Różne rozmiary opon przód - tył
Started By
Psyborg
, 22 paź 2011 08:42
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 22 października 2011 - 08:42
Trafiła mi się okazja - dwie prawie nowe (pół sezonu) opony letnie Avon Ranger 65 w cenie piwa. Niestety rozmiar to 215/65 R16. Z tego, co się orientuję to takie opony na przód będą za duże? Na tył powinny wejść bez problemu.
Stąd moje pytanie: czy opony przednie mogą być w innym rozmiarze niż tylne? Nieraz widywałem takie auta (większe opony z tyłu), ale czy przy doborze tych opon trzeba zachować jakieś szczególne zasady odnośnie proporcji? I jak z komfortem jazdy, trakcją itd? Ktoś ma w tej materii doświadczenia?
Stąd moje pytanie: czy opony przednie mogą być w innym rozmiarze niż tylne? Nieraz widywałem takie auta (większe opony z tyłu), ale czy przy doborze tych opon trzeba zachować jakieś szczególne zasady odnośnie proporcji? I jak z komfortem jazdy, trakcją itd? Ktoś ma w tej materii doświadczenia?
Napisano 22 października 2011 - 10:25
Nie powinieneś mieć żadnych problemów z trakcją. Ale na pewno będziesz musiał ustawić lampy przednie bo przód lekko zanurkuje w dół
I pytanie czy ABS nie zwariuje przy różnych średnicach opon?
I pytanie czy ABS nie zwariuje przy różnych średnicach opon?
Napisano 22 października 2011 - 10:36
Psyborg,
Panowie z głowa - macie ABS ? rożnica po obwodzie kól i ilośc impulsów z piescienia bedzie meldowała awarię
Tylko i wyłacznie opony w takim samym rozmiarze na wszystkich kołach
Panowie z głowa - macie ABS ? rożnica po obwodzie kól i ilośc impulsów z piescienia bedzie meldowała awarię
Tylko i wyłacznie opony w takim samym rozmiarze na wszystkich kołach
Napisano 22 października 2011 - 10:39
Nie mam ABSu, więc problem odpada.
Napisano 22 października 2011 - 10:54
PO lifcie bez ABS chyba to nie możliwe od 2004 roku był obowiazkowy w unii we wszystkich nowych autach w polsce od 1stycznia 2006 r
Napisano 22 października 2011 - 11:14
Ano taka wersja made in Mexico. Sam byłem zdziwiony, ale wizyta w ASO rozwiała wątpliwości... Wersja 2.4l Touring miała ABS w opcji, dopiero w Limited był standardem.
Napisano 22 października 2011 - 11:33
Psyborg,
To by znaczyło że nie masz nic łacznie z kontrola trakcji , która korzysta z abs w PT - wielka lipa
To by znaczyło że nie masz nic łacznie z kontrola trakcji , która korzysta z abs w PT - wielka lipa
Napisano 22 października 2011 - 11:38
No niestety. Na osłodę pozostały mi 3tys. zł ściągnięte z poprzedniego właściciela, który chciał nabić mnie w butelkę.
A co do opon, to Twoim zdaniem w tym wypadku nie będzie większego problemu?
A co do opon, to Twoim zdaniem w tym wypadku nie będzie większego problemu?
Napisano 22 października 2011 - 12:25
Prócz nadsterownej dupa nic nie bedzie - mozesz miec troche dziwne prowadzenie na koleinach , osobiscie bym odpuscił , ale to nie mój problem i wybór .