Muszę wymienić świecę żarową (2,2crd), chciałbym to zrobić sam, tylko nie wiem czy zrobić to na zimnym silniku cz na ciepłym? Sprawdzałem świece i okazało się, że jedna z nich (ostatnia) nie pobiera prądu

wymiana świec żarowych
Started By
Marek Król
, 30 gru 2013 17:41
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 30 grudnia 2013 - 17:41
Napisano 30 grudnia 2013 - 17:47
Ja bym odkrecał na cieplym.
Napisano 30 grudnia 2013 - 17:56
Marek Król,
zdecydowanie na ciepłym i uważaj na 4 lubi się zerwać z mięsem , a potem już tylko helicoil pozostaje
zdecydowanie na ciepłym i uważaj na 4 lubi się zerwać z mięsem , a potem już tylko helicoil pozostaje
Napisano 30 grudnia 2013 - 17:59
A przy jakim przebiegu powinno się wymienić świece i czym może się objawiać ich zużycie

Napisano 30 grudnia 2013 - 18:05
janiu1994,
nie ma przebiegu ? - albo grzeją albo nie
cięższe odpalanie , lub nie równa praca silnika po odpaleniu do czasu zagrzania - typowy objaw uszkodzonej świecy żarowej
Do naszych zalecane BERU ( 0 100 226 473 ) - już niedostępne , bieżący odpowiednik Beru GN 003 ( 0 100 226 379 )
siła dokrecania 18N
nie ma przebiegu ? - albo grzeją albo nie

cięższe odpalanie , lub nie równa praca silnika po odpaleniu do czasu zagrzania - typowy objaw uszkodzonej świecy żarowej
Do naszych zalecane BERU ( 0 100 226 473 ) - już niedostępne , bieżący odpowiednik Beru GN 003 ( 0 100 226 379 )
siła dokrecania 18N
Napisano 30 grudnia 2013 - 19:09
Powinna się odkręcić ponieważ około 2 lata temu wszystkie były wymieniane i smarowane smarem miedzianym.Kupiłem japońską NGK. Jeżeli dobrze pamiętam to odkręcanie siłą max 30N, a dokręcanie 18N. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie
Napisano 30 grudnia 2013 - 22:27
mi jakis czs temu dupnelana 4 cylindrze,.. jezdzilem ale w koncu juz mialem dosyc i jak bylem z czyms tam w aso to chcialem co by mi wymienili ale,.. nie mieli na stocku i zamowilem boscha w hurtowni za ? jakies 60 zeta? nie pamietam , potem na noc jak mi andrzej sugerowal penetatorem zalalem gniazdo, na 2-gi dzien recznikiem odsaczylem,i nasadowa koncowka tyle ze dluga jest potrzebna bo dzyndzel wystaje delikatnie ale jednak asertywnie w lewo i poszlo delikatnie, bosch od orginalu delikatnie sie rozni ale nie na tyle co by sie nie kwalifikowalo,... odkrecalem na cieplym jak doktor sugerowal,...