Naprawa przełacznika podnoszenia szyb konsola centralna
Napisano 09 June 2011 - 17:09
- podajacego sygnał masy podczas opuszczania w trybie manualnym i automatycznym .Wymiana nie jest prosta ale mozliwa do dokonania pod warunkiem minimalnej znajomosci elektroniki i dozy cierpliwosci.
Najwiecej problemów sprawi rozlutowanie obwodów drukowanych przełączników mechanicznych :
i płytki z modułem elektroniki i przekaznikiem :
sam przekaznik wylutowac mozna po wczesniejszy odessaniu cyny z scieżek i delikatnym wyciaganiu z jednoczesnym podgrzewaniem nużek które jeszcze mogą trzymać.
Po wlutowaniu przekaznika składamy w odwrotnej kolejnosci i cieszymy sie z własnej pracy.
Sam przekaznik nie jest problematyczny w zakupie - to koszt ok 6zł:
http://allegro.pl/sh... ... 59e43291ca
- reszta to własna lub cudza praca .
Przy rozlutowywaniu bacznie nalezy zwrócić uwage na cieniutkie sciezki drukowane na narożach płytki (sa dwustronne i musza byc rozlutowane idealnie inaczej poobrywaja sie )
Na zdjeciach widoczne sa również żarówki podswietlenia które lubia sie przepalac , a obsługa serwisowa zazwyczaj polega na wymianie całego przełącznika .
Mam nadzieje że choc troszeczke naświetle temat który wielokrotnie sie pojawiał w awariach.
W związku z pytaniami : całkowicie uszkodzonego przełącznika (usterka procesora sterującego przekaznikiem ) jest mozliwośc zrobienia pracy manualnej bez przekaznika .
Wiąze sie to jednak z mała przeróbka - głownej płytki z przyciskami - producent sie zabezpieczył na taką ewentualność i nie zamontował jednego stytku który jest wymagny , ale jest mozliwośc go wstawić + 4 zworki które załatwiają sprawę jego naprawy i przywróca do działania.
Nadmienie tylko że dostępne schematy elektryczne nie uwzględniaja tego patentu producenta , jest to niespodzianka po rozebraniu i sprawdzeniu obwodów i przejść.
Napisano 09 June 2011 - 17:15
Ja tez miałem problem z tym przełącznikiem, ale chyba bez większych problemów udało się go naprawić.
Dobrze, że Twoimi zręcznymi rękoma.
Jędruś dzięki za naprawę przełącznika
Napisano 09 June 2011 - 17:19
Napisano 09 June 2011 - 17:23
Dlatego jestem Ci bardzo wdzięczny, że chciałeś to zrobić i to zrobiłeś.
Napisano 10 June 2011 - 19:55
Napisano 10 June 2011 - 19:57
Napisano 10 June 2011 - 20:01
Napisano 10 June 2011 - 20:13
A nie wypadły ci blaszki spod nosków z spręzynkami przy składaniu ? - mozna je włozyc odwrotnie i beda pasowac ale przełacznik bedzie chory .Druga mozliwość cztery górne bolce odpowiadaja za prace przednich szyb - zobacz w pierwszym poscie dolne zdjecie gdzie zaznaczałem przeróbke na manual - tam jest druk dwustronny i wystrczy że cos oberwałeś przy montazu - mozna to naprawic , jesli tylko to .
Zreszta wszytko mozna naprawic - tylko nie zawsze sie opłaca.
Napisano 14 June 2011 - 21:32
#10 Bezimienny Gość.ungur_*
Napisano 22 July 2016 - 06:38
gdzie znajduje się włącznik drzwiowy -lewe przednie- oświetlenia
Napisano 22 July 2016 - 14:05
gdzie znajduje się włącznik drzwiowy -lewe przednie- oświetlenia
Zupełnie nie na temat ale...
w zamku
Użytkownik petrus edytował ten post 22 July 2016 - 15:37
#12 Bezimienny Gość.jarekoz_*
Napisano 05 August 2016 - 14:22
Witam mam problem z słynnym przelacznikiem szyb, przednie się nie opuszczają, poproszę o zdjecie jak przerobić wyłącznik aby ominąć przekaźnik czyli sterowanie manualne. Proszę o pomoc
#13 Bezimienny Gość.Jacol_*
Napisano 17 August 2016 - 18:11
przestały opuszczać się okna z przodu....podnoszenie widać że działa ,tył chodzi bez problemu .....pomocy
Napisano 17 August 2016 - 18:46
przestały opuszczać się okna z przodu....podnoszenie widać że działa ,tył chodzi bez problemu .....pomocy
mozna wiecej szczegolow ?
okolocznosci, czy w ogole drgnie czy sie porusza itp
Użytkownik petrus edytował ten post 17 August 2016 - 18:47
Napisano 17 August 2016 - 19:59
Uszkodzenie przełącznika , mozna to odpłatnie naprawić .
Napisano 18 August 2016 - 11:03
Wiem, bo mój też zrobił super!!!
Napisano 18 August 2016 - 12:42
tak,tak takich zadowolonych z pomocy Andrzeja jest nas więcej.... ja też skorzystałem i jestem bardzo kontent
#19 Bezimienny Gość.MPW_*
Napisano 14 November 2016 - 21:24
Użytkownik MPW edytował ten post 14 November 2016 - 21:35
Napisano 14 November 2016 - 21:41
Przemku nie warto się bawić
http://allegro.pl/li...-5-aut-1-3-1025
Użytkownik chromek 1 edytował ten post 14 November 2016 - 21:43