Skocz do zawarto艣ci

Witaj.

W przypadku niejasno艣ci, problem贸w z rejestracj膮 prosimy o kontakt przez formularz zg艂oszeniowy (lewy, g贸rny r贸g tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak si臋 da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

AUX w orginalnym radiu CD/Kaseta-zr贸b to sam

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Go艣膰.Mnich_18_*

Bezimienny Go艣膰.Mnich_18_*
  • Guests
  • Do艂膮czy艂:  --

Napisano 29 December 2015 - 21:43

Poradnik tyczy sie radia CD/Kaseta bo na takim dokonalem ponizszej przerobki (foto nr.1).
Robilem to sam i pisalem rownierz sam...wiec jesli ktos dopatrzy sie jakis bledow pisac smialo.
Jesli czytasz i nie rozumiesz-NIE ROB TEGO SAM i NIE PISZ BZDURNYCH I NIC NIE WNOSZACYCH KOMENTARZY.
No i standardowo wszystko robicie na wlasna raczke.
Nie mam kompletu wszystkich fotek,bede sie posilkowal fotkami zastepczymi.Jesli ktorys z was bedzie robil przerobke i dorabi艂by brakujace fotki-byloby nice :-)

Zaczynamy od zdjecia gornej pokrywy radia.

Nastepnie zdejmujemy panel frontowy-2sruby z lewej i prawej strony-sciagamy galke od glosnosci i s贸waki Bass/Treble.艢ciagamy panel.

Naszym oczom ukazuje sie plytka (tu zdjecie pomocnicze z nr.2) na fotce zaznaczylem wasy ktore sa przylutowane do plytki-jesli dobrze pamietam na plytce pod panelem frontowym sa 2 takie.
Mozna sobie z tym poradzic na 2 sposoby-odsysarka lub +/-5cm odizolowanego przewodu typu linka.Jesli sposob na drucik-to grzejemy cyne przy wasie w sposob nieprzerwany i powoli przeciagamy drucik przez cyne.Drucik nasacza sie cyna i usowa nam ja prawie w calosci z tegoz wasa.
Wasa prostujemy kobinerkami tak zeby mogly swobodnie przejsc przez otwor w plytce.
Wyjmujemy plytke.

Teraz musimy usunac naped CD.
Od gory musimy odkrecic 4 srubki.
A pod plytka ktora usunelismy (z pod przedniego panelu) odkrecamy jedna (jak u mnie) lub 2 bo jest taka mozliwosc.
Wyjmujem naped CD do gory i odkladamy go na bok.

Dotarlismy do celu naszej dlubaniny.
Pod napedem CD jest plytka do ktorej musimy sie wlutowac w zaznaczonych na fotce nr.3 miejscach.
1.Kanal prawy R-CH
2.Kanal lewy L-CH
3.Minus/masa-ta grubsza sciezka

Co do kabelka-powinien byc cienki z dwiema izolowanymi zylami z wspolna lub separowana masa.Jesli masa jest separowana skrecamy obie do kupy i lutujem do grubszej sciezki na plytce (foto nr.3 pozycja 3)

No i bym zapomnial...trzeba rozebrac cala reszte flakow i wyjac plytke glowna by dobrac sie do magnetofonu-moze kto zna lepszy/krotszy sposob...ale do brzegu.
Trzeba odlutowac tasme od glowicy magnetofonu foto 4 i 4a.
Mozna powiedziec ze poszedlem na latwizne czyli-wkladam sobie kasete ktora ma za zadanie wzbodzic caly mechanizm ale po odcieciu glowicy nie przekazuje sygnalu dalej w tym miejscu idzie sygnal z naszego AUX-a.
Mozna to ogarnac inaczej...ale po co?

Co do samego gniazda...ja wyprowadzilem je na przednim panelu radia ale mozna je wyprowadzic w dowolnym miejscu w aucie na ale drogo pod wpisem "gniazdo aux" mozna znalezc cuda.

No i juz....gra

Za艂膮czone pliki

U偶ytkownik Mnich_18 edytowa艂 ten post 29 December 2015 - 23:17

• Nazwa lubi to

#2 Bezimienny Go艣膰.Yodarek_*

Bezimienny Go艣膰.Yodarek_*
  • Guests

Napisano 30 December 2015 - 00:11

Micha艂, jak dla mnie mistrzostwo 艣wiata. Mo偶e wiesz jak to zrobi膰 z RB3? :)

#3 Bezimienny Go艣膰.nssk_*

Bezimienny Go艣膰.nssk_*
  • Guests

Napisano 30 December 2015 - 00:24

Fajnie ta przer贸bka wygl膮da, mam to sama radio wwiec b臋d臋 si臋 przymierzal aby j膮 zrobi膰. Niestety czytaj膮c t膮 instrukcje kilkukrotnie mam sporo niejasno艣ci wynikaj膮cych z Twoich skr贸t贸w my艣lowych (widz臋 偶e znasz sie na tym bardzo dobrze przez co pomijasz pewne podstawy dla pocz膮tkuj膮cych). Brakuje mi g艂贸wnie dlaczego robimy pewne czynno艣ci np. Odlutowywanie czego艣- mo偶e gdyby by艂o to wyja艣nione by艂oby to 艂atwiej zrozumie膰.

Napisa艂e艣 o tych gniazdach AUX z allegro, da si臋 pod Twoj膮 modyfikacje podpasowa膰 wej艣cie USB (takie te偶 wyniki wyskoczyly mi na allegro)

U偶ytkownik nssk edytowa艂 ten post 30 December 2015 - 00:26

#4 Bezimienny Go艣膰.Mnich_18_*

• Guests

Napisano 30 December 2015 - 08:52

Sprostuje cos-nie jestem szpecem.Moj ojciec nim byl mnie to tylko interesowalo :-)
Co艣 tam kumam i tyle.Takie przerobki robilo sie z karzdym kaseciakiem.
Yodarek jesli RB3 ma kasete to mozna ogarnac.
Nask zaczniesz rozbierac radio to wiele zeczy stanie sie zrozumialych ale napewno musisz miec chociaz jakas podstawowa wiedze...aux to sygnal audio a usb to transfer danych lub ewentualnie samo zasilanie.

#5 Bezimienny Go艣膰.Yodarek_*

• Guests

Napisano 30 December 2015 - 09:37

Niestety, RB3 to radio z nawigacj膮 i kasety nie ma, tylko CD... :(

#6 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  03 Feb 2010
  • Rok Produkcji:2025
  • Silnik:MG ZS Hybrid +
  • Imi臋:Andrzej
  • Sk膮d::P艂ock
  • P艂e膰: M臋偶czyzna

Napisano 30 December 2015 - 11:28

Dla wyja艣nienia dla mniej zrozumia艂ych - ta艣my sie nie odlutowywuje od g艂owicy , bo uk艂ad wzmacniacza i tak dzia艂a a nale偶y od艂膮czy膰 przedwzmacniacz sygna艂u z g艂owicy - to prawid艂owa opcja , w opcji jak robisz to Ty miejsce po wylutowaniu ta艣my trzeba zblokowa膰 rezystorami aby je wyciszy膰 i aby sie nie wzbudza艂o , co do ta艣my nale偶y zblokowa膰 swich na p艂ytce odpowiedzialny za info o obecno艣ci kasety .
Temat dawno opisywany na elektrodzie - ale fakt na forum nikomu sie nie chcia艂o tego robi膰 .

Darku
CD w ten spos贸b nie zrobisz wymagany jest emulator wej艣cia zmieniarka i jest to w贸wczas prawid艂owa przer贸bka .

U偶ytkownik andreeas7 edytowa艂 ten post 30 December 2015 - 11:28

#7 Nazwa

Nazwa

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  18 Feb 2009
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0M Gasss ;)
  • Imi臋:Przemek
  • Sk膮d::Andrych贸w

Napisano 30 December 2015 - 11:56

Jak wygl膮da jako艣膰 d藕wi臋ku z takiego aux  ?

#8 Bezimienny Go艣膰.Mnich_18_*

• Guests

Napisano 30 December 2015 - 12:11

Jest zalaczony filmik...wszystko ok.
Jedyn problem ktory Dzis zauwarzylem-kiedy podlaczam telefon pod ladowarke to burczy mi w glosnikach...kwestia lepszej masy-problem do rozwiazania.Poza tym gra wszystko zajebiscie.

#9 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽

Napisano 30 December 2015 - 12:16

To nie problem z艂ej masy tylko nie w艂a艣ciwej masy , cze艣膰 obwod贸w jest separowana , 艂adowarka to przetwornica PWM steruj膮ca masa w momencie pod艂膮czenia 艂adowarki i drugiej masy z radia mozesz spali膰 telefon - pozdr. Dla przysz艂ych elektronik贸w ?

#10 Bezimienny Go艣膰.Mnich_18_*

• Guests

Napisano 30 December 2015 - 13:10

Andrzej widze kuma niz ja...wiec tu prosba-pokaz na plytce co trza odciac i gdzie i bylby komplet info.
  • lowermann lubi to

#11 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽

Napisano 30 December 2015 - 13:21

Po nowym roku jak z艂o偶e choink臋 i b臋d臋 mia艂 dost臋p do cz臋艣ci od radia :haha , to do艂膮cze do opisu to co jeszcze trzeba zrobi膰 i b臋dzie ok .j

U偶ytkownik andreeas7 edytowa艂 ten post 30 December 2015 - 13:21

#12 Bezimienny Go艣膰.Yodarek_*

• Guests

Napisano 30 December 2015 - 14:11

I jakby艣 m贸g艂 to jeszcze mo偶e z tym emulatorem wej艣cia zmieniarka, h臋? :d Trzeba co艣 kupi膰, zrobi膰 samemu czy c贸艣?

#13 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽

Napisano 30 December 2015 - 14:20

Nie przeskoczysz tego kupi膰 emulator - jest tylko jedno ale do RB3 nie jest on dost臋pny w kraju , sa na ebay-u w do艣膰 wysokiej cenie od 400-1000 z艂 , og贸lnie RB3 jest w tej materii problematyczne .

#14 chromek 1

chromek 1

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  13 Jul 2013
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD M
  • Imi臋:Krzysztof
  • Sk膮d::Zabrze

Napisano 30 December 2015 - 20:37

No i Darkowi Endriu wyla艂 kube艂 zimnej wody na gowa :snieg  AUXA ni bydzie :kawka  :lala

Yoda   :pociesza

#15 Bezimienny Go艣膰.Yodarek_*

• Guests

Napisano 30 December 2015 - 20:41

Co艣 kosztem czego艣 Krzysiek... RB3 to zaebyste radyjko. A co艣 na ten kszta艂t b臋dzie ;P

#16 chromek 1

chromek 1

VIP

• Przyjaciel forum
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  13 Jul 2013
  • Rok Produkcji:2003
  • Silnik:2,2 CRD M
  • Imi臋:Krzysztof
  • Sk膮d::Zabrze

Napisano 30 December 2015 - 20:45

Co艣 kosztem czego艣 Krzysiek... RB3 to zaebyste radyjko. A co艣 na ten kszta艂t b臋dzie ;P

:jupi  :jupi  :jupi  :jupi  :ziomJa tam wole chromki ;P  ;P

U偶ytkownik chromek 1 edytowa艂 ten post 30 December 2015 - 20:47

#17 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •  聽

Napisano 30 December 2015 - 21:31

Przerabia艂em ten temat te偶 z RB3 i fakt radio jest nie por贸wnywalne z zwyk艂ym modelem , ale ma ograniczenia .Dla beckera sa przej艣ci贸wki ale pod Becker-Chrysler juz nie jest tak r贸偶owo .Temat 艣ledz臋 Darku jak co艣 wynajm臋 w dobrych pieni膮偶kach to dam zna膰 a sam ch臋tnie wr贸c臋 na te radyjko .

#18 Bezimienny Go艣膰.Brzochu_*

Bezimienny Go艣膰.Brzochu_*
  • Guests

Napisano 09 May 2016 - 23:46

Generalnie nie trzeba odlutowywac sygnalu z magnetofonu. Jesli do jacka nie jest nic podpiete sygnal na glosniki leci z kasety. Po podpieciu np telefonu do jacka sygnal z kasety jest blokowany i leci nam tylko z auxa. A co do masy to ja zrobilem tak jak na fotce.

Za艂膮czone pliki

• Za艂膮czony plik  image.jpeg   128.42 KB   10 Ilo艣膰 pobra艅

U偶ytkownik Brzochu edytowa艂 ten post 09 May 2016 - 23:48

#19 kazek7719

kazek7719

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  •  聽
  • Do艂膮czy艂:  06 Jun 2016
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2.0 M
  • Imi臋:Maciek
  • Sk膮d::Kenmare

Napisano 13 June 2016 - 00:13

Za艂膮czony plik  miniatura4.jpg   48.65 KB   7 Ilo艣膰 pobra艅Mam pytanie radio mam niby takie samo jak na zdj臋ciach ale troch臋 inne czy w 艣rodku b臋dzie te偶 inaczej ?

#20 Bezimienny Go艣膰.maxiret_*

Bezimienny Go艣膰.maxiret_*
  • Guests

Napisano 13 June 2016 - 10:30

attachicon.gifminiatura4.jpgMam pytanie radio mam niby takie samo jak na zdj臋ciach ale troch臋 inne czy w 艣rodku b臋dzie te偶 inaczej ?

Podobnie, r贸偶nice g艂贸wnie s膮 na pierwszej p艂ytce (tej z wy艣wietlaczem). Powodem r贸偶nic jest to, 偶e masz radio z USA a kolega Mnich_18 ma z Europy. :)