Witam. Czy da radę wymienić pompę wody(od razu z rozrządem oczywiście) w silniku 2.4 bez turbo w polifcie z 2006? Mechanik mówi że trzebaby wyjąć silnik bo nie da rady wyciągnąć śruby z pompy przez brak miejsca. Faktycznie ciężko tam z miejscem ale może ktoś ma jakiś patent żeby zrobić bez opuszczania silnika? Ile wam wyszło za wymianę rozrządu?
Wymiana pompy wody
Bezimienny Gość.Mati2000tl_*
Napisano 23 listopada 2019 - 22:39
- kade lubi to
Napisano 24 listopada 2019 - 18:51
Da się - tylko bardzo ciężko. Trzeba przechylić bardzo mocno silnik - wygodniej go wyjąć razem z ławą zawieszenia w dół. Jeśli przechylać silnik to wymontować półosie i kolektor ssący, żeby go nie połamać, a szczególnie chronić czujnik podciśnienia kolektora ssącego.
Napisano 24 listopada 2019 - 19:10
A czy przypadkiem i tak nie zostanie wyjęty silnik przy wymianie rozrządu?
Napisano 24 listopada 2019 - 19:29
A czy przypadkiem i tak nie zostanie wyjęty silnik przy wymianie rozrządu?
metody są dwie - wzdłużna i poprzeczna...
Można bez wyjmowania silnika (droga przez mękę i duże ryzyko komplikacji) - można poprzez wyjęcie silnika - konieczny podnośnik i reszta to klocki lego. Przy pierwszych trzech wymianach przechylałem silnik. Potem raz wyjąłem i więcej nie będę przechylał silnika - szkoda czasu. Po ogarnięciu podstawki pod zespół napędowy z palety euro operacja wyjęcia i włożenia zespołu silnik-skrzynia (przy założeniu nieupierdzielenia się jakiejś śruby) zajmuje w tą i nazad około 4 godzin swobodnej bezpośpiesznej pracy. Dodajmy godzinę na instalację gazową i poprzerabiane wiązki, których nie da się odłączyć, a trzeba ciąć.
Napisano 24 listopada 2019 - 20:06
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 24 listopada 2019 - 21:12
Bezimienny Gość.Mati2000tl_*
Napisano 24 listopada 2019 - 21:42
Napisano 25 listopada 2019 - 13:49
Dziękuję za pomoc. Zrobimy z wyjęciem silnika, nie ma co się bawić. Chciałem się tylko dowiedzieć czy jest taka możliwość żeby było z tym mniej zabawy
Witam. Czy da radę wymienić pompę wody(od razu z rozrządem oczywiście) w silniku 2.4 bez turbo w polifcie z 2006? Mechanik mówi że trzebaby wyjąć silnik bo nie da rady wyciągnąć śruby z pompy przez brak miejsca. Faktycznie ciężko tam z miejscem ale może ktoś ma jakiś patent żeby zrobić bez opuszczania silnika? Ile wam wyszło za wymianę rozrządu?
Mnie wykasował na 1600 za wszystko, części SKC pasek Dayco