Skocz do zawartości


Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl


Zdjęcie

świece czy bigos na Święta?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#21 skarbek75

skarbek75

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5928
  • Dołączył:  14 mar 2012
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Agnieszka
  • Skąd::Dolny Śląsk
  • Płeć: Kobieta

Napisano 24 grudzień 2012 - 11:35

liseczek, nie Aga tylko Anita :diabelek Bez picia można wytrzymac, gorzej z paleniem...

#22 liseczek

liseczek

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 3318
  • Dołączył:  27 lip 2011
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:Aktualnie brak
  • Imię:Tomasz
  • Skąd::Sobótka
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 24 grudzień 2012 - 11:38

nie Aga tylko Anita

No tak, pomyłka, ale to chyba właśnie dlatego, że pisząc tego posta miałem na myśli te substancje smoliste, które wciągasz codziennie :diabelek

#23 skarbek75

skarbek75

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5928
  • Dołączył:  14 mar 2012
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Agnieszka
  • Skąd::Dolny Śląsk
  • Płeć: Kobieta

Napisano 24 grudzień 2012 - 11:45

Tomek, no ładnie... ja Ci się kojarzę tylko z fajkami :torba

#24 maxym72

maxym72

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 6791
  • Dołączył:  19 sty 2009
  • Rok Produkcji:2014
  • Silnik:Sedici=4x4
  • Imię:Max
  • Skąd::Szczecin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 25 grudzień 2012 - 19:15

Trzeba troche podciągnąć w domu - potem mieszamy kilkanaście podbigosów w jeden bigos i grzejemy we wspólnym kotle - i juz można pojadać po 2 -3 godzinach. Winnych nie bedzie - sukces tez rozmyje sie na zespół. Idealna sytuacja....

[ Dodano: 2013-02-09, 19:27 ]
Odgrzebałem temat, bo dzisiaj mam nowy przepis:

Kapiszony dla ubogich by maxym72

Składniki:
0.5 kg ziemniaków
0.5 litra sypkiej kaszy (ja robiłem z gryczaną, ale można z jęczmienną lub z pęczakiem)
3 jaja
5-6 łyżek mąki pszennej
1 cebula
1/2 główki czosnku (z cztery duże ząbki)
sól i pieprz do smaku (dużo pieprzu, żeby nie było mdłe)
Bułka tarta do obtoczenia

Pomysł powstał z głodu. W chałupie było tylko to, co u góry. Kasza gryczana została z poprzedniego dnia. Pół kilo ziemniaków na czteroosobową załogę to za mało. Nie było chęci do wycieczek po sklepach - zimowy późny wieczór nie nastrajał do wycieczek zakupowych. Wszyscy patrzyli głodnym wzrokiem na inżyniera - przeciez męczył sie na tej Polibudzie przez pięć lat, to w końcu coś do jedzenia zrobi. No to wydziergałem.

1) Jeśli nie mamy kaszy z poprzedniego dnia gotujemy ją najpierw. Tajnik gotowania kaszy na sypko polega na tym, żeby kaszę wrzucic wypłukaną na wrzącą wodę. Wody wlewamy dwa razy tyle co kaszy - objętościowo. Dobrze wypłukać na sicie przed gotowaniem. Wodę lekko osolić i dodać 2 łyżki oleju. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wrzucić wypłukana kaszę. Gotować bez przykrycia na wolnym ogniu - aż do zgęstnienia. Jak zgęstnieje przykrywamy pokrywką, zdejmujemy z ognia i wkładamy pod poduszkę i zakrywamy całą pościelą, jaka mamy aktualnie do dyspozycji. Jeśli komornik zajął juz pościel - wstawiamy do nagrzanego piekarnika (120-150 stopni) na około 0,5 godziny.
2) W czasie, kiedy kasza dochodzi, obieramy ziemniaki gotujemy w garnku na miękko - następnie tłuczemy je na gładka masę, zwaną popularnie pjure (SIC!)
3) Wyciągamy kaszę z pieca i studzimy w dużej obszernej misce, ziemniaki też studzimy
4) W czasie, kiedy stygna ziemniaki i kasza, łapiemy sie za cebulę, kroimy w drobne kawałki i podsmażamy osolona na oleju. Zeszkloną dodajemy do kaszy i mieszamy.
5) Czosnek po obraniu przeciskamy przez praske (czosnek powinien być rodzimy, polski, najlepiej z działki od Dziadków) i dodajemy do kaszy. Mieszamy, żeby równomiernie rozprowadzić. Przy okazji można to opieprzyć i osolić.
6) Mieszamy ziemniaki z kaszą, dodajemy trzy jajka. Wyrabiamy z tego ciasto, jeśli jest za ciekłe, dodajemy mąkę.
7) Przy pomocy górnych kończyn (co sprytniejsi używają dolnych) formujemy z ciasta płaskie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej dobrze wklepując ją w strukturę ciastową.
8) Na patelnie zalewamy olej i rozgrzewamy go dobrze. Olej musi byc głęboki - spoko kapiszony nie biorą oleju w przeciwieństwie do Piti. Smarzymy kapiszony z obu stron na dość ciemny kolor, obracając i w końcowej fazie zmniejszając temperaturę, aby przypiekły sie na ciemnozłoto z wierzchu, a wewnątrz dobrze się ścięły.

Wariacje podania:
Jeśli przez przypadek został Wam przecier pomidorowy, to można zrobić sos pomidorowy na cebuli. Wystarczy.
Można konsumować ze śmietana posypaną pieprzem zmielonym z młynka i osolona
Można z sosem grzybowym - według uznania.


W ramach wariacji można dodac do ciasta podpieczonego boczku wędzonego - to już wersja Limited


Żeby wyszły dobre, trzeba zdecydowanie przypieprzyć - nie mogą być niedoprawione, bo będą mdłe. Można pojechać z ryżem zamiast kaszy i dodać tuńczyka - mamy wtedy kapiszony Limited rybne.

Dołączę zdjęcie potrawy, jak obrobię. Pozdrawiam

P.S. - Pewnie zastanawiacie się, dlaczego kapiszony? Zobaczycie na następny dzień i w noc poprzedzającą. :glupek1

#25 knott

knott

    Znawca Tematu

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 1195
  • Dołączył:  29 paź 2011
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0 16V LPG
  • Imię:Sławek

Napisano 09 luty 2013 - 19:36

maxiu będę jutro wieczorem dziergał kapiszony!
jak nie wylecimy w powietrze dam znać
:knott

#26 skarbek75

skarbek75

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5928
  • Dołączył:  14 mar 2012
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Agnieszka
  • Skąd::Dolny Śląsk
  • Płeć: Kobieta

Napisano 09 luty 2013 - 20:07

knott, miałes się odchudzać hmm

#27 Bezimienny Gość.Anonymous_*

Bezimienny Gość.Anonymous_*
  • Guests
  • Dołączył:  --

Napisano 09 luty 2013 - 20:11

marchewkę kuźwa ;P

[ Dodano: 2013-02-09, 20:12 ]
i do tego pyzy

#28 maxym72

maxym72

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 6791
  • Dołączył:  19 sty 2009
  • Rok Produkcji:2014
  • Silnik:Sedici=4x4
  • Imię:Max
  • Skąd::Szczecin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 09 luty 2013 - 20:12

Kapiszony nie tuczą - tylko zapychają. Pozdrawiam





Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych