Aha. Rozumiem. Bo ja skojarzyłem, ze po tym 1000 był grafitowy. A jak z butelki, to może masz rację, że to ten dodatek daje taka barwę
wymiana oleju silnikowego
Napisano 09 May 2016 - 15:27
Napisano 09 May 2016 - 18:02
Jurto rano PT idzie na wymianę oleju. Płukanka zakupiona (Moly) i olej też 5w30 Moly.
Mam kilka pytań..
1. Wlać całą butelke? napisane jest, że starczy na 6L a w pt wchodzi 5.
2. Czy auto ma pracować na biegu N czy P w przypadku automatu?
3. Na gazie moze chodzić czy lepiej przełączyć na benzyne?
4. 10 minut wystarczy?
Użytkownik tmk edytował ten post 09 May 2016 - 18:03
Napisano 10 May 2016 - 08:58
1. Wlej płukankę tak jak to pisze na opakowaniu w instrukcji do silnika. Wlej całą. To jest ta płukanka 500ml ?
2. Nie ma znaczenia
3. Nie ma znaczenia, chociaż ja robiłem na benzynie
4. W instrukcji pisze że wystarczy chociaż u mnie chyba chodził ze 20 minut.
Napisano 10 May 2016 - 15:50
Już po wymianie. Olej wyleciał jak smoła czarny. Różnicy w jeździe nie odczułem,
Gorzej, bo w czasie postoju na światłach obroty spadają po 10 sekundach z około 700 do 500 i auto się trzęsie.. dzieje się tak tylko na gazie ale obym sobie nie zrobił krzywdy tą płukanką..
Czeka mnie wizyta u gazownika.
a, cieżko sprawdzić poziom tego oleju, jest tak czysty, że na bagnecie nie umiem odczytać ile jest.
Zostało troche z 5 baniaku.
Napisano 10 May 2016 - 20:01
Wyreguluj gaz, będzie ok. Poziom oleju ważna rzecz. Z bańki powinno ci zostać około litry jeżeli była to bańka 5 litra. Nawet jak olej jest tak czysty jak woda, to i tak na bagnecie będzie go widać. Wytrzyj bagnet włóż go, obkręć o 90 stopni w obie strony, wyjmij i zobacz pod światło gdzie kończy się mokra poświata.
Napisano 10 May 2016 - 20:35
Wyreguluj gaz, będzie ok. Poziom oleju ważna rzecz. Z bańki powinno ci zostać około litry jeżeli była to bańka 5 litra. Nawet jak olej jest tak czysty jak woda, to i tak na bagnecie będzie go widać. Wytrzyj bagnet włóż go, obkręć o 90 stopni w obie strony, wyjmij i zobacz pod światło gdzie kończy się mokra poświata.
Problem w tym, ze byłem na regulacji jakoś w listopadzie.. przerąbane mam z tym gazem.
Faktycznie zostało w baniaku jeszcze tak na oko ponad pół litra, zdziwiłem sie bo na forum pisali że wchodzi 5L.
Dzięki za pomoc.
Użytkownik tmk edytował ten post 10 May 2016 - 20:50
Napisano 10 May 2016 - 23:13
Ponoć na gaz najlepiej chodzą kuchenki
Napisano 10 May 2016 - 23:25
Faktycznie zostało w baniaku jeszcze tak na oko ponad pół litra, zdziwiłem sie bo na forum pisali że wchodzi 5L.
Dzięki za pomoc.
Do 2,0 wchodzi 4,3 l 4,8 l wchodzi do 2,4
Napisano 11 May 2016 - 08:03
Już po wymianie. Olej wyleciał jak smoła czarny. Różnicy w jeździe nie odczułem,
Gorzej, bo w czasie postoju na światłach obroty spadają po 10 sekundach z około 700 do 500 i auto się trzęsie.. dzieje się tak tylko na gazie ale obym sobie nie zrobił krzywdy tą płukanką..
Nie wiem jaki masz przebieg, ale ja się balem płukanki (>230 tys km).
Zrobiłem to trochę inaczej. Zmieniłem olej, przejechałem ok 1000 km i wymieniłem jeszcze raz.
Płukanka ładnie wszystko wypłucze ale może rozszczelnić.
Ponoć na gaz najlepiej chodzą kuchenki
Popieram
Załączone pliki
Napisano 11 May 2016 - 15:51
Nie wiem jaki masz przebieg, ale ja się balem płukanki (>230 tys km).
Zrobiłem to trochę inaczej. Zmieniłem olej, przejechałem ok 1000 km i wymieniłem jeszcze raz.
Płukanka ładnie wszystko wypłucze ale może rozszczelnić.
Popieram
I pisze to ktoś kto jeżdzi na ropie? jak ciągnik? pyr pyr pyr pyr,. phi
Użytkownik tmk edytował ten post 11 May 2016 - 15:52
#51 Bezimienny Gość.pacyk_*
Napisano 11 May 2016 - 17:19
podepne sie z takim pytaniem.przed wymiana gasl silnik.bez przyczyny,no moze bylo troche za malo oleju.po wymianie takiego objawu niema.czy ma jakis czujnik?
Napisano 11 May 2016 - 17:36
podepne sie z takim pytaniem.przed wymiana gasl silnik.bez przyczyny,no moze bylo troche za malo oleju.po wymianie takiego objawu niema.czy ma jakis czujnik?
A widziałeś samochód z silnikiem bez czujnika oleju ? - każdy ma , to podstawa bezpiecznej pracy silnika .
Jest tylko małe ale czujnik cisnienia nie wyłączy ci silnika , może tylko zapalić kontrolkę na liczniku i dać sygnalizacje dzwiękowa ze jest awaria abyś zgasił silnik .
#53 Bezimienny Gość.pacyk_*
Napisano 11 May 2016 - 17:44
A widziałeś samochód z silnikiem bez czujnika oleju ? - każdy ma , to podstawa bezpiecznej pracy silnika . Jest tylko małe ale czujnik cisnienia nie wyłączy ci silnika , może tylko zapalić kontrolkę na liczniku i dać sygnalizacje dzwiękowa ze jest awaria abyś zgasił silnik .wiem,kazdy ma.tylko zastanawialo mnie dlaczego gasl.fakt ze bylo malo oleju.a kontrolka blysnela i wtedy gasl.i stad moje pytanie czy niema dodatkowego zabezpieczenia.bo ten objaw wystapil tylko dwa razy przed wymiana.
#54 Bezimienny Gość.Meganior_*
Napisano 23 May 2016 - 19:39
A widziałeś samochód z silnikiem bez czujnika oleju ? - każdy ma , to podstawa bezpiecznej pracy silnika .
Jest tylko małe ale czujnik cisnienia nie wyłączy ci silnika , może tylko zapalić kontrolkę na liczniku i dać sygnalizacje dzwiękowa ze jest awaria abyś zgasił silnik .
Witam czy mógł byś mi powiedzieć ile wchodzi oleju do 2.2 CRD?? Czytam i czytam ale nic nie mogę znaleźć a niestety nie mam jeszcze pełnego dostępu do forum niestety Będę wdzięczny za pomoc Pozdrawiam
Napisano 23 May 2016 - 20:00
#56 Bezimienny Gość.Yodarek_*
Napisano 23 May 2016 - 21:58
Michał, for you
Załączone pliki
- petrus lubi to
Napisano 24 May 2016 - 07:22
Ostatnio wymieniałem u siebie i od razu nie wlazło 7L.
Weszło jakieś 6,3L. Poziom na 1/bagnetu. Przejechałem tyle żeby silnik się zagrzał, odczekałem aż ostygnie i jeszcze dolałem ze 300ml.
Po nocy dopełniłem, tez jakieś 200ml. Obecnie stan na 95% na bagnecie
#58 Bezimienny Gość.Meganior_*
Napisano 29 May 2016 - 18:31
Michał, for you
Wielki dzięki za pomoc.
Ostatnio wymieniałem u siebie i od razu nie wlazło 7L.
Weszło jakieś 6,3L. Poziom na 1/bagnetu. Przejechałem tyle żeby silnik się zagrzał, odczekałem aż ostygnie i jeszcze dolałem ze 300ml.
Po nocy dopełniłem, tez jakieś 200ml. Obecnie stan na 95% na bagnecie
Zobaczę ile go wejdzie Ptka mam od kilku dni i poznaję dopiero jego zachcianki oraz niespodzianki
#59 Bezimienny Gość.pierre_*
Napisano 28 August 2016 - 15:35
witam jaki olej polecacie do crd
potrzebuje fachowca do wyczyszczenia kolektora oczywiscie za zaplata
Napisano 28 August 2016 - 15:49
kolektor sam wyczysc to pszyjemnosc a olej to taki jaki mesio poleca
http://www.mobil1.pl...w-mercedes.aspx
jak byś mieszkal bliżej to bym ci pomógł