Skocz do zawartości


Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl


Zdjęcie

Termostat i podgrzewacz płynu 2.2 CRD 2004 - niesprawne

Termostat Podgrzewacz

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 rysmech

rysmech

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 368
  • Dołączył:  06 lut 2015
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.2 CRD M
  • Imię:Ryszard
  • Skąd::Tczew
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 styczeń 2016 - 17:16

Jechaliśmy z żoną z imprezy sylwestrowej przy -10 i zmarzliśmy w samochodzie, a jechaliśmy dobre ponad 100 km. Dzisiaj dopiero zabieram się do roboty i będę zamawiał kpl. termostat z obudową i czujnikiem. Sprawdzam działanie podgrzewacza i tu niespodzianka, wszystkie świece po podłączeniu zasilania do gniazda kostki działają. Ale przy rozłączonej kostce zasilanie jest tylko na jedną grzałkę a na dworze -9, czy to jest normalne?

 

 

 



#2 dodeks

dodeks

    Kolegunio

  • Przyjaciel forum
  •   
  • Posty: 168
  • Dołączył:  28 cze 2015
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.2 crd
  • Imię:Dominik
  • Skąd::Małopolska
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 styczeń 2016 - 18:06

Siemka! Ja ostatnio przerabiałem temat ale u mnie przy dodatniej temp. i zimnym silniku zasilanie było na wszystkich trzech....?!



#3 rysmech

rysmech

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 368
  • Dołączył:  06 lut 2015
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.2 CRD M
  • Imię:Ryszard
  • Skąd::Tczew
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 styczeń 2016 - 18:23

Z forum ściągnąłem schemat z polifta ale wygląda że to samo i idę szukać defektu



#4 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 16016
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:JEEP RENEGATE
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 styczeń 2016 - 19:50

zawsze jest na jedna w pierwszej fazie i dopiero po sprawdzeniu temperatury wlącza dwie pozostale . 



#5 rysmech

rysmech

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 368
  • Dołączył:  06 lut 2015
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.2 CRD M
  • Imię:Ryszard
  • Skąd::Tczew
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 styczeń 2016 - 19:57

I jest tak jak piszesz. Jedną załącza od razu a na kolejne po sprawdzeniu i tu jest problem, gdyż załącza przekaźnik (tych dwóch) ale na wtyczce zasilania brak. Przekaźnik jest sprawny.



#6 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 16016
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:JEEP RENEGATE
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 styczeń 2016 - 20:13

Jest bezpiecznik duży 40 A

#7 rysmech

rysmech

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 368
  • Dołączył:  06 lut 2015
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.2 CRD M
  • Imię:Ryszard
  • Skąd::Tczew
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 styczeń 2016 - 20:46

Bezpieczniki sprawdzone wszystkie dobre. Zaznaczyłem strzałką konektor w którym brakuje napięcia, po przeciwnej stronie konektor ma połączenie z gniazdem dwóch świec podgrzewacza i ma kontakt.

 

Załączony plik  Gniazdo przekaźnika 01.JPG   583,58 KB   7 Ilość pobrań



#8 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 16016
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:JEEP RENEGATE
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 styczeń 2016 - 20:58

Przecież na zdjęciu nie masz bezpiecznika od zasilania podgrzewacża 2 stopnia

#9 rysmech

rysmech

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 368
  • Dołączył:  06 lut 2015
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.2 CRD M
  • Imię:Ryszard
  • Skąd::Tczew
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 styczeń 2016 - 21:00

A gdzie się znajduje?



#10 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 16016
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:JEEP RENEGATE
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 styczeń 2016 - 21:32

Rysiu idź po przewodzie - zasilanie do tego przekaźnika idzie od złącza przy grodzi Jump i z tamtąd idzie przez bezpiecznik do przekaźnika

#11 rysmech

rysmech

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 368
  • Dołączył:  06 lut 2015
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.2 CRD M
  • Imię:Ryszard
  • Skąd::Tczew
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 styczeń 2016 - 21:45

Ten bezpiecznik jest na to wygląda albo gdzieś na przewodzie albo wewnątrz skrzynki bezpieczników bo przy złączu Jump nic nie widzę. Ale zauważyłem przetarty przewód o krawędź blachy zasilający świecę (jedną z tych dwóch drugiego stopnia), jest trochę nadtopiony. Wygląda że dawno temu było zwarcie. Idę szukać tego bezpiecznika bo żona jutro o 7.30 jedzie do pracy i chciałbym rozwiązać problem  :sciana



#12 rysmech

rysmech

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 368
  • Dołączył:  06 lut 2015
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.2 CRD M
  • Imię:Ryszard
  • Skąd::Tczew
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 styczeń 2016 - 22:58

Znalazłem przerwę w przewodzie na łączniku całkowicie upalony,(takim krótkim przewodzie blisko konektora przykręconego do złacza Jump) jest schowany w oplocie, idą tam trzy przewody połączone w jeden z konektorem wcześniej opisywanym.  Czy to jest ten bezpiecznik 40 A nie sądzę. Podejrzewam że Andrzej mnie zmusił do myślenia a nie pójścia na łatwiznę. Teraz mam nocną pracę z lutowaniem przewodów i montażem konektorów, ponieważ muszę skończyć, jestem już za daleko a na rano musi być sprawny :jupi.



#13 andreeas7

andreeas7

    VIP

  • Mayster
  •   
  • Posty: 16016
  • Dołączył:  03 lut 2010
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:JEEP RENEGATE
  • Imię:Andrzej
  • Skąd::Płock
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 styczeń 2016 - 23:06

To jest ten bezpiecznik , sa takie trzy w tym miejscu - drugi jest do świec żarowych a trzeci na podgrzewacz paliwa

Załączone pliki

  • Załączony plik  image.jpeg   509,25 KB   7 Ilość pobrań


#14 rysmech

rysmech

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 368
  • Dołączył:  06 lut 2015
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.2 CRD M
  • Imię:Ryszard
  • Skąd::Tczew
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 04 styczeń 2016 - 23:27

Poznałem przez tą usterkę trochę instalacji elektrycznej. Jak to mówią szukaj a znajdziesz, albo pytaj a ci podpowiedzą. I jeden temat będzie rozwiązany.

Andrzej dzięki serdeczne  :dance4



#15 rysmech

rysmech

    Zwolennik

  • Pomagamy sobie
  •   
  • Posty: 368
  • Dołączył:  06 lut 2015
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.2 CRD M
  • Imię:Ryszard
  • Skąd::Tczew
  • Płeć: Mężczyzna

Napisano 05 styczeń 2016 - 13:10

Podgrzewacz sprawny, naprawa przeciągnęła się do godziny 00.58. Co kierowało konstruktorem instalacji elektrycznej, że wykonał zabezpieczenie w ten sposób a nie na topikowym w skrzynce bezpieczników?.

Kilka fotek jak to wyglądało:

Uszkodzenie

Załączony plik  Uszkodzenie.JPG   667,04 KB   4 Ilość pobrań

Wycinek bezpiecznika

Załączony plik  Fuse Link.jpg   399,59 KB   4 Ilość pobrań

Bezpieczniki - uszkodzony podgrzewacza płynu 2 stopnia, świec żarowych silnika i podgrzewacza paliwa

Załączony plik  Bezpieczniki.JPG   661,21 KB   5 Ilość pobrań

Czekam na kpl. termostat, potem wymiana i lato w samochodzie zimową porą.

Pozdrawiam rysmech

 







Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Termostat, Podgrzewacz

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych