Potrącenie pieszego Ruda Śląska :-(
Napisano 25 marca 2014 - 11:43
Napisano 25 marca 2014 - 11:52

Napisano 25 marca 2014 - 12:05
nie mówiąc już o tym że z drugiej strony jechały auta z dużą prędkością!
Napisano 25 marca 2014 - 12:26
Napisano 25 marca 2014 - 14:30
co nie zmienia faktu że przystanek + przejście dla pieszych do lampka ostrzegawcza dla każdego kierowcy
sadze ze wina leży po stronie pieszego jak i kierowcy.
reakcja tych 2 osób co szło z tyn kolesiem była piękna zamiast podejść udzielić pierwszej pomocy to ucieczka

Napisano 25 marca 2014 - 14:51
Napisano 25 marca 2014 - 14:53

Napisano 25 marca 2014 - 16:16

Napisano 25 marca 2014 - 16:35
Nie jechałam szybko bo akurat o tej porze w tym miejscu stoi mnóstwo samochódów zaparkowanych częściowo na jezdni. Ale manerw ich ominięcia trzeba wykonać zdecdywoanie, bo jest mało miejsca żeby się schować kiedy jedzie coś z naprzeciwka.
Współczuję kierowcy tego czerwonego samochodu. Pieszy ewidentnie nawet nie spojrzał. Autobus w zatoczce to żadne wytłumaczenie, ale klasyczny przypadek wpakowania się pod samochód. Potępiam zachowanie tych pań, które odwróciły się jak zobaczyły co się stało. Chwalić kierowców, którzy zatrzymali sie i szybko wezwali pomoc....
Pieszy musi mieć pokorę, ja rozumiem że słabszy itd. ale to co wyprawiają piesi to pojęcie przechodzi. Nie bez powodu od przedszkola uczą przechodzenia przez jezdnię, tylko jak widać dalej nie zawsze się z tego umiejętnie korzysta...
Napisano 25 marca 2014 - 16:52
Napisano 25 marca 2014 - 16:54
Ja nie ukrywam ze odkad zaczalem jezdzic tramwajem do pracy to zaczalem zwracac uwage na wszystkich oszolomow z klapkami na oczach co wydaje im sie ze sa krolami chodzac po pasach... 50% ludzi spoglada lewo prawo i leb pod nogi nawet nie zastanawiaja sie czy na pewno auto sie zatrzyma, a moze kierowca zaslabnie za kolkiem i co tez obwinicie kierowce? Przykladow mozna produkowac setki a kazdy co ma mozg to powinien sie wiiedziec ze jak nie pomysli za dwoch to moze szczesliwie do domu nie wrocic
A tak poza tym to ja sie pytam kto zabezpieczyl miejsce wypadku? Czy waszym zdaniem mozna bylo w tym miejscu bezpiecznie przeprowadzic czynnosci zwiazane z pierwsza pomoca? Juz nie wspomne o oszolomie z czerwonego wozika co zamiast zajac sie poszkodowanym zbiera z ulicy klamoty
A co do wypowiedzi miecia to heh po pierwsze zeby busik mial pierwszenstwo trzeba by udowodnic ze mial wlaczony kierunkowskaz, po drugie ciezko jest wyprzedzic pojazd ktory dopiero ma zamiar wlaczyc sie do ruchu, po trzecie czerwony wozik nie narusza przepisu zwiazanego z podwojna linia ciagla

Napisano 25 marca 2014 - 18:11
dupa , przykra sprawa a faktycznie ten starszy czlowiek z czerwonego strasznie niepociumany, zbiera berecik a nie interuje sie poszkodowanym,...koszmar
rozynka nigdy nie mialem sytuacji jak auto stalo w zatoczce to sie go nie omija,..
jak czescia auta wyjezdzajacy z zatoczki sie wychyli na jezdnie to tak to jest omijanie, ale nigdy ja takiej sytuacji nie doswiadczylem, jak juz to bardzo czesto doswiadczam zatrzymania sie i wpuszczenia przed siebie,.. moze jestem zbyt zachowawczy ale coz,...
cwaniakow bym tepil strasznie gdybym mial taka wladze co pedza buspasem , ale bynajmniej w krk autobusy i busy puszczam przodem nie dlatego ze sa wieksze ale to ich robota i wioza ludzi,...
Napisano 25 marca 2014 - 19:07
miecio masz absolutną rację, winę za całe zdarzenie ponosi kierowca czerwonego samochodu a przy tym;ewidentnie wina kierowcy auta czerwonego
- złamał przepis przekraczając podwójną ciągłą przed oznakowanym przejściem dla pieszych, omijając/wyprzedzając pojazd na przejściu dla pieszych,
- omijał pojazd poprzedzający który ustępował pierwszeństwa pieszemu na oznakowanym przejściu,
- pieszy był już na oznakowanym przejściu,
Napisano 25 marca 2014 - 19:43

może podupcony jestem ale chce dorwać gwizdek taki policyjny z kulka w srodku i gwizdac na patafianow co przechodzą na czerwonym swietle to sa dopiero patafiany do dupa,...

Napisano 25 marca 2014 - 20:12
może podupcony jestem ale chce dorwać gwizdek taki policyjny z kulka w srodku i gwizdac na patafianow co przechodzą na czerwonym swietle to sa dopiero patafiany do dupa,...
mówisz masz
http://allegro.pl/gw... ... 67348.html
Napisano 25 marca 2014 - 20:42
wierz mi ze kupuje i jak se na lbie zamontuje kamerke to z przejść dla pieszych zmontuje filmiki

Napisano 25 marca 2014 - 21:32

Napisano 25 marca 2014 - 21:34
Napisano 25 marca 2014 - 21:44

[ Dodano: 2014-03-25, 21:44 ]
michal nie dupcyj to nie było wtargniecie na jezdnie,...
proponuje jedz do Niemca i gwarantuje ci ze nie przekroczysz w miescie 50/godzine
a jak tylko zobaczysz pieszego przed przejściem to hampel a już nie wspomnę o ludziach na rowerach,... wiec nie dupcyj bo i tak wcześniej się zastanow co piszesz
podpisano

Napisano 25 marca 2014 - 22:11
![:]](https://ptclub.pl/public/style_emoticons/default/krzywy2.gif)
W/g przepisów winny jest pieszy i tu nie ma dyskusji.
Poniższy zrzut nie pokazuje, że czerwony samochód przejechał linię ciągłą.
Sprawa jest prosta, samochód nie wyprzedzał, potrącił pieszego, który przechodził z prawej strony i uderzył prawą stroną samochodu i tylko dobry prawnik potrąconego i brak prawnika kierowcy mogłaby zmienić tę sytuację prawną.
Inną rzeczą jest, kto co powinien i jak się zachować to już inna sprawa, a już karygodne jest zachowanie innych uczestników po zdarzeniu, a szczególnie kierowcy busa.
Załączone pliki