Najczęściej nie skałę, tylko prostatę....
Halogeny i światła dzienne
Napisano 16 lutego 2013 - 10:26
Bezimienny Gość.Yodarek_*
Napisano 16 lutego 2013 - 13:32
Chopaki, a czym się rózni jazda poza miastem od jazdy ulicami w mieście, na peryferiach, ulicami gdzie dopuszczalna prędkość wynosi czasem 90km/h, albo drogą gdzie znajduje się kilka domów. Żeby uciąć dywagacje kiedy i w jakich warunkach je włączać wymyślono, że zawsze i wszędzie..., i OK, tak jest dobrze moim zdaniem. Mało tego, chciałbym, żeby użytkownicy świateł do jazdy dziennej zrozumieli, że w dzień, gdy pogoda jest zła, opady atmosferyczne, mgła i inne takie..., to te światła nic nie dają, przynajmnie dla tych co jadą za takim gościem. Często widzę takie przypadki nadużywania, zastępowania świateł mijania, światłami do jazdy dziennej.Jestem tego samego zdaniaWg mnie światła mijania w dzień w mieście to paranoja!Natomiast szosa, droga szybkiego ruchu jak najbardziej OK.
Napisano 16 lutego 2013 - 23:21
michal-wm, yodarek i spółka - ja z tą stroną nie mam nic wspólnego, nie mam tam nawet profilu i też nie jestem zalogowany, tylko po prostu popieram zniesienie tego wg mnie idiotycznego przepisu i tyle - wyrażam własne poglądy. Wcześniej już wspomniałem, że moje rozwiązanie nie jest legalne, ale też nie było to rozwiązanie na chybił-trafił (też zresztą o tym wspominałem), więc koniec i kropka! Wy poczuliście się dotknięci, bo to nie wg Waszych poglądów, zaś I'm cool
Napisano 16 lutego 2013 - 23:33
PS.
Każdy może mieć swoje zdanie i go bronić, uzasadniać... Twoje zdanie trochę różni się od paru osób w tej kwestii i dlatego wyniknął taki mały spór, ale bez spiny...
Po chwili:
o moim pojęciu nie będę dyskutował, bo nie znamy się na tyle...
Napisano 17 lutego 2013 - 08:34
Napisano 17 lutego 2013 - 09:11
Napisano 17 lutego 2013 - 12:40
Modyfikowałem ostatniego posta tak, by w końcu był moim skromnym zdaniem jak najbardziej przejrzysty i żeby nikt z Was nie poczuł się niepotrzebnie dotknięty - zgadzać się przecież ze mną nie musicie i vice versa, więc po co te aluzje?
Btw. post zatytułowany jest "Halogeny i światła dzienne", ale moim zdaniem jest chybiony, bo halogen to rodzaj żarówki powszechnie stosowanej m.in. w autach, a nie świateł przeciwmgielnych/przeciwmgłowych, podobnie zresztą jak Tiptronic to nie skrzynia automatyczna z trybem manualnym tylko zarejestrowana konstrukcja stosowana przez Audi, czy Webasto to tylko jeden z producentów ogrzewań postojowych...
Jeszcze tylko gwoli rozjaśnienia - pojawia się na rynku m.in. naszym coraz więcej aut, które mają DRL zintegrowane z przeciwmgielnymi (Chevy Camaro, MB Citan, Mitsubishi ASX, Outlander III) i są oczywiście homologowane - zazwyczaj ich jedyną różnicą w porównaniu do moich "dziennych niecodziennych" jest występowanie osobnej/dodatkowej żarówki w lampie przeciwmgłowej, która służy jako DRL, ale nie zawsze - nie jest tak np. w Camaro, które oficjalnie można nabyć również i u nas! Niestety ja nie mam i nie będę miał homologacji na moje DRL, podobnie jak i najprawdopodobniej nie przeszedłbym przeglądu z takim rozwiązaniem, jak wszyscy inni, którzy zamontowali podobny moduł DRL na światłach drogowych, lecz z tymi przeglądami to u nas w PL różnie - sami wiece jak to bywa... Powiedzmy, że jestem w pełni świadom takiego rozwiązania i porównam to np. do ludzi, co jeżdżą z szybami przednimi bocznymi dodatkowo przyciemnionymi - wiem, czym to pachnie, lecz innym uzytkownikom dróg nie smrodzę :tak
OK? :psyborg
Napisano 17 lutego 2013 - 12:51
Napisano 17 lutego 2013 - 13:23
PS.
A ta uwaga w sprawie słowa "halogeny" wydaje mi się niepotrzebna. Naprawdę jesteś aż taki zdziwiony gdy ktoś nazywa światła przeciwmgłowe halogenami? Widzę nawet, że złamałeś nazewnictwo przeciwmgielne/przeciwmgłowe... ARON, po co? I tak każdy wie, że jak kupuje halogen do oprawy oświetleniowej w domu to nie dostanie lampy przeciwmgłowej do samochodu.
Trzeba by pogadać na jakimś zlocie, bo pisząc, to jakbyś się człowieku nie namęczył to i tak nikt nie uwierzy, że chcesz tylko pogadać a nie kłocić się. Pozdrawiam.
Napisano 17 lutego 2013 - 13:28
Napisano 17 lutego 2013 - 13:52
Napisano 17 lutego 2013 - 20:39
Wielokrotnie zatrzymywany przez patrole policji za jazdę na światłach. Nie było nawet mandatów bo to tez normalni motocykliści byli.
Ja tylko chciałem na drodze przeżyć. Jak bez świateł to z naprzeciwka wyprzedzali lajtowo a ja poboczem albo krawężniki.
Tylko że miały być światła mijania a nie jak teraz przedziwne lampiony widoczne na niby.
Napisano 17 lutego 2013 - 20:54
Napisano 18 lutego 2013 - 09:24
drogowe z PWM 30% mocy

mijania pełna moc

jestem w trakcie ustalania szczegółów z producentem dla 100% przysposobienia modułu dla PT .
Napisano 18 lutego 2013 - 13:26
Napisano 18 lutego 2013 - 13:45
Napisano 18 lutego 2013 - 19:33
Napisano 18 lutego 2013 - 19:43
Napisano 18 lutego 2013 - 20:02
Nie, w prawidłowo skonstruowanym systemie DRL powinny się palić tylko wybrane światła przednie, nic poza tym - wszystkie automatycznie włączane mijania, czy tylne to pic na wodę, nie dzienne.czy po zastosowaniu tego modułu pozostają włączone światła tylne i deski przyrzadow?
Ale na co Wy czekacie, bo nie kumam - homologację? Tutaj macie gotowy moduł bez brzęczenia, pipczenia i innych onomatopei przetestowany m.in. na PiTku nie tylko przeze mnie i to na rynku nie od dziś, czy wczoraj:
http://allegro.pl/mo... ... 33219.html
Napisano 18 lutego 2013 - 20:50
za tyle co on kosztuje to ja 4 kupie , bez przesady Aron to nie mercedes gdzie są wymagania dla instalacji