opony na felgi 15"
Napisano 20 October 2010 - 10:47
Napisano 20 October 2010 - 11:17
Ale masz racje na FRIGO 2 jeżdzi się dobrze też w poprzednim autku miałem je założone .
Napisano 20 October 2010 - 11:36
Odnośnie opon wielosezonowych : kiedyś w innym samochodzie z przednim napędem miałem założone Dębice Navigator ( całoroczne ). Przy jeździe miejskiej wydawało się, że nie są potrzebne opony zimowe. Na śniegu samochód ruszał i hamował nieźle - bez porównania do opon letnich ( na których można było się zabić ), trochę się ślizgał, ale w granicach normy ( tłumaczyłem to porą roku ). Wtedy uważałem, że zimówki to przereklamowany towar nabijający kasę producentom opon - normalnie dałbym się pokroić twierdząc, że zimówki są niepotrzebne, a opony wielosezonowe to jest to.
W tym samym czasie założyłem na przód dwie zimówki pozostawiając na tyle dwie wielosezonówki ... naprawdę polecam taki układ tym, którzy chcą się fajnie poślizgać : przód samochodu ciągnął idealnie po śniegu nie wpadając w poślizg, natomiast tył przy dość dynamicznym wchodzeniu w zakręty zarzucał jakby był zaciągnięty hamulec ręczny. Super zabawa, ale dość niebezpieczne w normalnym ruchu ( jeżeli ktoś ma dwa komplety kół to niech spróbuje gdzieś w bezpiecznym miejscu ).
Od tej pory nigdy więcej nie kupiłem i nie kupię opon wielosezonowych ( coś co jest do wszystkiego to ... jest to oczywiście moje prywatne zdanie ) - na zimę zakładam tylko zimówki.
Napisano 02 November 2010 - 20:48

Bezimienny Gość.Anonymous_*
Napisano 02 November 2010 - 21:36
Napisano 03 November 2010 - 10:36

Napisano 03 November 2010 - 19:46
Pasują bezproblemowo, tylko trochę "wystają" - ale IMHO dobrze to nawet wygląda na zwykłej czarnej stalówcew stalowkach korzystam z tych samych chromowanych

No to sięgnąłeś po najniższą półkę z możliwych, sam producent określa je przecież mianem "budżetowych".Dębica Nawigator 2 i konkretnie moje spostrzeżenia dotyczą tej opony
Jakbyś usiadł na Goodyear'ach (fakt, że nie są tanie) - nie sądzę, aby Twoja opinia była taka sama

IMHO warto tutaj też zerknąć... (pomimo, że staroć).
Napisano 04 November 2010 - 10:08

Napisano 04 November 2010 - 20:35
Ale to jest bieżnik wyłącznie zimowybralem pod uwage wlasnie frigo 2

Latem będziesz jeździł jak na cieście drożdżowym, a jak masz ciężką nogę, to mogą Ci na jeden sezon nie starczyć nawet

A może coś z tego-click wybierzesz?
Napisano 04 November 2010 - 20:57
Zanim zaczniesz polecać wielosezonowego Goodyear'a poczytaj opinie użytkowników na różnych forach oponiarskich (i to jak sam piszesz oponki z górnej półki w cenie do 400zł za oponę , a opinie maja nie lepszą jak nasza Debica Nawigator 2 ).Owszem jeżdziłem na Goodyear'ach Ultra Grpip 6(ale to typowa opona zimowa) 3 sezony i w zimie opona dobra ,ale trochę deszczu i temperatura w granicach +5 stopni i zrywa totalnie przyczepność przy prędkosci 50km/h .Opinia nie jest wyssana z palca ale z życia i codziennej eksploatacji - robię rocznie może nie dużo bo ok 40-45tyś km a za kólkiem spędziłem 27 lat i jest to duży bagaż doświadczenia.
Napisano 05 November 2010 - 09:38

Napisano 05 November 2010 - 10:52
Bunsen,
Zanim zaczniesz polecać wielosezonowego Goodyear'a poczytaj opinie użytkowników na różnych forach oponiarskich (i to jak sam piszesz oponki z górnej półki w cenie do 400zł za oponę , a opinie maja nie lepszą jak nasza Debica Nawigator 2 ).Owszem jeżdziłem na Goodyear'ach Ultra Grpip 6(ale to typowa opona zimowa) 3 sezony i w zimie opona dobra ,ale trochę deszczu i temperatura w granicach +5 stopni i zrywa totalnie przyczepność przy prędkosci 50km/h .Opinia nie jest wyssana z palca ale z życia i codziennej eksploatacji - robię rocznie może nie dużo bo ok 40-45tyś km a za kólkiem spędziłem 27 lat i jest to duży bagaż doświadczenia.
Poprzedni sezon zimowy przejezdzilem na Goodyear Ultragrip 7+ (komplet wyszedl mnie 1600 PLN rok temu 205/55/r16).
Samochod w najwieksze sniegi i mrozy szedl jak po stole.
Sterownosc byla idealna - samochod robil to co ja chcialem (np. wykonanie skretu na bardzo zasniezonym lub bardzo oblodzonym luku).
Teraz polecialem na nich do Poznania - cala droga w tamta strone w rzesistym deszczu (mokra nawierzchnia) - nic nie zrywalo, auto mialo super przyczepnosc. Wiekszym problemem byly mocne boczne wiatry przy wyprzedzaniu TIRow. W Poznaniu przy ostrym hamowaniu na sliskiej kostce przy niewielkiej predkosci odezwal sie ABS ;-)
Do drugiego samochodu zony (octavia II) kupilem w tym tygodniu nowy komplet tez wlasnie GY UG7+ (195/65/r15).
Ilu kierowcow, tyle opinii. Prosze pamietac, ze moja racja jest mojsiejsza ale nie musi byc zgodna z doswiadczeniami i opiniami innych kierowcow. Bla bla bla

Ide łyknę wody cudownej - wiecie skad - bo gdzies mi wcielo polskie znaki... APAGE SZATANAS

Napisano 05 November 2010 - 16:46

Napisano 05 November 2010 - 18:46
ZA TO KOSTKA NA SNIADECKICH ujawnila nieznane dotad rezonansy, jenki, stuki w tylnej czesci Kredensa

Napisano 05 November 2010 - 19:07
No tak, powinienem chyba paść na kolana bo ja za kólkiem siedzę dopiero 23 lataCUT
za kólkiem spędziłem 27 lat i jest to duży bagaż doświadczenia.

Spuścić trochę ciśnienie spod kotła proponuję, a na marginesie zauważę, że znowu piszesz o oponach zimowych o do takich mój post sie nie odnosił.
EOT.
Moda przepraszam za off

-----------------
EDIT
Duży szacun

Napisano 05 November 2010 - 19:39
w necie jest portal gdzie kierowcy oceniaja opony.
w przypadku goodyear ug7+ oceny innych w 90% byly zbiezne z moimi odczuciami
w przypadku bridgestonea juz tylko ok 50%
to jest kombinacja opon auta i kierowcy
Napisano 06 November 2010 - 23:48
cos Cie nawigacja wyprowadzila jakimis oplotkamiNiee! To byla kostka na dojazdowce z autostrady do centrum
ZA TO KOSTKA NA SNIADECKICH ujawnila nieznane dotad rezonansy, jenki, stuki w tylnej czesci Kredensa

Napisano 07 November 2010 - 15:14
Napisano 07 November 2010 - 19:55
no i zaskoczylo mnie jak teraz chcialem zalozyc kolka przed zima...... fele zakorodowaly
wiec nie pozostalo nic innego jak poddac je szybkiemu malowaniu bez zdejmowania gum z obreczy
wyczyszczone szczotka druciana, umyte srodkiem do mycia silnika, odtluszczone rozcienczalnikiem "nitro", pomalowane lakierem typu "hammerite"
opony pirelli snowcontrol kupowane w zeszlym roku za jakies 200 zl, kierunkowe, uwazam ze dobrze sie trzymaja na sniegu, na spociku w rzykach koledzy mieli powazn problem wyjechac pod gorke na osrodku, ja na wstecznym bez problemu, na morej drodze nie slizgaja, nawet twierdze ze na letnich abs czesciej pracuje

Napisano 07 November 2010 - 20:59