Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Zdjęcie

Potrącenie pieszego Ruda Śląska :-(

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mike PT Dodge

Mike PT Dodge

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2007
  • Silnik:NITRO 2,8 A
  • Imię:Michał

Napisano 25 marca 2014 - 11:43

#2 sluna

sluna

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 touring
  • Imię:Darek

Napisano 25 marca 2014 - 11:52

...bez komentarza :torba

#3 Rider(ka)

Rider(ka)

Uzależniony

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2,0 M gaz
  • Imię:PT Cruiser Girl

Napisano 25 marca 2014 - 12:05

ale też kurde koleś wszedł na pasy nawet się nie rozglądając!
nie mówiąc już o tym że z drugiej strony jechały auta z dużą prędkością!

#4 michal-wm

michal-wm

PT PRO

• Pomagamy sobie
  •   
  • Silnik:2,0 M Gas

Napisano 25 marca 2014 - 12:26

a po co rozglądać się czy coś nadjeżdża, to efekt kampanii reklamowej która zrobiła z pieszych "święte krowy" , co nie zmienia faktu że przystanek + przejście dla pieszych do lampka ostrzegawcza dla każdego kierowcy

#5 bartek_sz3

bartek_sz3

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2007i 2013
  • Silnik:2.4M. 3.6vvt
  • Imię:Bartek

Napisano 25 marca 2014 - 14:30

kierowca samochodu mógł nie widzieć pieszego zasłaniał mu autobus

co nie zmienia faktu że przystanek + przejście dla pieszych do lampka ostrzegawcza dla każdego kierowcy

sadze ze wina leży po stronie pieszego jak i kierowcy.
reakcja tych 2 osób co szło z tyn kolesiem była piękna zamiast podejść udzielić pierwszej pomocy to ucieczka :glupek

#6 reyo

reyo

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.4 A LPG
  • Imię:Piotr

Napisano 25 marca 2014 - 14:51

Przecież ten gość nawet nie patrzył co się dzieje na pasie na którym własnie się znajduje! ***** jak jak nienawidzę takich debili, a spotykam się z takim zachowaniem na każdym kroku. Wchodzi taki ciul na pasy, ostentacyjnie nie patrzy i wydaje mu się, że mam za niego myśleć!

#7 Gramen

Gramen

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Sergiusz

Napisano 25 marca 2014 - 14:53

Jednego w miesiącu można :cwaniak

#8 miecio

miecio

VIP

• Przyjaciel forum
  •      
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2.2 /ropa/
  • Imię:miecio

Napisano 25 marca 2014 - 16:16

ewidentnie wina kierowcy auta czerwonego , zauwazcie ze ten bus z rejestratorem ruszyl, zatrzymal sie na osi jezdni i zatoki, a czerwone auto wyprzedzalo pomimo linii ciaglej jak przed kazdym przejsciem, poszkodowany widac katem oka zauwazyl ze bus sie zatrzymal i wszedl na przejscie, wiec michal nie dupcyj tu o swietych krowach, jak tylko jestes kierowca a nie pieszym czasami to zycze ci podobnej sytuacji to bys sral w pory,... :miecio

#9 Rodzynka

Rodzynka

PT MC

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4 GT M
  • Imię:Anna

Napisano 25 marca 2014 - 16:35

Mieciu nie zgodzę się z Tobą- nie miałeś nigdy takiej sytuacji, że omijałeś autobus w zatoczce? Nie wierzę... Szczególnie, że kierowcy busów wrzucają kierunek i wjeżdżają kołem na pas ruchu i weź zgaduj czy on zatrzyma się czy jednak wymusi i wjedzie Tobie przed maskę... . też zacznę się rozglądać za kamerką, miałam dzisiaj podobny przypadek na uliczce osiedlowej. Zza samochodu zaparkowanego częściowo na chodniku, częściowo na jezdni wyskoczyła mi dziewczynka, która żegnała się z koleżanką, na samym środku skrzyżowania i nic a nic nie spojrzła czy z jej prawej strony nic nie jedzie , koleżanka po lewej była ważniejsza. Ja zahamowałam gwałtownie, a dziewczynkę wmurowało. Żadnego przepraszam nic... Nawet nie zdążyłam spojrzeć czy za mna nic nie jedzie, a hamulce w pitku nie są takie najgorsze.

Nie jechałam szybko bo akurat o tej porze w tym miejscu stoi mnóstwo samochódów zaparkowanych częściowo na jezdni. Ale manerw ich ominięcia trzeba wykonać zdecdywoanie, bo jest mało miejsca żeby się schować kiedy jedzie coś z naprzeciwka.

Współczuję kierowcy tego czerwonego samochodu. Pieszy ewidentnie nawet nie spojrzał. Autobus w zatoczce to żadne wytłumaczenie, ale klasyczny przypadek wpakowania się pod samochód. Potępiam zachowanie tych pań, które odwróciły się jak zobaczyły co się stało. Chwalić kierowców, którzy zatrzymali sie i szybko wezwali pomoc....
Pieszy musi mieć pokorę, ja rozumiem że słabszy itd. ale to co wyprawiają piesi to pojęcie przechodzi. Nie bez powodu od przedszkola uczą przechodzenia przez jezdnię, tylko jak widać dalej nie zawsze się z tego umiejętnie korzysta...

#10 liseczek

liseczek

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Silnik:Aktualnie brak
  • Imię:Tomasz

Napisano 25 marca 2014 - 16:52

Rodzynka, szkoda że nie ma guziczka "lubę to!" :tak

#11 jordan1987

jordan1987

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  • Silnik:1,6
  • Imię:Patryk

Napisano 25 marca 2014 - 16:54

Czerwone auto fakt nie ustapilo pierwszenstwa pojazdowi wyjezdzajacemu z zatoki, ale pieszemu sie nalezalo... Gdyby stosowal sie do zasady ograniczonego zaufania to by nie wlazl pod kola, a swoja droga skupil swoja uwage tylko na przeciwny pas ruchu z gory zakladajac ze bus go wpusci.
Ja nie ukrywam ze odkad zaczalem jezdzic tramwajem do pracy to zaczalem zwracac uwage na wszystkich oszolomow z klapkami na oczach co wydaje im sie ze sa krolami chodzac po pasach... 50% ludzi spoglada lewo prawo i leb pod nogi nawet nie zastanawiaja sie czy na pewno auto sie zatrzyma, a moze kierowca zaslabnie za kolkiem i co tez obwinicie kierowce? Przykladow mozna produkowac setki a kazdy co ma mozg to powinien sie wiiedziec ze jak nie pomysli za dwoch to moze szczesliwie do domu nie wrocic

A tak poza tym to ja sie pytam kto zabezpieczyl miejsce wypadku? Czy waszym zdaniem mozna bylo w tym miejscu bezpiecznie przeprowadzic czynnosci zwiazane z pierwsza pomoca? Juz nie wspomne o oszolomie z czerwonego wozika co zamiast zajac sie poszkodowanym zbiera z ulicy klamoty

A co do wypowiedzi miecia to heh po pierwsze zeby busik mial pierwszenstwo trzeba by udowodnic ze mial wlaczony kierunkowskaz, po drugie ciezko jest wyprzedzic pojazd ktory dopiero ma zamiar wlaczyc sie do ruchu, po trzecie czerwony wozik nie narusza przepisu zwiazanego z podwojna linia ciagla :p a co do busika to iest jeszcze przepis ktory umozliwia jemu wyjazd z zatoki pod warunkiem ze nie spowoduje niebezpieczenstwa, jezeli kierowcal widzial w lustrku ze pojazd zapier... To nie ma prawa sie wlaczyc bo swoim manewrem zagrozi pasazerom ktorych wiezie :p

#12 miecio

miecio

VIP

• Przyjaciel forum
  •      

Napisano 25 marca 2014 - 18:11

ja bynajmniej ekspertem ruchu drogowego nie jestem ale analizuje i w pierwszych kadrach widac ze z proporcji kamerka jest tak zamontowana jak auto /bus/ jedzie prawym pasem to mozna myslec ze os pojazdu bedzie mniej wiecej 1/4 od prawej strony, i tak tez wjechal w zatoczke os jest na srodku zatoczki, potem osoby najprawdopodobniej pasazerowie busa ida na przejscie dla pieszych, bus rusza, i do momentu zatrzymania wyjechal na droge jakos 60-80 cm , na osi czasu wynika mi to ze skoro dajmy na to czerwony samochod jechal 50 na godzine to w momencie kiedy bus ruszyl mozemy policzyc 50 km/godz daje 50000 metrow/3600 sekund, skoro ruszyl i sie zatrzymal przed przechodzacymi pieszymi uplywa 6 sekund co widac z filmiku to wynika ztego ze auto bylo to czerwone w odleglosci 83 metrow wiec niech mi nie dupcyjcie ze nie jest to wina czerwonego auta bo tak czy siak przekroczyl linie ciagla w momencie kiedy bus stal,.. ja osobiscie uwazam na busy a tym bardziej pieszych bo i w takiej roli wystepuje, ale na chnskiego boga trzeba miec oczy zwlaszcza jak sie siedzi za kolkiem, pieszy jest apsolutnie bez winy, zauwazcie ze widzial bus ktory juz wyjechal z zatoczki i sie zatrzymal, pieszy patrzyl na prawa strone za moment na nadjezdzajace auta
dupa , przykra sprawa a faktycznie ten starszy czlowiek z czerwonego strasznie niepociumany, zbiera berecik a nie interuje sie poszkodowanym,...koszmar
rozynka nigdy nie mialem sytuacji jak auto stalo w zatoczce to sie go nie omija,..
jak czescia auta wyjezdzajacy z zatoczki sie wychyli na jezdnie to tak to jest omijanie, ale nigdy ja takiej sytuacji nie doswiadczylem, jak juz to bardzo czesto doswiadczam zatrzymania sie i wpuszczenia przed siebie,.. moze jestem zbyt zachowawczy ale coz,...
cwaniakow bym tepil strasznie gdybym mial taka wladze co pedza buspasem , ale bynajmniej w krk autobusy i busy puszczam przodem nie dlatego ze sa wieksze ale to ich robota i wioza ludzi,...

#13 TOMHAL7

TOMHAL7

PT PRO

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:Brak...
  • Silnik:Brak...

Napisano 25 marca 2014 - 19:07

ewidentnie wina kierowcy auta czerwonego

miecio masz absolutną rację, winę za całe zdarzenie ponosi kierowca czerwonego samochodu a przy tym;
- złamał przepis przekraczając podwójną ciągłą przed oznakowanym przejściem dla pieszych, omijając/wyprzedzając pojazd na przejściu dla pieszych,
- omijał pojazd poprzedzający który ustępował pierwszeństwa pieszemu na oznakowanym przejściu,
- pieszy był już na oznakowanym przejściu,

#14 miecio

miecio

VIP

• Przyjaciel forum
  •      

Napisano 25 marca 2014 - 19:43

jak ide z aksia to na przejciu dla tych co chodza z buta zawsze daje komendę stoj, zdziwienie osob co przechodzą obok ,..pies staje potem komenda row i idziemy tak samo nawet jak przechodzimy ulice w miejscu nie oznaczonym stoj 3 sekundy i row,... pies się nauczyla i jest madrzejjsza niż niejeden człowiek,... :miecio
może podupcony jestem ale chce dorwać gwizdek taki policyjny z kulka w srodku i gwizdac na patafianow co przechodzą na czerwonym swietle to sa dopiero patafiany do dupa,... :miecio

#15 bartek_sz3

bartek_sz3

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2007i 2013
  • Silnik:2.4M. 3.6vvt
  • Imię:Bartek

Napisano 25 marca 2014 - 20:12

może podupcony jestem ale chce dorwać gwizdek taki policyjny z kulka w srodku i gwizdac na patafianow co przechodzą na czerwonym swietle to sa dopiero patafiany do dupa,... :miecio

mówisz masz

http://allegro.pl/gw... ... 67348.html

#16 miecio

miecio

VIP

• Przyjaciel forum
  •      

Napisano 25 marca 2014 - 20:42

bartellomeo dzięki za info , sam nie wpadłem na to allegro bo nie korzystam,. ale dzięki
wierz mi ze kupuje i jak se na lbie zamontuje kamerke to z przejść dla pieszych zmontuje filmiki :miecio

#17 Bell

Bell

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2,2 CRD
  • Imię:IzaBell'a

Napisano 25 marca 2014 - 21:32

miecio, przypomnę Ci, że Ty też byś wpadł pod koła samochodu... tak się rozglądasz przechodząc przez jezdnie w Krakowie :cwaniak

#18 michal-wm

michal-wm

PT PRO

• Pomagamy sobie
  •   
  • Silnik:2,0 M Gas

Napisano 25 marca 2014 - 21:34

Mieciojeżdżę dużo a nawet bardzo dużo i to co się dzieje od czasu emisji kampanii reklamowej "zwolnij...itd." to istne szaleństwo, czemu w kampanii nie mam mowy nic o ilości wypadków gdzie pieszy wtargnął nagle pasy, nawet 40 km/h może w takim wypadku być o wiele za szybko. Miecio pasy nie zwalniają pieszego od myślenia ( w tym przypadku nie zauważyłem żeby potrącony choć przez chwilkę spojrzał co się dzieje na drodze), faktem jest również że kierowca czerwonego auta też ponosi winę za potrącenie,

#19 miecio

miecio

VIP

• Przyjaciel forum
  •      

Napisano 25 marca 2014 - 21:44

bell ja igrałem z ogniem na wlasna prosbe przechodząc w miejscu mocno niedozwolonym, przyznasz, ...po zmroku w kamuflażu moro,... się mi dostalo już takiej operacji nie robie,... mam odblaski teraz ;P
:miecio

[ Dodano: 2014-03-25, 21:44 ]
michal nie dupcyj to nie było wtargniecie na jezdnie,...
proponuje jedz do Niemca i gwarantuje ci ze nie przekroczysz w miescie 50/godzine
a jak tylko zobaczysz pieszego przed przejściem to hampel a już nie wspomnę o ludziach na rowerach,... wiec nie dupcyj bo i tak wcześniej się zastanow co piszesz
podpisano
:miecio

#20 liseczek

liseczek

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Silnik:Aktualnie brak

Napisano 25 marca 2014 - 22:11

Napiszę taż coś :]
W/g przepisów winny jest pieszy i tu nie ma dyskusji.
Poniższy zrzut nie pokazuje, że czerwony samochód przejechał linię ciągłą.
Sprawa jest prosta, samochód nie wyprzedzał, potrącił pieszego, który przechodził z prawej strony i uderzył prawą stroną samochodu i tylko dobry prawnik potrąconego i brak prawnika kierowcy mogłaby zmienić tę sytuację prawną.
Inną rzeczą jest, kto co powinien i jak się zachować to już inna sprawa, a już karygodne jest zachowanie innych uczestników po zdarzeniu, a szczególnie kierowcy busa.

Załączone pliki