[Guide]Projekt Spryskiwacze Reflektorów FotoRelacja
Napisano 03 marca 2010 - 09:45
Moze malo kto wie ale jezeli ktos spowoduje wypadek bo oslepil kogos takim wlasnie cudnym oswietleniem to ubezpieczenie niewyplaca odszkodowania.
Xenon uniwersalny oczywiscie jest do zamontowania ale koszt takiej przerobki to 2000-3000zl,niewiem czy do pitka zestawy sa chyba nie,zestaw ten obejmuje lampy,spryskiwacze,i system samopoziomowania zamontowany w lampach juz
Napisano 03 marca 2010 - 11:47
Napisano 03 marca 2010 - 17:54
Zakupiłem spryskiwacze od Fiata bardzo zgrabne i z trzema dyszami, zakupiłem trójniki z zaworkami zwrotnymi żeby mi nie ciekło ze sprysków cały montaż trwał jakieś 1,5 do 2 h bo musiałem jeździć po trójniki z zaworkami.
Podłonczyłem to wszystko pod wężyk spryskiwaczy szyby, wszystko działa okej ale jednak pompka jest za słaba jak sika mocno na reflektory to już ma za mało ciśnienia żeby sikać na szyby ( sika ale mniejszym ciśnieniem ) Więc doszedłem do wniosku że będę jednak potrzebował mocniejszej pompki spróbuje wyciągnąć pompkę od swojego pitka i dopasuje jakąś inną wysoko ciśnieniową.
Co do zaworków działanie jest rewelacyjne ale, zaworki muszą być zamontowane zaraz koło spryskiwaczy dlatego że jeżeli zamontujemy je tam gdzie ja czyli na samej górze tam gdzie jest drut do trzymania maski będzie nam ze sprysków kapało dopóki nie zejdzie płyn z wężyka bo jest wyżej niż spryskiwacz są to śladowe ilości ale jednak zawsze coś.
Musze poszukać takich przejściówek rurkowych z zaworkami i zamontować je blisko spryskiwacza żeby nie kapało.
Co do samego sikania to nie jest to takie sikanie jak przy tych wysuwanych ale na pewno lampy zostaną przemyte.
Napisano 03 marca 2010 - 19:24

Jeszcze przetestuj działanie spryskiwaczy, jak będą brudne reflektory. Ciekawe czy spłuczą z nich brud.
Napisano 03 marca 2010 - 20:48
Właśnie nabyłem zaworki nie puszczające wody więc cieknięcie na pewno wyeliminuje
Filmik jak działa, tak jak pisałem nie jest to ciśnienie jakies mega, ale rozważam zmaine tych sprysków na mgłowe

Tak wygląda pompka od pitka widać że tą końcówkę do pojemniczka ma bardzo dużą średnice i teraz będzie problem z dopasowaniem pąpki bo większość wysoko ciśnieniowych ma bardzo małe te rurki wchodzące do zbiorniczków
Napisano 03 marca 2010 - 22:30

Napisano 03 marca 2010 - 22:32
Tam jest takie ciśnienie, że to chyba nie pomoże.
Napisano 03 marca 2010 - 22:37
Własnie odkręciłem nadkole plastikowe i wszystko widać jak na dłoni dostep jest nawet powiedział bym bardzo dobry jak się koło ściagnie i całe nadkole można se bawić bez zciągania zderzaka

Napisano 06 marca 2010 - 10:40
.gif)
Napisano 06 marca 2010 - 11:49
Po pierwsze zaworki nie trzymaja tak jak powinny cały czas kapie ze sprysków delikatnie ale kapie po zastosaowaniu dodatkowych zaworków ciśnienie spadło o 50 %.
Po drugie płyn idzie jak szalony i jak jest ciśnienie na lampy to nie ma ciśnienia na szyby

Na 1 stronie foto relacja.
Napisano 06 marca 2010 - 13:26
Bardzo ładna i dokładna foto-relacja, tylko kto był pomocnikiem Ty, czy Twój ojciec (wyrazy szacunku dla niego)

Napisano 06 marca 2010 - 15:45

Napisano 07 marca 2010 - 15:20

Napisano 07 marca 2010 - 15:30
Najlepsze rozwiązanie tylko czy nadal ma działac z spryskami na szyby czy osobno
Napisano 07 marca 2010 - 16:16
Napisano 07 marca 2010 - 16:21

Tak dokładnie jak mówisz ostatnio jechałem i zaóważyłem róznice po spryskani reflektorów, w świeceniu.
Mozna podpiąć pod tą samą wiązke ewentualnie można by zamontować przekaźnik czasowy z tego co się orientuję, żeby np co 3 raz pryskały spryski na reflektory.
Gdzieś czytałem o tym przekaźniku i wtedy nie leci ci tyle płynu na reflektory.
Najlepiej mieć drugi zbiorniczek od pitka i kombinowac na nim gdzie można by umieścić tą drugą pompkę żeby to miało ręce i nogi, musi byc umieszczona w najniższym punkcie zbiorniczaka żeby była cały czas zanużona. Gorzej by było jak by płyn jeszcze był a pompka już nie zassywała.
Napisano 07 marca 2010 - 16:28
Napisano 07 marca 2010 - 16:36

Napisano 07 marca 2010 - 16:39
Napisano 07 marca 2010 - 16:42