Skocz do zawartości


Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl


Zdjęcie

świece czy bigos na Święta?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 maxym72

maxym72

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 6791
  • Dołączył:  19 Jan 2009
  • Rok Produkcji:2014
  • Silnik:Sedici=4x4
  • Imię:Max
  • Skąd::Szczecin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 23 December 2012 - 15:27

olaf folaron, Zaczekaj do po świętach - idź gotować bigos czy co. Wrzuć na luz - znajdę według katalogu i podam jak na tacy. Pozdrawiam

#2 liseczek

liseczek

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 3318
  • Dołączył:  27 Jul 2011
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:Aktualnie brak
  • Imię:Tomasz
  • Skąd::Sobótka
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 23 December 2012 - 15:35

i podam jak na tacy

Ten bigos hmm :glupek

P.S. Przypominam, że to dział awarie /liseczek :glupek

#3 maxym72

maxym72

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 6791
  • Dołączył:  19 Jan 2009
  • Rok Produkcji:2014
  • Silnik:Sedici=4x4
  • Imię:Max
  • Skąd::Szczecin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 23 December 2012 - 15:41

liseczek, Właśnie gotuje - myślę, że dobór świec w aucie które daje jeszcze radę można odłożyć, a na ten bigos to zapraszam - pozycję lądowiska podam w namiarach GPS jutro - bigos zdąży dojść. Gwarqantuję, że się z lądowaniem zmieścisz. Ostrzeżenie meteo: śnieg napierd..a jak skur..syn - jakieś 5 na minusie, widoczność max 150 metrów.

#4 olaf folaron

olaf folaron

    PT PRO

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 690
  • Dołączył:  13 Nov 2009
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,4 turbo
  • Imię:Olaf
  • Skąd::Częstochowa
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 23 December 2012 - 18:11

To ide dożucić kiełbasy do bigosu.

#5 skarbek75

skarbek75

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5928
  • Dołączył:  14 Mar 2012
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Agnieszka
  • Skąd::Dolny Śląsk
  • Płeć: Kobieta

Napisano 23 December 2012 - 19:46

a grzybki? :diabelek

#6 maxym72

maxym72

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 6791
  • Dołączył:  19 Jan 2009
  • Rok Produkcji:2014
  • Silnik:Sedici=4x4
  • Imię:Max
  • Skąd::Szczecin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 23 December 2012 - 19:49

olaf folaron, Lepiej jakiej wędzonki. Podstawa dobrego bigosu - jak sama nazwa mówi - jest dobre mięso. Najlepiej kilka rodzajów - np łopatka wieprzowa, wołowina i baranina. Wcześniej obieramy z przeropstów, a baraninę z tłuszczu. Kroimy na kawałeczki. Następnie w duuuużym garze podsmarzamy na dobrym oleju ze cztery posiekane cebule. Jak sie podrumienią (zeszklą - najlepiej osolic lekko to się nie przypalą) wrzucamy na to posiekane mięso i podrumieniamy mieszając. Pomiędzy jednym mieszaniem a drugim siekamy główkę kapusty i stopniowo dorzucamy do gara mieszając cały czas. Następnie dorzucamy kiszona kapustę - mniej więcej tyle samo co słodkiej. Cały czas mieszamy. Prawdziwki suszone zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż namokna (około 20 minut). Cały czas mieszamy w garze. Dorzucamy do gara trochę liści bobkowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Mieszamy nadal. Wlewamy grzyby razem z zalewą i dorzucamy ze 12-15 śliwek wedzonych suszonych z pestką w środku. Mieszamy nadal w garze. Dodajemy ze dwie łyzki miodu. Mieszamy nadal w garze - na tym etapie lubi sie przypalać. Po godzinie od momentu wrzucenia kiszonej kapusty przerywamy gotowanie i wystawiamy bigos przyszły do ostygnięcia.
Następnego dnia z rana podsmażamy na patelni trochę dobrze obwędzonego boczku. Tak gdzieś z o.5 kg. Po dobrym podsmarzeniu dorzucamy do gara z bigosem i gotujemy znowu mieszając okoóło godziny. Można dodać trochę przecieru pomidorowego - ale nie za dużo. Mieszamy i gotujemy około godziny. Na tym etapie ważne jest wstępne doprawienie - przede wszystkim sól i pieprz. Reszta według uznania. Odstawiamy do następnego dnia.
Trzeciego dnia z rana gotujemy bigos powtórnie. Można dorzucic jeszcze trochę podsmażonej cebuli. Po godzinie odstawiamy do następnego dnia.
Czwartego dnia bigos nadaje sie do spożycia. Im dłużej będziemy go gotować - poedgrzewać, tym lepszy bedzie. Najlepszy jest po tygodniu - kiedy już go prawie nie ma.
Pozdrawiam

#7 Nazwa

Nazwa

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 5817
  • Dołączył:  18 Feb 2009
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0M Gasss ;)
  • Imię:Przemek
  • Skąd::Andrychów
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 23 December 2012 - 20:36

:lol ja wnoszę petycję o przywrócenie tych postów do pierwotnego tematu :lol :lol
łzy mi pociekły ze śmiechu jak to doczytałem, to forum jest genialne
takich numerów nie ma nigdzie indziej :santa

#8 maxym72

maxym72

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 6791
  • Dołączył:  19 Jan 2009
  • Rok Produkcji:2014
  • Silnik:Sedici=4x4
  • Imię:Max
  • Skąd::Szczecin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 23 December 2012 - 21:06

Nazwa, Przepis został dodany juz po przeniesieniu do offa. Ale naprawdę podczas gotowania bigosu mnie ta awaria złapała - więc niejako pędzony natchnieniem....

#9 adames

adames

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 9306
  • Dołączył:  05 Jul 2009
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD
  • Imię:Adam
  • Skąd::Legnica
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 23 December 2012 - 21:10

Ja w tym roku nie mam bigosu na święta, ale po świętach robimy bigos a'la Maxym

#10 maxym72

maxym72

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 6791
  • Dołączył:  19 Jan 2009
  • Rok Produkcji:2014
  • Silnik:Sedici=4x4
  • Imię:Max
  • Skąd::Szczecin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 23 December 2012 - 21:13

adames, Taki najlepiej jest robić jeszcze w kociołku nad ogniskiem przy okazji spotu - po całej nocy gotowania na rannego kaca jak znalazł.

#11 Bezimienny Gość.Anonymous_*

Bezimienny Gość.Anonymous_*
  • Guests
  • Dołączył:  --

Napisano 23 December 2012 - 21:20

Bigos robiony na ognisku fajna sprawa, jeszcze dziczyzny do niego dodać i będzie gitara :kawka

#12 maxym72

maxym72

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 6791
  • Dołączył:  19 Jan 2009
  • Rok Produkcji:2014
  • Silnik:Sedici=4x4
  • Imię:Max
  • Skąd::Szczecin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 23 December 2012 - 21:21

zundapp, Wiedziałem, że Ty jako znany pieczeniarz i łakomczuch skusisz sie i tu zaglądniesz!!!!

#13 Bezimienny Gość.Anonymous_*

Bezimienny Gość.Anonymous_*
  • Guests
  • Dołączył:  --

Napisano 23 December 2012 - 21:43

przed jakim kolwiek gotowaniem nie powinno się pić i palić bo się smak psuje, ważne jest też oświetlenie ( ja tam wolę pół cień ) muzyka? wskazane spokojne rytmy, broń boże polka dziadek bo wtedy posiłek się lasuje.

#14 miecio

miecio

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •      
  • Posty: 13784
  • Dołączył:  21 Jun 2009
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2.2 /ropa/
  • Imię:miecio
  • Skąd::krk
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 24 December 2012 - 01:00

zundapp a moze posilek sie lasuje?? kto go tam wie.....

nastepnym razem na zlocie proponuje robic bigos,... cos w rodzaju mascipuli / nie bigos w rodzaju ale w tradycji robienia dania/... maksio przy kotle, ja fartuszek mam ze zlotu w rzykach wiec jak by co to drewniana lyzka pomoge mieszac... :kawka

#15 liseczek

liseczek

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 3318
  • Dołączył:  27 Jul 2011
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:Aktualnie brak
  • Imię:Tomasz
  • Skąd::Sobótka
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 24 December 2012 - 01:33

miecio, ale wiesz, że wtedy spot musi trwać minimum 3 dni??

#16 AnitaLG

AnitaLG

    Kozak

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 1797
  • Dołączył:  21 Jul 2011
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2,0 M + LPG
  • Imię:Anita

Napisano 24 December 2012 - 08:58

No jak mus to mus, trzeba trzy dni to będą trzy dni... z tą ekipą taki problem to nie problem... :glupek

#17 liseczek

liseczek

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 3318
  • Dołączył:  27 Jul 2011
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:Aktualnie brak
  • Imię:Tomasz
  • Skąd::Sobótka
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 24 December 2012 - 09:46

Aga, ale weź pod uwagę co zundapp (Szymon) napisał!! Kto Ci 3 dni wytrzyma bez picia hmm a co niektórzy bez palenia hmm niewykonalne !!!

#18 Nazwa

Nazwa

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 5817
  • Dołączył:  18 Feb 2009
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0M Gasss ;)
  • Imię:Przemek
  • Skąd::Andrychów
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 24 December 2012 - 10:19

Tomek, sledzik też jest dobry a trzech dni nie potrzebuję, więc najpierw śledzi a na finał bigos, gotowe :obiad
Tak po chwili zastanowienia stwierdzam że trzy dni to standard :lol a co niektórzy balują dłużej

#19 miecio

miecio

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •      
  • Posty: 13784
  • Dołączył:  21 Jun 2009
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2.2 /ropa/
  • Imię:miecio
  • Skąd::krk
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 24 December 2012 - 10:38

Tak po chwili zastanowienia stwierdzam że trzy dni to standard :lol a co niektórzy balują dłużej

oczywiscie potwierdzam

#20 Nazwa

Nazwa

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 5817
  • Dołączył:  18 Feb 2009
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0M Gasss ;)
  • Imię:Przemek
  • Skąd::Andrychów
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 24 December 2012 - 11:13

uderz w stół a nożyce same się odezwą :diabelek





Podobne tematy Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych