Instalacja Gazowa a Check Engine
Napisano 16 January 2010 - 18:01
czy ktos spotkał się z zagadnieniem pod tytułem "jeśli jeździ sie z instalacją gazową po jakims czasie może to wpływać na zapalanie się lampki Check Engine'
Dostalem takie info w serwisie że to podobno normalne i zeby sie nie przejmowac tylko jeździć.
pozdrawiamy
szumisiowie
Bezimienny Gość.Civiczek_*
Napisano 16 January 2010 - 22:43
Bezimienny Gość.Anonymous_*
Napisano 17 January 2010 - 08:47
Napisano 17 January 2010 - 13:21
Napisano 17 January 2010 - 19:31
Napisano 18 January 2010 - 14:35
Napisano 19 January 2010 - 19:43
Zapalenie Check Engine wynika ze slabej emulacji pracy sondy bo uklad pracujacy na gazie sondy nie potrzebuje. Natomiast komputer sterujacy wtryskiem benzyny cały czas usiłuje korygowac parametry zeby osiagnac prawidlowy odczyt z sondy ale oczywiscie poniewaz paliwo (gaz) jest podawane przez innych komputer wiec te regulacje nic nie dają. I wtedy wywala, że jest zly skład mieszanki (długo lub krókookresowy) albo wręcz błąd samej sondy.
To jest robota dla gazownika (ale prawdziwego a nie montera) bo prawidlowo załozony gaz nie powinien powodowac zadnych objawow dodatkowych. Niestety mimo wielu zakladow instalacyjnych takich co wiedzą co robia jest niewielu.
Napisano 19 January 2010 - 19:46
dzieki
Napisano 19 January 2010 - 20:26
Arni - profeska wielkie dzięki bede u gazownika to znekam go o to
zadna tam profeska, ja mialem zagazowne auto raptem 3 miesiace. Ale mam kolege, ktory takie wyklady mi robi w innym klubie ze musialem czegos sie nauczyc :) Nawet opisywalem tu kiedys jaki zestaw dla PiTka wyznaczył ale na razie sie nie decyduje na gazowanie.
Napisano 19 January 2010 - 20:29

Napisano 19 January 2010 - 20:34
Napisano 19 January 2010 - 20:54
Napisano 19 January 2010 - 20:58
Napisano 19 January 2010 - 21:09
Dlatego właśnie nie decydowałem się na benzynkę z gazem. Taki zestaw naprawczy, to dobra sprawa, mam taki w motorze, ale on jest tylko na przejechanie chyba 80km. Potem trzeba koło robić.
nie do konca prawda :) Ratowalem kiedys takim zestawem kolege motocykliste, jechał do Torunia i nie dojechał. Podwiozłem mu zestaw, dojechał do celu i potem wrocil na tym do domu (Belchatow) Jakos nie miał czasu na wizyte u wulkanizatora a ze podróznik jest to jezdził. Wiedzielismy ze gumiarz bedzie klął jak zobaczy pianke w oponie. Po 2 czy 3 tysiacach km pojechal w koncu do gumiarza i okazalo sie ze w srodku nic nie było, pianka znikneła, oczywiscie cały czas opona trzymala cisnienie. Czyli kolejny mit obalony :)
Ale na rozdarcie opony to juz nie ma mocnych.
Napisano 19 January 2010 - 21:17

Napisano 19 January 2010 - 21:19
Ale pewnie piana ta zakleja również otwór po gwoździu.
Ja ostatnio miałem w oponie wbita śrubę, ciśnienie było czas dobre, ale ponieważ zauważyłem to na stacji obsługi, podczas wymiany tulei wahacza, to kolega który mi naprawiał auto załatał mi również gratis i to koło.
Napisano 19 January 2010 - 21:47
Napisano 19 January 2010 - 21:50
Napisano 17 February 2011 - 22:56
Napisano 18 February 2011 - 07:10
Pod PT z dwoma sądami jest zalecana instalacja gazowa zczytujące informacje z OBD II i nie ma w niej emulatora sondy - komputer gazowy wszystkie informacje ma z komputera benzynowego który pracuje cały czas , sondy nie są rozłaczane i nie jest podawany sygnał uśredniający z emulatorów oszukukujący elektronike komputera benzyny - a zarazem wprowadzający błędy.