Palił mi ok 20l benzyny. Zmieniłem komputer ,zobaczymy.

Ostre spalanie
Napisano 24 kwietnia 2015 - 05:59
Napisano 24 kwietnia 2015 - 06:57
Jacku zawsze jest przyczyna , tylko nie patrzycie na problem w parametrach a idiotycznie podawane błędy przez komputer diagnostyczny .
Napisano 24 kwietnia 2015 - 08:49
Może i masz rację ,ale ja miałem w komputerze taki błąd którego nie można było usunąć nawet na chwilę
Napisano 29 kwietnia 2015 - 21:09
u mnie też było rosnące spalanie benzyny. nie tylko na wyswietlaczu, ale realnie liczone wg tego co przejechał do tego co wlałam. Wyszło prawie 15 l na 100
moja upierdliwość sprawiła, że mechanik pomyślał, podrążył i okazało się że:
a) nie działa wentylator czyli nie chłodzi silnika
b) filtry powietrza są brudne
c) świece nie były ruszane od nowości
Wentylator zamontowany nowy, swiece i filtry wymienione i czas pokaże.Ale pierwsza przejażdżka z warsztatu do domu i spalanie komputer pokazuje 9,8 - czyli jest lepiej ( poprzedni stratował od 12,5 i szło w górę ). A troszkę go depnęłam po drodze. Czyli trzeba szukać przyczyny i drążyć
Napisano 30 kwietnia 2015 - 00:55
Koleżanko .
Takie przyczyny które tu opisałaś to ja nie biorę nawet pod uwagę gdyż są u mnie likwidowane na bieżąco gdy tylko powstają. Ja sprawdzałem już o wiele bardziej złożone zagadnienia w Pitku. Poza tym mój model auta nie pokazuje na wyświetlaczu aktualnego spalania i mój pali 20l a nie 15 jak Twój więc różnica jest dosyć duża . Myślę że teraz po zmianie komputera będzie ok i będę zadowolony jak zejdę chociaż do Twojego szczytu spalania 15l .
Pozdrawiam
Napisano 30 kwietnia 2015 - 05:53
Koleżanko .
Takie przyczyny które tu opisałaś to ja nie biorę nawet pod uwagę gdyż są u mnie likwidowane na bieżąco gdy tylko powstają. Ja sprawdzałem już o wiele bardziej złożone zagadnienia w Pitku. Poza tym mój model auta nie pokazuje na wyświetlaczu aktualnego spalania i mój pali 20l a nie 15 jak Twój więc różnica jest dosyć duża . Myślę że teraz po zmianie komputera będzie ok i będę zadowolony jak zejdę chociaż do Twojego szczytu spalania 15l .
Pozdrawiam
Witam Jacku
Nawet jak zejdziesz do 15l to i tak coś będzie nie tak. Od 8 do 10 to jest normą spalania w 2,0.

Napisano 01 maja 2015 - 19:36
Napisano 07 maja 2015 - 12:17
Dziś sprawdziłam -18 na 100km. Cykl miejski , automat.Co robić?
Bezimienny Gość.krol44_*
Napisano 07 maja 2015 - 12:21
Sprawdzić, naprawić i dla spokoju zagazować , u nas ostatnio po mieście 12,7 l Lpg
Użytkownik krol44 edytował ten post 07 maja 2015 - 12:21
Napisano 07 maja 2015 - 19:35
u mnie nagle spalanie wzrosło z 12.5l gazu na 16 l co może być nie tak?
70km na zbiorniku przy takiej samej jeździe to troche dziwne....
Mógł się sam komputer rozprogramować ?
Napisano 09 maja 2015 - 08:07
Oczywiście że komputer może ,,się sam rozprogramować" innymi słowy uledz uszkodzeniu jak to potrafi każdy komputer ,ale ja bym Ci radził zacząć od próby znalezienia innej przyczyny niż komputer ,a komputer to w ostateczności. Ja u siebie komputer zmieniłem po długich i żmudnych próbach znalezienia innych przyczyn. A na chwilę obecną to Ci mogę powiedzieć że u mnie zmiana komputera niczego nie zmieniła jeśli chodzi o spalanie ,a jedynie nie wyświetla mi się już błąd sterownika silnika (komputera) i nadal mi pali ponad 20 ! Brak mi już słów. Chyba w końcu ogłoszę się gdzieś że grubo zapłacę jeśli ktoś się podejmie i zrobi porządek ze spalaniem w moim Pitku lecz jeśli się podejmie a nie zrobi to nic nie płacę. Bo dosyć mam już płacenia każdemu za podłączanie do kompa i pieprzenie oczywistych rzeczy o których ja wiem bez nich ,a auto jak paliło tak pali.
Pozdrawiam
Napisano 09 maja 2015 - 08:29
Zacznij od regulatora ciśnienia na szynie paliwa może jest zacięty i trzyma za wysokie ciśnienie - to pierwszy rozsądny punkt odniesienia do tak dużego spalania ( czujnik ciśnienia paliwa mechaniczny do podpięcia na szynę i testy w czasie jazdy ) , nic się samo nie zrobi .Cisnienie na cylindrach do sprawdzenia na ciepłym silniku i zakres pracy mapsensora + test pracy sondy 1 i 2 na tych parametrach wyjdzie problem .
Napisano 14 maja 2015 - 06:12
pozdrawiam.
Napisano 20 maja 2015 - 19:13
Ok ,dziękuję za sprowadzenie na ziemię. Wezmę tableta ze sobą do mechanika i powiem mu aby wykonał wszystkie te czynności krok po kroku,a następnie prześlę Ci wyniki tych testów do oceny jeśli nic nie wskuram.
pozdrawiam.
i jak tam, wyszło cos?
Możesz wkleić te wyniki ?
Napisano 07 czerwca 2015 - 02:02
Niestety jeszcze nie mam żadnych wyników ,bo szczerze powiedziawszy chwilowo skoncentrowałem się na modyfikacjach zewnętrznych auta i odłożyłem temat spalania na później ,ale ciągle mnie to spalanie dręczy i finansowo i wogóle siedzi mi jak zadra w oku. W końcu muszę coś z tym zrobić bo to przegięcie ,a najbardziej blokuje mnie brak pomysłu na kompetentnego mechanika bo się już zraziłem do tych dotychczasowych psełdo fachowców z których żaden nic nie wskórał. I tak się męczę.
Użytkownik Jacekk133 edytował ten post 07 czerwca 2015 - 02:06
Napisano 08 czerwca 2015 - 00:21
MI Pali srednio 13l a jack jade autostrada tempomat 120-130km/h to Pali 9-10l benzyny
Napisano 09 czerwca 2015 - 05:08
Możliwe,ja najbardziej chciałbym ten 2.4T ,ale przyznam się że kupując pitka nie miałem pojęcia o tym że takie silniki w nich występują. Dopiero po kilku dniach spotkałem kolegę który mi powiedział i się trochę wkurzyłem ,ale było już za póżno. Rozważałem nawet na poważnie wymianę silnika ,ale ostatecznie zrezygnowałem bo to za dużo roboty ,wydech,instalacja itd. Trudno
A tak w ogóle to zbiera się coś te 2.4 ?
Napisano 10 czerwca 2015 - 18:29
A tak w ogóle to zbiera się coś te 2.4 ?
zbiera się, pod warunkiem, że łącznik pomiędzy pedałem gazu a kierownicą ma jaja
- dominic lubi to
Napisano 11 czerwca 2015 - 18:52
To w takim razie mój by się zbierał na pewno hehe :piter