teraz "robiły" za średnio tonowe. Z uwagi na fakt, że ww radyjko ma wzmacniacz (podana wartość przez producenta, prawdopodobnie zawyżona) MOSFET 50Wx4, powinno wystarczająco pociągnąć tweety i może średnio tonowe. Do tego do bagażnika skrzynia basowa aktywna. Subwoofer w formie skrzyni aktywnej (preferuje głośnik o średnicy 300 mm) to koszt, rzędu 250 - 450 zł. Inną sprawą jest to, jakiego brzmienia subwoofera oczekujesz i jakiej muzy słuchasz (do wyboru membrany z różnych materiałów i skrzynia zamknięta lub z bass reflexem). Do tego, nie można zbytnio oszczędzać na przewodach, bo cały efekt weźmie w łeb
. Podliczając zakupy, wychodzi (wersja budżetowa) ok. 800 - 1000 zł jeżeli sam przeciągniesz przewody i podłączysz (internet przychodzi z pomocą
). Nie zapomnij o KONIECZNYM bezpieczniku przewodu zasilającego subwoofer (aku - subwoofer) i fazie głośników. Koszty nieco wzrosną, jeżeli radyjko nie pociągnie wystarczająco średnich, wtedy subwoofer pasywny i dodatkowo wzmacniacz, pod który podpinamy również średnio tonowe. Ostatecznie dojdzie wymiana fabrycznych głośników w drzwiach na inne. Temat ogólnie szeroki i głęboki
Jeżeli będziesz chciał wydać 5 000 albo 10 000 też dasz radę, dla mnie starczy 1000 - 1500 
Użytkownik _Jerry_ edytował ten post 25 March 2019 - 21:26