W nowym nabytku mam najprawdopodobniej pierwszą sondę lambda do wymiany (pali się check, kluczykowanie podaje błąd 0171, problemy z autokalibracją gazu). Trochę czytałem tu o problemach z zamennikami sondy, skąd wziąć zatem sprawdzony zamiennik bądź niezbyt drogi oryginał? Tematy są sprzed kilku lat, może teraz coś się zmieniło?

Jaka sonda lambda?
Napisano 20 maja 2019 - 12:30
Napisano 20 maja 2019 - 12:59
Napisano 20 maja 2019 - 14:18
ustaw instalację i sonda wroci do normy - dla upewnienia reset sterownika silnika i jazda dwa dni na samej benzynie
Napisano 20 maja 2019 - 20:27
Witam!!!
Również miałem ten sam problem z doborem pierwszej sondy lambdy.Dzięki pomocy naszych doktorów potestowałem PITKA na benzynie a póżniej na gazie żeby wykluczyć inną awarię,Więc po nich podpięcie pod kompa i błąd pierwszej sondy lambdy.Jak już to nie kupuj uniwersalnej! Ja zamówiłem u siebie w Radomiu w sklepie AMERECAR sondę dedykowaną firmy DELPHI-250 zł i wszystko jest-ok,
POZDAWIAM!!!
Napisano 21 maja 2019 - 06:54
ustaw instalację i sonda wroci do normy
Problem dokładniej jest taki że na początku przeszedł autokalibrację ale po uaktualnieniu softu sterownika LPG (Stag 300), pod koniec kalibracji, zaczynają rosnąć czasy wtrysków LPG, slnik się zalewa, podciśnienie w kolektorze rośnie. Kiedy osiągnie 0,6 bara to sterownik wyrzuca błąd zbyt niskiego cisnienia pyta czy kontynuować, jak kliknę "tak" to silnik w końcu gaśnie. Trzy razy z rzędu takie objawy. Po powroce do starego softu przechodzi autokalibrację bez problemu, instalacja wystrojona dość dobrze.
Poza tym wczoraj dzwoniłem w tej sprawie do sprzedawcy auta i powiedział mi że nedawno wymieniał sondę u mechanka na nowy zamiennk za 100 zł więc wszystko wiadomo - sonda do wymiany na właściwą
Napisano 21 maja 2019 - 08:13
Napisano 21 maja 2019 - 09:51
ustaw instalację i sonda wroci do normy
Przed chwilą napisałeś coś innego dlatego napisałem jakie dokładnie są objawy przy ustawianiu instalacji a teraz twierdzisz że cię instalacja LPG nie interesuje.. Jak już doradzasz to bądź konsekwentny
Napisano 21 maja 2019 - 10:17
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 21 maja 2019 - 10:27
Napisano 21 maja 2019 - 10:37
Nie chcę się czepiać ale jak prosisz - w pierwszej odpowiedzi napisałeś właśnie że "ustaw instalację i sonda wroci do normy", a w drugiej odpowiedzi że "instalacja gazowa nic nas nie interesuje" - o tą niekonsekwencję mi chodzi
Nie chcę się czepiać ale jak prosisz - w pierwszej odpowiedzi napisałeś właśnie że "ustaw instalację i sonda wroci do normy", a w drugiej odpowiedzi że "instalacja gazowa nic nas nie interesuje" - o tą niekonsekwencję mi chodzi
Inna sprawa że ja po prostu grzeczne zapytałem jaka kupić sondę, czy jest sprawdzony zamiennik czy może tylko oryginał i na to pytane chciałbym uzyskać odpowiedź..
Napisano 21 maja 2019 - 11:15
Użytkownik Byzoeu edytował ten post 21 maja 2019 - 11:15
Napisano 21 maja 2019 - 11:33
Ok, zrobię tak ale tylko dla własnego "spokoju sumienia". Wiem jak prawidłowo wystroić instalację LPG więc nie tu jest problem.. Poza tym nie wierzę że zamontowany zamiennik za 100 zł "robi robotę" prawidłowo
Napisano 21 maja 2019 - 12:02
Napisano 22 maja 2019 - 07:14
Ok, bez cudowania podpiąłem wczoraj ELM-a i z całą pewnością pierwsza sonda jest "zabita" - sygnał stoi na wartości w granicach 0,1V. Po wykasowaniu błędu i pracy na samej benzynie błąd wraca po paru minutach. Ponawiam więc pytanie - czy jest jakiś sprawdzony, pewny zamiennik oryginalnej sondy?
Napisano 22 maja 2019 - 07:44
Napisano 22 maja 2019 - 08:19
WItam!!!!
Tak jak już pisałem wcześniej u mnie załatwiła sprawę sonda DELPHI- dedykowana do modelu(NIE UNIWERSALNA!!!!) Koszt: 250-300 zł
Napisano 22 maja 2019 - 08:55
Andreas wiązki nie sprawdziłem, to fakt.. Może dziś będę miał więcej czasu to wepnę się jeszcze w przewody miernikiem i sprawdzę sondę "na piechotę".
Ponczi gdzie kupiłeś Delphi? Pytałem dziś u mnie w sklepie i chcą mi sprzedać Boscha za ok 180 zł, nie wiem czy w to wchodzić
Napisano 22 maja 2019 - 09:01
Napisano 22 maja 2019 - 09:29
A co z Boshem? A może take NTK z Alle, podobno tylko uszkodzone opakowania?:
https://allegro.pl/o...odge-7617612657
Napisano 22 maja 2019 - 10:06
Witaj ponownie!!!
Sondę kupiłem u siebie w Radomiu i jak najbardziej spełnia swoją rolę. Radziłbym Tobie żebyś sam zadecydował(tylko dedykowana) gdyż jak zauważyłem doktorzy z tego forum mają zmienne zdanie. P.Andeeas sam mi polecał sonde dedykowaną bez podania firmy a teraz dla niego jest SYF! Tak ! najlepiej wywalić z 500 zł wtedy będzie dobra.
Tak naprawdę przez te niedomówienia coraz rzadziej korzystam z tego forum.Zadasz błahe pytanie-bo skąd masz wiedzieć przecież nie jestem Alfą i Omegą a w szczególności do tematu Chrysler PT -TO CIE WYŚMIEJĄ lub OP......Ą Że jak to nie wieisz i . tak to wygląda !!!!!
Tak na marginesie pół roku temu miałem FIATA STILO i też korzystałem z ich forum,ale tamto to było KLASA.
POZDRAWIAM!!!!
Napisano 22 maja 2019 - 10:19
https://www.iparts.p...164.html#100048
Użytkownik Byzoeu edytował ten post 22 maja 2019 - 11:28