Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zdjęcie

Halogeny i światła dzienne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
427 odpowiedzi w tym temacie

#261 sluna

sluna

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 touring
  • Imię:Darek

Napisano 16 lutego 2013 - 10:26

Najczęściej nie skałę, tylko prostatę....

:lol :lol widzę, że ostatnio humor dopisuje

#262 Bezimienny Gość.Yodarek_*

Bezimienny Gość.Yodarek_*
  • Guests

Napisano 16 lutego 2013 - 13:32

Wg mnie światła mijania w dzień w mieście to paranoja!Natomiast szosa, droga szybkiego ruchu jak najbardziej OK.

Jestem tego samego zdania

Chopaki, a czym się rózni jazda poza miastem od jazdy ulicami w mieście, na peryferiach, ulicami gdzie dopuszczalna prędkość wynosi czasem 90km/h, albo drogą gdzie znajduje się kilka domów. Żeby uciąć dywagacje kiedy i w jakich warunkach je włączać wymyślono, że zawsze i wszędzie..., i OK, tak jest dobrze moim zdaniem. Mało tego, chciałbym, żeby użytkownicy świateł do jazdy dziennej zrozumieli, że w dzień, gdy pogoda jest zła, opady atmosferyczne, mgła i inne takie..., to te światła nic nie dają, przynajmnie dla tych co jadą za takim gościem. Często widzę takie przypadki nadużywania, zastępowania świateł mijania, światłami do jazdy dziennej.

#263 ARON

ARON

PT MC

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:xxxx
  • Silnik:2.0
  • Imię:x

Napisano 16 lutego 2013 - 23:21

Przed 2007 nikt Wam nie zakazywał jazdy na światłach 24h/365, więc właściwie po co ten nakaz wprowadzono? Takie słowo na niedzielę... :d
michal-wm, yodarek i spółka - ja z tą stroną nie mam nic wspólnego, nie mam tam nawet profilu i też nie jestem zalogowany, tylko po prostu popieram zniesienie tego wg mnie idiotycznego przepisu i tyle - wyrażam własne poglądy. Wcześniej już wspomniałem, że moje rozwiązanie nie jest legalne, ale też nie było to rozwiązanie na chybił-trafił (też zresztą o tym wspominałem), więc koniec i kropka! Wy poczuliście się dotknięci, bo to nie wg Waszych poglądów, zaś I'm cool ;)

#264 Bezimienny Gość.Yodarek_*

• Guests

Napisano 16 lutego 2013 - 23:33

ARON, spokojnie, bez nerwów. Popierasz zniesienie tego przepisu, masz to napisane w podpisie i o ile pamiętam, gdzieś, kiedyś czytałem Twoje opinie w tym temacie...., i dlatego zostałeś powiązany z tematem i tyle, koniec i kropka :patyk . Nie bocz się ;P :piwo
PS.
Każdy może mieć swoje zdanie i go bronić, uzasadniać... Twoje zdanie trochę różni się od paru osób w tej kwestii i dlatego wyniknął taki mały spór, ale bez spiny... :alko
Po chwili:
o moim pojęciu nie będę dyskutował, bo nie znamy się na tyle... :kawka

#265 michal-wm

michal-wm

PT PRO

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M Gas
  • Imię:Michał

Napisano 17 lutego 2013 - 08:34

ARON wyluzuj, każdy ma prawo do własnej wypowiedzi na temat, nie dziw sie reakcji na twoje posty w tej sprawie, bo czym jak nie lobbingiem jest twój podpis...i tyle w temacie

#266 sluna

sluna

VIP

• Przyjaciel forum
  •   

Napisano 17 lutego 2013 - 09:11

Darek w całej rooozciagłosci popieram kolegeARON, ...lubie jazz, ale po co te bębenki ;P

#267 ARON

ARON

PT MC

• Pomagamy sobie

Napisano 17 lutego 2013 - 12:40

michal-wm, jak masz jakieś wątpliwości, coś Cię ubodło lub leży na wątrobie to pisz śmiało i rzeczowo do ludzi na stronie z mojego opisu, ja nie jestem księdzem i nie znam odpowiedzi na wszystkie problemy światopoglądowe, jak też nie lobbuje - jestem pasywnym zwolennikiem zniesienia tego szkodliwego przepisu (stety lub nie jest tego samego zdania przynajmniej 3/4 kierowców wg wielu niezależnych ankiet tzw. non-profit) i bynajmniej się nie spinam, więc skąd te zarzuty? Zamontowałem DRL u siebie, by olać ten przepis, ale szpecenie przodu jakimiś lampkami choinkowymi mi się nie widzi.

Modyfikowałem ostatniego posta tak, by w końcu był moim skromnym zdaniem jak najbardziej przejrzysty i żeby nikt z Was nie poczuł się niepotrzebnie dotknięty - zgadzać się przecież ze mną nie musicie i vice versa, więc po co te aluzje?

Btw. post zatytułowany jest "Halogeny i światła dzienne", ale moim zdaniem jest chybiony, bo halogen to rodzaj żarówki powszechnie stosowanej m.in. w autach, a nie świateł przeciwmgielnych/przeciwmgłowych, podobnie zresztą jak Tiptronic to nie skrzynia automatyczna z trybem manualnym tylko zarejestrowana konstrukcja stosowana przez Audi, czy Webasto to tylko jeden z producentów ogrzewań postojowych...

Jeszcze tylko gwoli rozjaśnienia - pojawia się na rynku m.in. naszym coraz więcej aut, które mają DRL zintegrowane z przeciwmgielnymi (Chevy Camaro, MB Citan, Mitsubishi ASX, Outlander III) i są oczywiście homologowane - zazwyczaj ich jedyną różnicą w porównaniu do moich "dziennych niecodziennych" jest występowanie osobnej/dodatkowej żarówki w lampie przeciwmgłowej, która służy jako DRL, ale nie zawsze - nie jest tak np. w Camaro, które oficjalnie można nabyć również i u nas! Niestety ja nie mam i nie będę miał homologacji na moje DRL, podobnie jak i najprawdopodobniej nie przeszedłbym przeglądu z takim rozwiązaniem, jak wszyscy inni, którzy zamontowali podobny moduł DRL na światłach drogowych, lecz z tymi przeglądami to u nas w PL różnie - sami wiece jak to bywa... Powiedzmy, że jestem w pełni świadom takiego rozwiązania i porównam to np. do ludzi, co jeżdżą z szybami przednimi bocznymi dodatkowo przyciemnionymi - wiem, czym to pachnie, lecz innym uzytkownikom dróg nie smrodzę :tak

OK? :psyborg

#268 sluna

sluna

VIP

• Przyjaciel forum
  •   

Napisano 17 lutego 2013 - 12:51

Panowie cała dyskuta to ''sranie w banie'' dlaczego? :cenzura czyje to wytyczne...no prosze :piwo SZczam na TO...ekologiczny też nie jestem, i nie będę, bo mam to w dupie!!!...innt tem. o eko. :lol :lol :lol wielka ''kupa'' ;P

#269 Bezimienny Gość.Yodarek_*

• Guests

Napisano 17 lutego 2013 - 13:23

ARON, nie znam źródła badań, ankiet organizowanych przez instytucje non profit, które wykazują poparcie 3/4 kierowców dla akcji, którą wspierasz. Dodatkowo, nie wiedzieć dlaczego, nikt ich nie chce z zasady bezzasadności stosowania, że tak powiem, a coraz częściej stosowane są fabryczne światła do jazdy dziennej. Po co się pytam skoro to takie niepotrzebne i rozwiązuje tylko część problemów z tym jeżdżeniem na światłach w dzień. Nie lepiej zarządzić, że na światłach jeździ kto chce?
PS.
A ta uwaga w sprawie słowa "halogeny" wydaje mi się niepotrzebna. Naprawdę jesteś aż taki zdziwiony gdy ktoś nazywa światła przeciwmgłowe halogenami? Widzę nawet, że złamałeś nazewnictwo przeciwmgielne/przeciwmgłowe... ARON, po co? I tak każdy wie, że jak kupuje halogen do oprawy oświetleniowej w domu to nie dostanie lampy przeciwmgłowej do samochodu.
Trzeba by pogadać na jakimś zlocie, bo pisząc, to jakbyś się człowieku nie namęczył to i tak nikt nie uwierzy, że chcesz tylko pogadać a nie kłocić się. Pozdrawiam. :piwo
:yodarek

#270 miecio

miecio

VIP

• Przyjaciel forum
  •      
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2.2 /ropa/
  • Imię:miecio

Napisano 17 lutego 2013 - 13:28

yoda cos w tym jest co wlasnie napisales, .. cos jest, ... :miecio

#271 ARON

ARON

PT MC

• Pomagamy sobie

Napisano 17 lutego 2013 - 13:52

Darek, jasne jak słonce, że halogeny w autach generalnie kojarzą się z (przednimi) przeciwmgielnymi, ale wiesz jak to jest - nie każdy dżip to Jeep itd. :cwaniak zaś ucinając chyba do niczego konkretnego nie prowadząca wymianę zdań - chcecie jeździć na mijania, jeździjcie (tylko po każdej wymianie żarówki upewnijcie się, że macie je dobrze ustawione) chcecie montować DRL, montujcie (tylko proszę Was, by nie świeciły wraz z pozycyjnymi/mijania = oślepiały innych z naprzeciwka)... :pa

#272 bagro

bagro

PT MC

• Przyjaciel forum
  •   
  • Silnik:2,4 GT - M
  • Imię:Romek

Napisano 17 lutego 2013 - 20:39

O te światła mijania w dzień to wyprosiłem lata temu ja, skromny motocyklista.
Wielokrotnie zatrzymywany przez patrole policji za jazdę na światłach. Nie było nawet mandatów bo to tez normalni motocykliści byli.
Ja tylko chciałem na drodze przeżyć. Jak bez świateł to z naprzeciwka wyprzedzali lajtowo a ja poboczem albo krawężniki.
Tylko że miały być światła mijania a nie jak teraz przedziwne lampiony widoczne na niby.

#273 maxym72

maxym72

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2014
  • Silnik:Sedici=4x4
  • Imię:Max

Napisano 17 lutego 2013 - 20:54

A nie mówiłem, że dym będzie? Temat mniej więcej tak kontrowersyjny jak aborcja, eutanazja i parę innych. Szkoda śliny, trzeba jeździć, bo czas ucieka.

#274 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 18 lutego 2013 - 09:24

mam następny przetestowany moduł do świateł dziennych z PWM nie zakłóca sie z instalacją PT nie słychać brzęczenia przekażników po poprawnym montażu.
drogowe z PWM 30% mocy
Dołączona grafika

mijania pełna moc
Dołączona grafika

jestem w trakcie ustalania szczegółów z producentem dla 100% przysposobienia modułu dla PT .

#275 MiGi42

MiGi42

PT MC

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.2CRD
  • Imię:Romuald

Napisano 18 lutego 2013 - 13:26

czy po zastosowaniu tego modułu pozostają włączone światła tylne i deski przyrzadow?

#276 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 18 lutego 2013 - 13:45

Nie , nie powinny sie palić , tylko światła przód i nic wiecej reszta działa normalnie pod przełacznikiem :cwaniak

#277 Gapril

Gapril

Uzależniony

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 aut+GAZ
  • Imię:Grzegorz

Napisano 18 lutego 2013 - 19:33

Dobrze że nie kupiłem jeszcze SD2. Ja sie pisze na to i czekam na info.

#278 maro20

maro20

VIP

• Na zawsze z nami
  •   
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2,2crd
  • Imię:marek

Napisano 18 lutego 2013 - 19:43

Ja również :maro20

#279 ARON

ARON

PT MC

• Pomagamy sobie

Napisano 18 lutego 2013 - 20:02

czy po zastosowaniu tego modułu pozostają włączone światła tylne i deski przyrzadow?

Nie, w prawidłowo skonstruowanym systemie DRL powinny się palić tylko wybrane światła przednie, nic poza tym - wszystkie automatycznie włączane mijania, czy tylne to pic na wodę, nie dzienne.

Ale na co Wy czekacie, bo nie kumam - homologację? Tutaj macie gotowy moduł bez brzęczenia, pipczenia i innych onomatopei przetestowany m.in. na PiTku nie tylko przeze mnie i to na rynku nie od dziś, czy wczoraj:
http://allegro.pl/mo... ... 33219.html

#280 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 18 lutego 2013 - 20:50

ARON,
za tyle co on kosztuje to ja 4 kupie , bez przesady Aron to nie mercedes gdzie są wymagania dla instalacji