Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Wskazówka temp w normie a wyrzuca płyn

chłodnica wentylator

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.Placek20_*

Bezimienny Gość.Placek20_*
  • Guests

Napisano 04 grudnia 2015 - 00:18

Witam serdecznie wszystkich

Mam duży problem z moim Pitkiem. Kiedy jeżdze nim po mieście wszystko jest ok ale kiedy zatrzymam się i mam włączony silnik na postoju wtedy się zaczyna :( temp pokazuje mi norme czyli jest na połowie zaczyna wydobywać się  dźwiek bulgotania płynu, mówiąc wprost gotuję się natomiast w ogole nie slychać żeby załączał się wentylator strasznie jest to uciążliwe :( termostat jest nowy, pompa wody również jest nowa, Pitek nie kopci, nie mam pojęcia co moze być. Pomóżcie :(

#2 lowermann

lowermann

PT PRO

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0 A, GAZ BRC
  • Imię:Kylo

Napisano 04 grudnia 2015 - 09:58

Płyn raczej gotuje się powyżej 115*C w obiegu zamkniętym pod ciśnieniem lub więcej wiec albo masz uszkodzony wskaźnik temperatury albo coś z termostatem. Masz diesla czy benzynę? Jak masz klimatyzację to ustaw nawiew na nogi i sprawdź wtedy czy wystąpią objawy. 

#3 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 04 grudnia 2015 - 10:14

A wentylator sprawny na obu biegach ? - ile płynu jest pod korkiem w chłodnicy - środek na skali w automacie często ma ponad 108 stopni tym nie należy sie sugerować od pomiarów jest pirometr i komputer zewnętrzny .

#4 Bezimienny Gość.Placek20_*

• Guests

Napisano 04 grudnia 2015 - 23:37

Właśnie nie mam pojęcia czy wentylator jest sprawny jutro rano bede sprawdzał. Jeżeli chodzi o termostat to jest założony nowy. Przed wymianą termostatu PT chwilke pochodził na postoju i od razu było bulgotanie i para spod maski a następnie wywalilo płyn natomiast po wymianie termostatu jeździłem po mieście ok 10 min potem stał z włączonym silnikiem również ok 10 min i wtedy zaczeło znowu pojawiać się bulgotanie . Płyn jest świeżo zalany gdyż wymieniałem cały rozrząd 

#5 lowermann

lowermann

PT PRO

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0 A, GAZ BRC
  • Imię:Kylo

Napisano 05 grudnia 2015 - 10:36

Tak jak Andrzej pisze, może być zapowietrzony układ. Sprawdź

#6 Bezimienny Gość.Placek20_*

• Guests

Napisano 05 grudnia 2015 - 21:55

Dzisiaj na komputerze wyskoczył błąd :,, wysokie napięcie czujnika układu chłodzenia"

#7 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 05 grudnia 2015 - 22:04

Tyle razy powtarzam błędy są dla klienta w aucie sprawdza sie parametry bierzace pracy silnika ? Dotyczy to rownież temperatury w pełnym zakresie pracy silnika
Błąd może być rożnie zinterpretowany przez komputer a parametr jest wartością rzeczywista i na jego podstawie ustala sie problem

#8 Bezimienny Gość.Placek20_*

• Guests

Napisano 07 grudnia 2015 - 19:54

Panowie mój problem został rozwiązany:)) tak jak na wstępie pisałem wymieniłem termostat bo był uszkodzony jednak bulgotanie a w konsekwencji wyrzucanie płynu dalej występowało. W dniu dzisiejszym wymieniłem czujnik temperatury i od razu problem ustał temperatura w normie nic nie bulgocze i nie wyrzuca płynu w trakcie wymiany zdiagnozowałem również iż wentylator chodzi na 1 biegu po rozebraniu okazało się iż są zużyte dwie szczotki także problem rozwiązany :) 

#9 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 07 grudnia 2015 - 19:57

Czujnik nie ma bezposredniego wpływu na bulgotanie , wpływ miało natomiast naprawa niesprawnego 1 biegu który ma znaczenie na przegrzewanie silnika. Jesli nie miałbyś wskazań temperatury na liczniku to wówczas mógłby być winny czujnik ( niesprawny ) .

Użytkownik andreeas7 edytował ten post 07 grudnia 2015 - 19:59

• Sabina lubi to