Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zdjęcie

Poszukuję mechanika w lubuskim

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 wiciu

wiciu

Początkujący

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 A limit.
  • Imię:Witek

Napisano 11 January 2026 - 10:12

Witam.
Mam problem z ciągle cofającym się płynem chłodniczy do zbiorniczka wyrównawczego. Dzieje się to od sierpnia, ale o problemie zorientowałem się na przełomie października i listopada, bo postępuje to bardzo wolno. Po przejechaniu 150 km nawet nic się nie zauważy, dopiero po jakiś 500 km widać że przybyło płynu w zbiorniczku. Widziałem kilka porad na forum i jedyne co mogłem zrobić samemu to wymienić korek od chłodnicy, ale to nie rozwiązało problemu, więc szukam jakiegoś sprawdzonego mechanika, który by zajął się moim autem. Zanim napisałem pytałem się trochę po znajomych i rodzinie czy mają kogoś do polecenia, ale nic. Więc może ktoś tutaj na forum mógłby polecić jakiegoś zaufanego mechanika w województwie Lubuskim. Najlepiej w okolicach Zielonej Góry, ale jestem gotów jechać nawet do sąsiednich wojewódź (Zachodniopomorskie, Wielkopolskie, lub Dolnośląskie), aby naprawić auto.

#2 MANDEY

MANDEY

PT PRO

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2006 Route 66
  • Silnik:2,2crd M
  • Imię:Andrzej

Napisano 15 January 2026 - 18:38

W Zielonej Górze jest dobry warsztat  ABC, który się znajduje na ulicy Krętej obok Totalizatora sportowego.

#3 Stefan2011

Stefan2011

PT MC

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:1.6 16V Manual
  • Imię:Stefan

Napisano 16 January 2026 - 08:54

Witam.
Mam problem z ciągle cofającym się płynem chłodniczy do zbiorniczka wyrównawczego. Dzieje się to od sierpnia, ale o problemie zorientowałem się na przełomie października i listopada, bo postępuje to bardzo wolno. Po przejechaniu 150 km nawet nic się nie zauważy, dopiero po jakiś 500 km widać że przybyło płynu w zbiorniczku. Widziałem kilka porad na forum i jedyne co mogłem zrobić samemu to wymienić korek od chłodnicy, ale to nie rozwiązało problemu, więc szukam jakiegoś sprawdzonego mechanika, który by zajął się moim autem. Zanim napisałem pytałem się trochę po znajomych i rodzinie czy mają kogoś do polecenia, ale nic. Więc może ktoś tutaj na forum mógłby polecić jakiegoś zaufanego mechanika w województwie Lubuskim. Najlepiej w okolicach Zielonej Góry, ale jestem gotów jechać nawet do sąsiednich wojewódź (Zachodniopomorskie, Wielkopolskie, lub Dolnośląskie), aby naprawić auto.

Jaki to silnik?

Tak z ciekawości wpisalem Twój problem do Groka

Cytuję, co napisał (troche to nie poukladane, ale da sie zrizumieć).
Cofanie się („zasysanie”, opadanie poziomu) płynu chłodniczego z powrotem do zbiorniczka wyrównawczego po rozgrzaniu silnika i późniejszym ostygnięciu to normalne zjawisko w większości samochodów – pod warunkiem, że wahania mieszczą się w rozsądnych granicach (zwykle między MIN a MAX lub nieco powyżej MAX na gorącym silniku).
Jednak jeśli poziom bardzo mocno spada (zbiorniczek prawie pusty na zimno, a po odkręceniu korka nagle „wraca” płyn), to już najczęściej objaw usterki.
Najczęstsze sytuacje, w których płyn wyraźnie cofa się / opada do zbiorniczka:
Najbardziej prawdopodobna przyczyna
Sytuacja / Objaw
Jak wstępnie sprawdzić?
Pilność naprawy
Po ostygnięciu silnika poziom mocno spada, po odkręceniu korka płyn „wraca”
Uszkodzony zawór próżniowy w korku zbiorniczka (najczęstsza przyczyna!)
Wymień korek na nowy oryginalny / dobrej jakości zamiennik
Niska → średnia
Poziom opada, węże miękną / zapadają się po ostygnięciu
Zapowietrzony układ chłodzenia lub niedrożny wąż powrotny ze zbiorniczka do chłodnicy / pompy
Odpowietrz układ (kilka razy na ciepło + grzanie max), sprawdź drożność cienkiego wężyka
Średnia
Duże wahania + zapach spalin z wentylacji / bąbelki w zbiorniczku
Uszczelka pod głowicą (UPG) – spaliny w układzie chłodzenia
Test na CO₂ w płynie chłodniczym (najpewniejszy), sprawdź czy olej w zbiorniczku się nie emulsyfikuje
Bardzo wysoka – natychmiast!
Poziom opada tylko po jeździe autostradą / dużym obciążeniu
Nieszczelność układu pod ciśnieniem (mały wyciek, który zasysa powietrze przy stygnięciu)
Sprawdź pod kątem mokrych plam, białego nalotu, węży, pompy wody, EGR
Średnia → wysoka
Płyn cofa się dopiero po odkręceniu korka na gorąco
Zbyt duże ciśnienie w układzie + niedrożny przelew / uszkodzony korek
Porównaj zachowanie ze zdjętym wężem przelewowym
Średnia
Najczęściej spotykana kolejność diagnostyki (od najtańszej):
Nowy korek zbiorniczka wyrównawczego (oryginał lub bardzo dobry zamiennik) – ~30–120 zł
Dokładne odpowietrzenie układu (kilka cykli na gorąco z otwartym korkiem + max grzanie)
Sprawdzenie, czy cienki wąż idący od zbiorniczka do chłodnicy / pompy wody jest drożny
Test na spaliny w płynie chłodniczym (najważniejsze przy podejrzeniu UPG)
Podsumowując:
Jeśli wahania są umiarkowane → najpewniej uszkodzony / za słaby zawór próżniowy w korku → wymiana korka.
Jeśli wahania są bardzo duże i zbiorniczek jest prawie pusty na zimno → w 80–90% przypadków albo zły korek, albo uszczelka pod głowicą.
Powodzenia i daj znać, jaki masz samochód i jakie dokładnie objawy obserwujesz – wtedy można zawęzić diagnozę dużo precyzyjniej.

Użytkownik Stefan2011 edytował ten post 16 January 2026 - 09:00

#4 wiciu

wiciu

Początkujący

• Pomagamy sobie
  •   
  • Silnik:2,0 A limit.
  • Imię:Witek

Napisano 27 January 2026 - 12:46

W Zielonej Górze jest dobry warsztat  ABC, który się znajduje na ulicy Krętej obok Totalizatora sportowego.

Dziękuję za poradę. Dziś zadzwonię do nich.

Jaki to silnik?

Tak z ciekawości wpisalem Twój problem do Groka

Cytuję, co napisał (troche to nie poukladane, ale da sie zrizumieć).
Cofanie się („zasysanie”, opadanie poziomu) płynu chłodniczego z powrotem do zbiorniczka wyrównawczego po rozgrzaniu silnika i późniejszym ostygnięciu to normalne zjawisko w większości samochodów – pod warunkiem, że wahania mieszczą się w rozsądnych granicach (zwykle między MIN a MAX lub nieco powyżej MAX na gorącym silniku).
Jednak jeśli poziom bardzo mocno spada (zbiorniczek prawie pusty na zimno, a po odkręceniu korka nagle „wraca” płyn), to już najczęściej objaw usterki.
Najczęstsze sytuacje, w których płyn wyraźnie cofa się / opada do zbiorniczka:
Najbardziej prawdopodobna przyczyna
Sytuacja / Objaw
Jak wstępnie sprawdzić?
Pilność naprawy
Po ostygnięciu silnika poziom mocno spada, po odkręceniu korka płyn „wraca”
Uszkodzony zawór próżniowy w korku zbiorniczka (najczęstsza przyczyna!)
Wymień korek na nowy oryginalny / dobrej jakości zamiennik
Niska → średnia
Poziom opada, węże miękną / zapadają się po ostygnięciu
Zapowietrzony układ chłodzenia lub niedrożny wąż powrotny ze zbiorniczka do chłodnicy / pompy
Odpowietrz układ (kilka razy na ciepło + grzanie max), sprawdź drożność cienkiego wężyka
Średnia
Duże wahania + zapach spalin z wentylacji / bąbelki w zbiorniczku
Uszczelka pod głowicą (UPG) – spaliny w układzie chłodzenia
Test na CO₂ w płynie chłodniczym (najpewniejszy), sprawdź czy olej w zbiorniczku się nie emulsyfikuje
Bardzo wysoka – natychmiast!
Poziom opada tylko po jeździe autostradą / dużym obciążeniu
Nieszczelność układu pod ciśnieniem (mały wyciek, który zasysa powietrze przy stygnięciu)
Sprawdź pod kątem mokrych plam, białego nalotu, węży, pompy wody, EGR
Średnia → wysoka
Płyn cofa się dopiero po odkręceniu korka na gorąco
Zbyt duże ciśnienie w układzie + niedrożny przelew / uszkodzony korek
Porównaj zachowanie ze zdjętym wężem przelewowym
Średnia
Najczęściej spotykana kolejność diagnostyki (od najtańszej):
Nowy korek zbiorniczka wyrównawczego (oryginał lub bardzo dobry zamiennik) – ~30–120 zł
Dokładne odpowietrzenie układu (kilka cykli na gorąco z otwartym korkiem + max grzanie)
Sprawdzenie, czy cienki wąż idący od zbiorniczka do chłodnicy / pompy wody jest drożny
Test na spaliny w płynie chłodniczym (najważniejsze przy podejrzeniu UPG)
Podsumowując:
Jeśli wahania są umiarkowane → najpewniej uszkodzony / za słaby zawór próżniowy w korku → wymiana korka.
Jeśli wahania są bardzo duże i zbiorniczek jest prawie pusty na zimno → w 80–90% przypadków albo zły korek, albo uszczelka pod głowicą.
Powodzenia i daj znać, jaki masz samochód i jakie dokładnie objawy obserwujesz – wtedy można zawęzić diagnozę dużo precyzyjniej.

Przeczytałem to i nie jestem pewien czy grok poprawnie zrozumiał co się dzieje.

#5 Stefan2011

Stefan2011

PT MC

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:1.6 16V Manual
  • Imię:Stefan

Napisano 27 January 2026 - 19:58

...może i GROK nie myśli, ale podaje wiele informacji, które można wykorzystać.

#6 pitkowechucherko

pitkowechucherko

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Silnik:1.6
  • Imię:Zosia

Napisano 03 February 2026 - 13:15

Zapytaj Darka @kade gdzie robi swojego

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk