Skocz do zawartości


Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl


Zdjęcie

Dział kulinarny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
127 odpowiedzi w tym temacie

#41 Bezimienny Gość.Anonymous_*

Bezimienny Gość.Anonymous_*
  • Guests
  • Dołączył:  --

Napisano 01 sierpień 2009 - 09:58

Basia myśli jakie smakołyki wziąć na zlot - jako dodatek do miąska grilowanego


Leszek co za pytanie, wiadomo grzybki marynowane i ogórki kiszone :kciuki

#42 Kajka

Kajka

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5639
  • Dołączył:  11 lut 2009
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2 CRD M
  • Imię:Katarzyna
  • Skąd::Śląsk
  • Płeć: Kobieta

Napisano 01 sierpień 2009 - 10:29

Oczywiście! Wiemy co Basia robi najlepszego! (ale może jeszcze nie wszystko?).Grzybki i ogóreczki!
Paweł - musztarda miodowa!
Aga - sos czosnkowy?
No a ja... hmm może jakieś ciasto? Ale musi być "suche", żeby przetrwało podróż...
I jeszcze mam ogromną prośbę do wszystkich - zabierajmy to żarciuszko w rozsądnych ilościach, żeby znów nie pozostawało...
Coś jest zamówione na miejscu, coś zrobimy, ale... sami wiecie jak było. :dance2

#43 Nazwa

Nazwa

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 5817
  • Dołączył:  18 lut 2009
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0M Gasss ;)
  • Imię:Przemek
  • Skąd::Andrychów
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 01 sierpień 2009 - 19:47

I jeszcze mam ogromną prośbę do wszystkich - zabierajmy to żarciuszko w rozsądnych ilościach, żeby znów nie pozostawało...


Kajka uroczyscie tu ślubuje że żadnemu słoiczkowi grzybków nie przepuszcze :diabelek
/ nie no żacik/

#44 Bezimienny Gość.Anonymous_*

Bezimienny Gość.Anonymous_*
  • Guests
  • Dołączył:  --

Napisano 01 sierpień 2009 - 20:22

Grzybki od leopaw były hitem na Mazurach :tak , "znając" lasy w okolicach Lipna i wspaniałe receptury Basi to myślę że spróbujemy tych specjałów w Bieszczadach :jupi

#45 Kajka

Kajka

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5639
  • Dołączył:  11 lut 2009
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2 CRD M
  • Imię:Katarzyna
  • Skąd::Śląsk
  • Płeć: Kobieta

Napisano 02 sierpień 2009 - 21:30

Kochani! Ja wiem, że grzybki Basi "pójdą" w każdej ilości! Mniam! Mniam!
Pisałam o padlinach i całej reszcie...
"STOS-PROP"!!!
Czyli - ile kto jest w stanie...

#46 Rubia

Rubia

    Znawca Tematu

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 1090
  • Dołączył:  10 cze 2009
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2,2 CRD TOURI
  • Imię:Karolina

Napisano 03 sierpień 2009 - 07:25

Tak czytam o tych grzybkach, że wspaniałe i pójdą w każdej ilości i każdy się zachwyca, i tak zaczynam się zastanawiać co to za grzybki są :d

#47 resiurc

resiurc

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 2589
  • Dołączył:  09 wrz 2008
  • Rok Produkcji:300 C
  • Silnik:3,0 CRD
  • Imię:Tomek
  • Skąd::Zduńska Wola
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 03 sierpień 2009 - 09:27

La Rubia, Nikt nie wie nawet szanowny-Leopaw!Ale smakowały! :lol :lol :lol

#48 Rubia

Rubia

    Znawca Tematu

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 1090
  • Dołączył:  10 cze 2009
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2,2 CRD TOURI
  • Imię:Karolina

Napisano 03 sierpień 2009 - 10:00

Może to halucynogeny dlatego takie wzięcia mają ;)

[ Dodano: 2009-08-11, 09:01 ]
Nie wiem czym kierujecie się wybierając potrawy ale dla mnie ważne są następujące kwestie: czas przygotowywania, stopień trudności i walory smakowe. W związku z tym bardzo przypadła mi do gustu następująca strawa :)
Makaron spaghetti z mąki z pełnego przemiału ugotowany oczywiście al dente z czosnkiem i ostrą papryką :d
Na oliwie z oliwek podgrzewa się posiekany czosnek i posiekaną ostrą papryką w ilościach według upodobania. Do tego dodaje sie ugotowany makaron i wszystko razem miesza. Na talerzu posypuje się dobrym startym serem np. parmigiano reggiano i gotowe.
Polecam :obiad

#49 leopaw

leopaw

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 2956
  • Dołączył:  02 lis 2008
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.2
  • Imię:Lech
  • Skąd::Lipno
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 27 sierpień 2009 - 19:13

Mam pytanko - czy ktoś będzie reflektował na grzybki suszone? oczywiście w occie weźmiemy i coś ogóreczków też :kawka

#50 jasmina

jasmina

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 1847
  • Dołączył:  08 wrz 2008
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2,4L

Napisano 27 sierpień 2009 - 19:37

leopaw, - jesli mozna to my reflektujemy na wszystkie wyroby kulinarne waszej zacnej domowej produkcji - bo wszystko palce lizac pychotka

#51 Kajka

Kajka

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5639
  • Dołączył:  11 lut 2009
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2 CRD M
  • Imię:Katarzyna
  • Skąd::Śląsk
  • Płeć: Kobieta

Napisano 31 sierpień 2009 - 13:37

leopaw, bardzo ładnie napisały jasminy :)
Bierzemy "wszystko"! ;)
Uściski dla Basi!

#52 Aga

Aga

    Znawca Tematu

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 1118
  • Dołączył:  03 wrz 2008
  • Rok Produkcji:0
  • Silnik:1.6 Touring E

Napisano 31 sierpień 2009 - 14:27

leopaw, ja z chęcią odkupię każdą ilość, nie tylko suszone ale w każdej innej postaci, u nas grzyby tylko w stromych górach i max dwa kilogramy dziennie na głowę można bo sprawdzają :( mam kilka woreczków tylko pomrożonych które od rodziny dostałam :(

a wracając do "jedzenia" to ja znam mnóstwo szybkich bardzo dobrych włoskich dań, jak coś to mogę dzielić się moimi kulinarnymi sekretami :d (uwielbiam gotować i sama wymyślać) a zatrzymałam się na sosie bo to na mazurach większość poznała :lol

#53 leopaw

leopaw

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 2956
  • Dołączył:  02 lis 2008
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.2
  • Imię:Lech
  • Skąd::Lipno
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 31 sierpień 2009 - 18:26

Aga To z chęcią posmakujemy jakiegoś Twojego specjału tylko " cicho sza " bo jak się reszta dowie to po trasie już Ciebie obskubią :lol :lol :lol :lol :kawka

[ Dodano: 2009-09-15, 13:49 ]
Wieczorem będzie przepis na CYTRYNÓWKĘ :kawka

[ Dodano: 2009-09-15, 20:58 ]
CYTRYNÓWKA
składniki : 1 litr spirytusu , 6 cytryn , 1,5 szklanki cukru , 1,5 szklanki wody przegotowanej ostudzonej.
wykonanie: do garnka wlewamy 1 l. spirytusu -- kroimy umyte cytryny w pasterki /wydłubać pestki/ i wkładamy do garnka ze spirytusem-- wlewamy przygotowaną wodę i wsypujemy cukier -- troszkę pomieszać w celu rozpuszczenia cukru. Garnek zafoliwać folią przezroczystą lub inną i wstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie po 24 godzinach przelewamy całą zawartość przez sitko /czym gęściejsze tym mniej osadu z cytryn/do innego naczynia ---nie wyciskać cytryn bo będzie za kwaśne lecz tylko lekko odsiączyć , można leciutki wycisnąć / dolać wody przegotowanej do 2 litrów ogólnego trunku. Pić /niecierpliwi po tygodniu- reszta po 2 tyg./ Czekać do najbliższego spotu celem degustacji :kawka

#54 Rubia

Rubia

    Znawca Tematu

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 1090
  • Dołączył:  10 cze 2009
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2,2 CRD TOURI
  • Imię:Karolina

Napisano 17 listopad 2009 - 09:11

Coś tu dawno nikt nie zaglądał...
Chciałam podzielić się z Wami przepisem na proste, szybkie i dobre jedzenie :) Może komuś spodoba się taka kompozycja, według mnie jest :tak

Kurczak miodowy
autor: Marta Gessler

• Czas: do 30 minut
• Poziom trudności: łatwe
• Koszty: tanie
• Dla ilu osób: od 1 do 2

Składniki:
• 2 piersi kurczaka
• 4 łyżki miodu
• 1 łyżka masła
• 100 ml białego wina
• sól
• pieprz
• 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie - ponieważ ja lubię to dodaję pół słoiczka tego pieprzu.

Sposób przygotowania:
Piersi pociąć na plastry lub w kostkę (kostak wygodniejsza). Przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię. Wlać miód. Dodać masło i usmażyć mięso. Zrumienić z jednej strony. Przewrócić. Dodać zielony pieprz. Zmniejszyć ogień pod patelnią. Po mniej więcej 3 minutach wlać wino i smażyć, aż sos zacznie gęstnieć. Miodowego kurczaka podawać z cytryną.

:)

#55 Bell

Bell

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 10256
  • Dołączył:  30 lip 2009
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2,2 CRD
  • Imię:IzaBell'a

Napisano 17 listopad 2009 - 12:09

La Rubia, ale tylko z cytryną? a jakieś ziemniaczki? Kluseczki?

Coś zalecasz?

#56 miecio

miecio

    VIP

  • Przyjaciel forum
  •      
  • Posty: 13779
  • Dołączył:  21 cze 2009
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2.2 /ropa/
  • Imię:miecio
  • Skąd::krk
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 17 listopad 2009 - 12:28

a ja wczoraj wymyslilem i zaserwowalem cos takiego:
schab pokroic w cienkie plastry grubosci 8 mm sklepac jak na kotlet wczesniej owinac folia co by sie do deski nie przyklejalo potem posolic popieprzyc teraz farsz 30 deko pieczarek kapusta kiszona 1 woreczek odlac wode 2 cebule 5 zabkow czosnku to wszystko przepuscic przez maszynke do mielenia albo zsiekac w mikserze na bardzo drobno na patelni z niewielka iloscia tluszczu smazyc dodac pieprz jak zmieni kolor na brazowy to gotowe na tarce zetrzec ser zolty 20 deko wymieszac z wystygnietym farszem potem zawinac w mieso i obwiazac nitka albo spiac wykalaczkami i obsmazyc na tluszczu ugotowac marchewke z groszkiem zielonym moze byc z mrozonki ale nie rozgotowac na patelni maslo 3 lyzki dodac maki jak na zasmazke jak sie zmiesza dodac troszke wody potem 1 smietane osolic dodac 1 kostke rosolek z kury jak gotowe wycisnac pol cytryny dodac przyprawy cairo shoarma kotanyi dosolic do smaku uzupelnic woda pogrzewajac ciagle do konsystencji sosu groszek i marchewke odcedzic wsypac do rondla wlozyc obsmazone mieso byle nie za bardzo ! zalac sosem
na wolnym ogniu niech dojdzie do siebie zamieszac kilka razy i
voila!

#57 patii

patii

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5865
  • Dołączył:  13 kwi 2009
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:cabrio 2.4
  • Imię:Patii
  • Skąd::silesia
  • Płeć: Kobieta

Napisano 17 listopad 2009 - 12:31

głodna sie zrobiłam.....zraz wracam :lol

#58 yacho

yacho

    Znawca Tematu

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 1164
  • Dołączył:  13 maj 2009
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.2 CRD
  • Imię:Jan

Napisano 17 listopad 2009 - 12:45

a ja gdzieś mam przepis na pstrąga z grillaaaaa :lol

Pyszności się tu czyta :brawo

#59 Rubia

Rubia

    Znawca Tematu

  • Pomagamy sobie
  • Posty: 1090
  • Dołączył:  10 cze 2009
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2,2 CRD TOURI
  • Imię:Karolina

Napisano 17 listopad 2009 - 13:04

Bell, możesz sobie zaserwować co lubisz :) Ja akurat pożeram to z brokułem, który fajnie sie obkleja powstałym sosem :)
Ale słodycz miodu z pieprzem komponuje sie bezbłędnie :)

miecio, brzmi dobrze ale ta robota... tym bardziej dla mnie, która nie gotuje :lol Bo prawda jest taka, że u nas w domu mistrzem w kuchni jest mój luby... :lol

#60 Kajka

Kajka

    VIP

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 5639
  • Dołączył:  11 lut 2009
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2,2 CRD M
  • Imię:Katarzyna
  • Skąd::Śląsk
  • Płeć: Kobieta

Napisano 17 listopad 2009 - 13:19

miecio, jeszcze by się nam przydała opinia Basi lub Chłopaków ;) Ale brzmi nieźle...
A my tu tak "zawiesiliśmy działalność", La Rubia, bo wszyscy skupili się na cytrynówce leopaw :)





Podobne tematy Zwiń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych