Skocz do zawartości


Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl


Zdjęcie

Dział kulinarny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
127 odpowiedzi w tym temacie

#1 Aga

Aga

    Znawca Tematu

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 1118
  • Dołączył:  03 wrz 2008
  • Rok Produkcji:0
  • Silnik:1.6 Touring E

Napisano 07 maj 2009 - 15:39

Zgodnie z obietnicą z Mazur, gdzie zobowiązałam się zdradzić jeden z moich kulinarnych sekretów, podaję przepis na sos czosnkowy sprawdzony na Mazurach :lol

Sos czosnkowy all' Aga :lol :lol :lol
- majonez (ulubiony - ja używam Winiary dekoracyjny),
- ketchup (najlepszy gęsty - ja używam Kotlin ale w słoiku bo w plastikowej butelce to jakby był rozrobiony...)
- mleko,
- może ale nie musi być śmietanka (w tym, który zrobiłam na Mazury śmietanki nie było)
- oregano suszone,
- czosnek.

Proporcje na oko :lol (więc podam zbliżone) powiedzmy na 3/4 szklanki sosu (nie wgłębiajmy się jakie kto ma szklanki :lol ):
- majonezu 4-5 łyżki czubate,
- ketchup 1 łyżka,
- mleko dolewamy aby sos nie był zbyt gęsty (ja robię jedno machnięcie kartonikiem ;P ) ale to już jak lubicie,
- ewentualna śmietanka (łagodzi smak) też machnięcie ;P
- oregano suszone - dużooooo hmmm ciężko powiedzieć ale myślę że dwie łyżeczki lub więcej
- czosnek - kilka ząbków "wyciśniętego" świeżego czosnku (im sos dłużej stoi tym czosnek jest bardziej wyczuwalny więc i to trzeba wziąć pod uwagę.

...mieszamy, mieszamy ewentualnie dodajemy jakiegoś składnika...

UWAGA lepiej jeść w parach ;P a połączony z piwem to mieszanka zabójcza dla powonienia osób postronnych :lol :lol :lol

Smacznego :)

[ Dodano: 2009-05-07, 16:48 ]
liczę na grzybki i ogórki od Basi :)

#2 Bezimienny Gość.Anonymous_*

Bezimienny Gość.Anonymous_*
  • Guests
  • Dołączył:  --

Napisano 07 maj 2009 - 16:44

Sos czosnkowy all' Aga


Aga :brawo :brawo za dział kulinarny, mamy klubowego mikołaja, mamy doktora pora na kolejną klubową funkcję :obiad
Dzięki za przepis :kciuki

#3 jasmina

jasmina

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 1847
  • Dołączył:  08 wrz 2008
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2,4L

Napisano 07 maj 2009 - 17:26

Aga, - klubowy kucharz :brawo

#4 Edan

Edan

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 439
  • Dołączył:  20 kwi 2009
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.2 CeErDe
  • Imię:Ania i Edek

Napisano 07 maj 2009 - 19:17

Aga - wielkie dzięki - przy najbliższej okazji na pewno wypróbujemy - od razu nam się Sajzy przypomną ;)

#5 rafe1

rafe1

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 5359
  • Dołączył:  14 paź 2008
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.4GT M
  • Imię:Rafał
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 07 maj 2009 - 21:01

Aga, i zasmarzka :lol

#6 Aga

Aga

    Znawca Tematu

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 1118
  • Dołączył:  03 wrz 2008
  • Rok Produkcji:0
  • Silnik:1.6 Touring E

Napisano 08 maj 2009 - 11:09

Dziękuję bardzo :lol

#7 leopaw

leopaw

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 2956
  • Dołączył:  02 lis 2008
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.2
  • Imię:Lech
  • Skąd::Lipno
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 08 maj 2009 - 20:13

Przepisy Basi po powrocie z wakacji -urlopu :kawka

#8 newyork1

newyork1

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 395
  • Dołączył:  14 wrz 2008
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.4 TURBO
  • Imię:MARTA & KUBA

Napisano 10 maj 2009 - 23:28

to jeszcze paradyz musi nam sprowadzac jego lokalna musztarde :)

#9 paradyz

paradyz

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 3021
  • Dołączył:  21 paź 2008
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:300C 3,5 A
  • Imię:Paweł
  • Skąd::Rzeszów
  • Płeć: Nieustawiona

Napisano 11 maj 2009 - 06:16

Spoko spoko. Musztarda jest rodem z Krakowa ale mam jej spore zapasy w piwnicy: :lol

#10 Aga

Aga

    Znawca Tematu

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 1118
  • Dołączył:  03 wrz 2008
  • Rok Produkcji:0
  • Silnik:1.6 Touring E

Napisano 11 maj 2009 - 12:31

paradyz, ja tą resztę która została po Mazurach już niestety zjadłam :(

:)

#11 medyk

medyk

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5224
  • Dołączył:  03 lis 2008
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.4L + LPG
  • Imię:Łukasz
  • Skąd::Lublin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 11 maj 2009 - 23:49

Niezłe zdolności macie. Moj tato sie smieje ze ja to wode potrafie przypalić :lol

#12 vojpiotr

vojpiotr

    Znawca Tematu

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 1134
  • Dołączył:  15 wrz 2008
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD
  • Imię:EX- Street Cruiser 2

Napisano 12 maj 2009 - 13:40

medyk01, nie przjmuj sie, rafe1 szuka aystenta - wszak jest naszym MG (master of grill) i potrzebuje zeby mu ktos od czasu do czasu wegla podrzucil :lol :lol

#13 rafe1

rafe1

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 5359
  • Dołączył:  14 paź 2008
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.4GT M
  • Imię:Rafał
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 12 maj 2009 - 14:10

wegla podrzucil

i piwkiem polać jak za duży ogień będzie :lol

#14 Aga

Aga

    Znawca Tematu

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 1118
  • Dołączył:  03 wrz 2008
  • Rok Produkcji:0
  • Silnik:1.6 Touring E

Napisano 12 maj 2009 - 16:08

:lol :lol :lol

#15 Kajka

Kajka

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5639
  • Dołączył:  11 lut 2009
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2 CRD M
  • Imię:Katarzyna
  • Skąd::Śląsk
  • Płeć: Kobieta

Napisano 12 maj 2009 - 18:55

No i zrobiłam się głodna...
Mniam!

#16 medyk

medyk

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5224
  • Dołączył:  03 lis 2008
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.4L + LPG
  • Imię:Łukasz
  • Skąd::Lublin
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 13 maj 2009 - 23:32

Węgla z checią podrzuce, ale piwka nie wyleje na marne, wole dmuchać! :lol

#17 rafe1

rafe1

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 5359
  • Dołączył:  14 paź 2008
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.4GT M
  • Imię:Rafał
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 14 maj 2009 - 20:11

medyk01, właśnie chodzi o to żeby nie dmuchać i zwiększać żar tylko z deka przydusić :cwaniak a piwkiem to się robi najlepiej bo miąsko smaku nabiera od chmielu :kciuki

#18 Aga

Aga

    Znawca Tematu

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 1118
  • Dołączył:  03 wrz 2008
  • Rok Produkcji:0
  • Silnik:1.6 Touring E

Napisano 15 maj 2009 - 11:03

rafe1, nasi znajomi z IT zawsze jak po raz pierwszy widzą, że lejemy grilla piwem to wielkie oczy robią, zresztą i mojego musiałam przekonywać że nie żartuję :lol

#19 rafe1

rafe1

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 5359
  • Dołączył:  14 paź 2008
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.4GT M
  • Imię:Rafał
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 15 maj 2009 - 11:09

Aga, czyli naszą tradycję polską wprowadzasz w IT :kciuki

#20 Aga

Aga

    Znawca Tematu

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 1118
  • Dołączył:  03 wrz 2008
  • Rok Produkcji:0
  • Silnik:1.6 Touring E

Napisano 15 maj 2009 - 11:10

rafe1, oczywiście - nie ma to ja polski grill - żaden inny mu nie dorówna :)





Podobne tematy Zwiń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych