Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zdjęcie

Matowienie lamp przednich

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
81 odpowiedzi w tym temacie

#61 edytawisienka

edytawisienka

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2008 USA
  • Silnik:2,4 A
  • Imię:Edyta

Napisano 06 września 2013 - 08:30

papier ścierny wodny i pomaga, po wyschnięciu nakładałem pastę polerską TEMPO i polerowałem maszynką do polerowania. ale lampy po około miesiącu wracają do swojego pierwotnego " żółknięcia "- niestety- tak one już mają

[HUBERT]
Nie zgodze sie ze ten typ tak ma. Pasta Tempo sie nadaje do ... tez juz ja przerabialem w swoim zyciu, i juz w tym zyciu nie uzyje.

Co do polerowania lamp, to najlepiej jest zaopatrzyc w zestaw do tego dedykowany, wszelkie wynalazki typu pasta czy tez windex (tak tak - sa tacy magicy) nie zdaja egzaminu. Ja uzywalem zestawu 3m headlight restoration kit w MB i super wyszlo, oczywiscie nalozony po polerce preparat ni jak sie ma do oryginalu, natomiast nie ma mozliwosci zeby po miesiacu-dwoch wrocilo do stanu sprzed polerki. Wroci jak sie nie zabezpieczy, chocby srodkiem z podanego wyzej linku - nie uzywalem, ale z opisu wynika ze jest wlasciwy.
pzdr
Hubert

#62 lukaszKA87

lukaszKA87

PT MC

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:hemi
  • Imię:Łukasz

Napisano 06 września 2013 - 15:14

hubert-i tak lampy niestet zzolkna, moze jedynie co to dobry zestaw dluzej potrzyma wraz z ochrona i zabezpieczeniem

#63 edytawisienka

edytawisienka

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 06 września 2013 - 15:42

hubert-i tak lampy niestet zzolkna, moze jedynie co to dobry zestaw dluzej potrzyma wraz z ochrona i zabezpieczeniem

[HUBERT]
Po paru latach tak, oczywiscie, to jest wada plastiku i to niezaleznie od marki, od dacii po lexusa...
kwestia tylko uzycia dobrych produktow aby dluzej pozostaly przezroczyste, i nie mowie tu o roku czy dwoch, a kilku latach. Warto rowniez co pewien czas powtorzyc nakladanie preparatu - na reflektor po polerce jak i nowy reflektor.
pzdr
h

#64 lukaszKA87

lukaszKA87

PT MC

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 06 września 2013 - 16:52

[HUBERT]
Po paru latach tak, oczywiscie, to jest wada plastiku i to niezaleznie od marki, od dacii po lexusa...
kwestia tylko uzycia dobrych produktow aby dluzej pozostaly przezroczyste, i nie mowie tu o roku czy dwoch, a kilku latach. Warto rowniez co pewien czas powtorzyc nakladanie preparatu - na reflektor po polerce jak i nowy reflektor.
pzdr
h

{Hubert} tak masz rację, ja poczekam jeszcze troche i zobaczę jak będą wyglądać

#65 edytawisienka

edytawisienka

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 06 września 2013 - 16:59

[HUBERT]

daj koniecznie znac jak zaczna zmieniac barwe, wraz z info czy m robiles - bedzie dla potomnych :)

#66 sluna

sluna

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 touring
  • Imię:Darek

Napisano 06 września 2013 - 17:09

...po czasie to i ''fajka'' żólknie :cwaniak taka przypadłosc :cwaniak

#67 FreeDy

FreeDy

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:3280ccm
  • Imię:Witek

Napisano 06 września 2013 - 21:29

Tanio i szybko? Pasta tempo pomoże, z tym że za naście miesięcy efekt będzie dokładnie taki sam. trwale? Pasta G3, - maszyna i lakier bezbarwny zwany klarem.....potrzyma dłużej.

#68 sluna

sluna

VIP

• Przyjaciel forum
  •   

Napisano 06 września 2013 - 21:47

FreeDy, Masz racje :piwo

#69 lukaszKA87

lukaszKA87

PT MC

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 07 września 2013 - 04:52

FreeDy zgadza się- znajomy wczoraj polecił mi ten produkt- ponoć pasta G3 jest dobra

[ Dodano: 2013-09-07, 05:54 ]
FreeDy a lakier bezbarwny firmy KLAR hmm w jakiej jest ppstaci - spray czy płynny i gdzie mogę go kupić hmm

#70 Gramen

Gramen

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Sergiusz

Napisano 07 września 2013 - 06:25

KLAR

klar to potoczna nazwa lakieru bezbarwnego zewnętrznego, od klar - przejrzysty np. w niemieckim

#71 FreeDy

FreeDy

Zwolennik

• Pomagamy sobie

Napisano 07 września 2013 - 20:19

Sorki, klar od klarowny czysty bezbarwny, są na rynku w spreyach i pod pistolet w mieszalniach lakierów, polerka następnie zmywacz ZBE i na to klar, uwaga proszę nie traktować tego jak instrukcję odnawiania lamp, jest opis skrótowy. Do całości należy wykonać jeszcze matowienie przed układaniem lakieru bezbarwnego inaczej klar nie będzie trzymał się szkła a raczej plastiku :|

#72 edytawisienka

edytawisienka

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 08 września 2013 - 11:34

[HUBERT]

Nie do konca, jak zmatowisz powierzchnie reflektora to nie bedzie polysku. Pomalujesz clearem lub jakims preparatem i bedzie mat. Zawsze jak sie regeneruje reflektory to po kolei matowimy kilkoma rodzajami papierow sciernych, na koncu takiem padem z woda. To nam daje polysk i przezroczystosc plastiku. Na to wtedy stosujemy odpowiedni preparat zapobiegajacy powracaniu nalotu.
pozdr
Hubi

#73 resiurc

resiurc

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:300 C
  • Silnik:3,0 CRD
  • Imię:Tomek

Napisano 08 września 2013 - 19:41

Całkowicie zgadzam się z przedmówcą gdyż

Do całości należy wykonać jeszcze matowienie przed układaniem lakieru bezbarwnego inaczej klar nie będzie trzymał się szkła a raczej plastiku

to jest chyba ala poliwęglan.Polerując tworzywo nie uzyskujemy szkła !!Może nie zrozumiałem kontekstu.
Natomiast dziś dokładnie przyjrzałem się swoim reflektorom - jak na razie żadnej różnicy od zabiegów polerujących.

#74 uczucie84

uczucie84

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •   
  • Silnik:2,4
  • Imię:Grześ

Napisano 08 września 2013 - 21:03

Lampy odnowione metodą od "Resiurc":
Lampy przed odnowieniem
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Lampy po odnowieniu
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na jak długo nie wiem. Zobaczymy. :dance

#75 sluna

sluna

VIP

• Przyjaciel forum
  •   

Napisano 08 września 2013 - 21:06

Też stosowałem i powiem, szału nie ma ale zawsze poprawa :piwo

#76 Bezimienny Gość.Anonymous_*

Bezimienny Gość.Anonymous_*
  • Guests

Napisano 11 września 2013 - 20:21

Też stosowałem i powiem, szału nie ma ale zawsze poprawa :piwo

prowda :cwaniak :lol

#77 FreeDy

FreeDy

Zwolennik

• Pomagamy sobie

Napisano 11 września 2013 - 21:50

Ale Panowie....rozmawiamy o żmudnym kilku godzinnym procesie, czy raczej tempo z marketu i efekt taki sobie i niech będzie aby do niedzieli palmowej wytrzymały w tym stanie.
Ech....dla przykładu, jeżeli lakier bezbarwny na powiedzmy drzwiach stracił swój urok, a sam lakier bazowy (kolor) jest jeszcze w porządku wystarczy przetrzeć go na mokro papierem o gradacji 1000, nanosimy jedynie sam klar natryskowo a umiejętne "wylanie" go spowoduje że mamy nowo i świeżo wyglądający element (nie dotyczy to srebrnych metaliców), robiąc ten sam myk na lampach przechodzimy przez 1500 do 1800 a jeżeli efekt jest niewystarczający do 2000 na to "wylewanie" klarem i można zapomnieć o paskudnie żółtych lampach.

#78 janiu1994

janiu1994

Uzależniony

• Pomagamy sobie
  •   
  • Silnik:2.2 CRD
  • Imię:Michał

Napisano 12 września 2013 - 16:37

Ja swoje lamy potraktowałem papierem 1500, 2000 i skończyłem na 2500 następnie polerowałem je wiertarką z filcem polerskim i pastą k2 temp, a na koniec pastą ultra cud. Lamy przed tym procesem wyglądały tragicznie żółte i szorstkie w dotyku, natomiast teraz prawie jak nowe. Wycięło mi to 1,5 godz z dnia. Efekt powalający, dużo dalej i jaśniej świecą lampy. Praca nie trudna, a teraz aż miło się patrzy i poprawione bezpieczeństwo.

#79 TymonR

TymonR

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0
  • Imię:Tymon

Napisano 14 maja 2014 - 23:45

Ja natomiast przy okazji pomalowania zderzaków na kolor nadwozia skorzystałem z propozycji lakiernika, który obiecał wypolerować mi przednie lampy. Zrobił to za 50 zł, a efekt jest bardzo dobry - lampy były wcześniej zupełnie zmatowiałe w górnych częściach, a teraz są jak nowe. Niestety nie chciał powiedzieć jak tego dokonał... :-)
Widocznie lakiernicy maja swoje sposoby - wątpię, by trwało to kilka godzin bo suma chyba za mała.

#80 Rodzynka

Rodzynka

PT MC

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 GT M
  • Imię:Anna

Napisano 15 maja 2014 - 00:05

TymonR, Polerką i pastą polerską, taki cud :d lakiernik zrobi to raz dwa bo wie jak używać maszyny ;)