PT nie zapala. (problem z immobilizerem?)
Bezimienny Gość.ultral_*
Napisano 24 listopada 2013 - 00:08
Mój pierwszy post na forum i oczywiście mam probem z moim PT. Mam nadzieję, że może ktoś pokieruje mnie we właściwą stronę.
Odziedziczyłem dość leciwego PT. Rok produkcji 2002 w wersji 2,2 diesel skrzynia manualna (wersja, chyba europejska - przynajmniej dostałem polską wersję instrukcji).
Spisywał się zupełnie dobrze, jeździłem nim okazyjnie raz dwa razy w tygodniu na trasach 20 - 40 km, aż do dzisiejszego poranka. Dziś wsiadam, po mniej więcej tygodniowej przerwie, a PT niestety nie chce zapalić. Centralny zamek działa, światła, kierunkowskazy, lampki w stacyjce wszystko działa jednak po przekręceniu kluczyka nic się nic dzieje, nie słychać w ogóle aby kręcił. W pierwszej chwili pomyslałem, że kwestia akumulatora. Oryginalny ale ma już 7 lat a wersja diesla PTiego potrzebuje dobrego akumulatora. Podjechałem drugim samochodem, podłączyłem kable - to samo. Zasilanie jest, wszystko się bez problemu świeci, jednak PT nie kręci.
Moją uwagę przykuło światło immobilizera w desce rozdzielczej, po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu, nie gaśnie (wcześniej gasło). Poszperałem trochę w internecie i znalazłem, że może to być kwestia błędu w komputerze - zalecenie odłączyć akumulator i poczekać godzinę. Nie pomogło. Dalej znalazłem iż może być to kwestia przepalonego bezpiecznika Ignition Off Draw (IOD). Wyszperałem go, nie wyglądał na przepalony ale i tak wymieniłem. Nie pomogło. Dalej znalazłem informacje iż może to być związane z tym iż immobilizer zaliczył jakiś błąd i trzeba znowu zakodować kluczyki samochodu. Z tego co wyczytałem, potrzebne do tego są da kluczyki. Niestety u mnie na stanie tylko jeden. Zapas zaginął u poprzedniego właściciela.
Teraz pytania:
1) Czy uważacie iż takie obiawy mogą być związane z immobilizerem, czy raczej z czymś innym.
2) Czy warto bawić się w dokupienie drugiego kluczyka i zabawy z kodowaniem. (czy w ogóle da radę jesli nie mam dwóch oryginałów).
3) Czy od razu uderzać do jakiegoś elektryka bo sprawa wygląda na wymianę modułu immobilizera. (jakieś namiary na ogarniętego elektryka w Warszawie, ile taka wymiana może kosztować)
Z góry dziękuję za ewentualne rady i pozdrawiam.
P.s. jakieś 4 miesiące temu miałem delikatną stłuczkę która skończyła się prostowaniem przedniej belki, ale nie wydaje mi się aby to miało tu znaczenie.
Napisano 24 listopada 2013 - 00:31
PT nie odpala na kablach z drugiego auta (chyba że są grubości palca): podstaw drugi sprawny akumulator o dużym prądzie dla CRD min 815 A i dopiero sprawdź .
Pierwszy objaw w CRD usterki akumulatora jest właśnie problem z odpaleniem i tak jak piszesz kontrolki się pala , światła działają a reszta martwa
Bezimienny Gość.ultral_*
Napisano 24 listopada 2013 - 01:24
Jak rozumiem wcale nie musi to być immobilizer tylko warto dokładniej sprawdzić akumulator. Nie rozumiem tylko, czemu PT nie miałby odpalić ze zwykłych kabli od innego samochodu - potrzebuje aż tyle energi?
Napisano 24 listopada 2013 - 03:03
Napisano 24 listopada 2013 - 08:50
Temat wiele razy przerabiany , że by ci odpalił z drugiego akumulatora , musiał byś ten akumulator przyłączyć pod maską do złącza JUMP takimi kablami jak są w instalacji rozruchu auta i wówczas odpalisz bez problemu .Cały problem w tym że żelówka potrafi swoje ostanie chwile pokazać w najmniej oczekiwanym momencie a stan akumulatora jest tak sygnalizowany żę wprowadza w błąd bo wszytko inne działa .Oczywiście możemy się mylić i może to być inna awaria ale do puki nie sprawdzisz w 100% akumulatora nigdy nie będziesz pewny.
Bezimienny Gość.ultral_*
Napisano 24 listopada 2013 - 10:50
po włączeniu zapłonu wszystkie lampki gasną z wyjatkiem immobilizera (immobilizer gaśnie na sekundę i zapala się z powrotem), nie słychać nic. Żadnego stukanięcia po przełączeniu kluczyka do pozycji start, z tego co wiem, to jakby akumulator padł to powinno być chociać słychać próby zapalenia w postaci stukania rozrusznika. Tym badziej, że dziś jeszcze trochę PTiego pomęczyłem i wszystko pięknie działa, światła długie świecą dobrze, kierunkowskazy też więc energia do kręcenia rozrusznikiem jest.
Zauważyłem dziś też, że po około 20-30 sekundach pod przełączeniu kluczyka do pozycji on/run PT daje sygnał dźwiękowy i zapala się żółta kontrolka MIL i czerwona lampka ostrzegawcza układu hamulcowego (ręczny nie jest zaciagnięty). To ma jakieś znaczenie?
Napisano 24 listopada 2013 - 11:02
Nie będziesz miał stukania rozrusznika przy słabym aku w PT , nie słuchasz - twoja wola .

Sprawdź na początek błędy metoda kluczykową :
Jak sprawdzić błędy zarejstrowane przez komputer?
Procedura jest następująca: wkładamy kluczyk do stacyjki i 4 krotnie przekręcamy go z pozycji OFF do pozycji zapłonu (to ta w której zapalają się kontrolki, gdyby ktoś nie był pewny) i po 4 razie zostawiamy w pozycji ON . (trzeba zrobić to w miarę szybko, ale nie za szybko ) na liczniku kilometrów powinien wyskoczyć ewentualny kod błędu. Jeżeli błędów nie ma, na wyświetlaczu pojawi się -------------, a po chwili "done".
Pamiętaj licznik ustawiony na przebieg całkowity i wyłączona funkcja tempomatu !!!
Podaj to ci wyświetli komputer i zobaczymy dalej , ale ja w dalszym ciągu uważam że masz tylko uwalony akumulator , a że jesteś uparty to sprawa się nie posuwa do przodu tylko stoimy w miejscu .
Napisano 24 listopada 2013 - 11:36
Podłączasz kable rozruchowe ( mogą być dwie pary ) do wskazanych punktów i na pracującym silniku dawcy ładujesz swój akumulator przez co najmniej 20 minut.
Oczywiście uruchamiasz również przy pracującym silniku dawcy i podłączeniach.
Napisano 24 listopada 2013 - 11:45
Nie wolno odpalać na pracującym aucie podpiętym kablami do drugiego auta ? , jeśli w uszkodzonym aucie akumulator będzie dętka - to w pracującym aucie spalisz alternator polecą mostki prostownicze w czasie próby rozruchu.

Możesz jedynie tak jak doradzasz przez 20 minut na dużych obrotach podładować rozładowany akumulator i powinien odpalić bez problemu.
Napisano 24 listopada 2013 - 11:58
Zazwyczaj pomagałem ludziom w trasie więc jakieś te akumulatory mieli tylko światła rozładowywały.itp. Dobra rada na przyszłość.
Napisano 24 listopada 2013 - 16:49
Bezimienny Gość.Yodarek_*
Napisano 24 listopada 2013 - 17:38
Napisano 24 listopada 2013 - 19:08
Oczywiście kable i zasilania sterownika i immo dosprawdzeniua - łącznie z bezpiecznikami i przewodami pod akumulatorem - bez testera tylko to można zrobić. Pozdrawiam
Napisano 24 listopada 2013 - 20:46
Napisano 24 listopada 2013 - 20:49
ultral, hehe NACIŚNIJ SPRZĘGŁO!!! I NA NACIŚNIĘTYM PRZEKRĘĆ KLUCZYK W STACYJNE, gdyz sprzegło nie naciśniete pitek nie odpali
To nie to - przecież pisal - naciskam i nic. Pisał - świeci sie kontrolka immobilizera i nie gaśnie wogóle - więc gdzie tu sens? Cos się dzieje z immobilizerem - co? To bez testera niemozliwe do określenia.
Napisano 24 listopada 2013 - 22:38
Dostęp dobry wiec łatwo sprawdzić - to nic nie kosztuje .
Bezimienny Gość.ultral_*
Napisano 25 listopada 2013 - 09:55
Wczoraj pożyczyłem prostownik, podładowałem akumulator i dziś z rana go zainstalowałem. Bez zmian. Lampki, kierunkowskazy, światła ładnie działają. Natomiast nie gaśnie lampka immobilizera i nic się nie dzieje po przekręceniu kluczyka. Nie słychać aby cokolwiek cykało pod maską.
Pytanie: czy ktoś zna jakiś godny polecenia serwis w Warszawie i okolicach który zajmuje się immobilizerami w PT?
andreeas7,
czym można sprawdzić napięcia na pinach immobilizera? Nie mam żadnych narzędzi z wyjątkiem śrubokrętów i kluczy, co musiałbym dokupić? Lokalizacja immobilizera jest podana gdzieś w intrukcji? Nie szukałem nigdy więc nie kojarzę gdzie się znajduje.
Pozdrawiam.
Napisano 25 listopada 2013 - 10:03
Podałem ci bezpieczniki odpowiedzialne za imo wyżej w poście , centralka jest zaraz przy kluczyku , wystarczy że sprawdzisz kontrolka czy masz dwa plusy po włączeniu zapłonu - jeśli są to sam nic więcej nie zrobisz przy aucie .
Do sprawdzenia zwykła kontrolka na 12v z żarówką za 3 zł z markietu - nieodzowna w aucie , zawsze warto mieć .
Nie musisz demontować imo , wypnij tylko kostkę z niego dostaniesz się po otwarciu osłony pod kierownicą .
Ze mną jak z dzieckiem , mówisz i masz proszę zdjęcie ta kostka cie interesuje :

Bezimienny Gość.ultral_*
Napisano 25 listopada 2013 - 10:18
Jak wrócę z roboty to jeszcze postaram się sprawdzić te bezpieczniki. Sprawdzałem tylko bezpiecznik IOD (Ignition Off Draw) i był w porządku - reszty nie przeglądałem.