czy ten silnik (2.4) ze skrzynią manualną może palić mniej, niż w automacie? :
Ilość spalania paliwa to między innymi technika jazdy, sprawność autka, ciśnienie w kołach i droga. Nie bardzo jest sens porównywanie swoich osiągnięć do podawanych tu na forum czy też innych przekazach, słowo miasto np. Myślenice w małopolsce nie jest równoważne z Krakowem też w małopolsce, to samo jest z trasą nie wiedząc którędy prowadziła.
I tak jak ja np. z Krakowa jadąc do Tarnowa z podobną prędkością spalę mniej niż do Zakopanego (oczywiście wykluczając awaryjne przypadki jakichś objazdów z przyczyn zablokowania drogi).
Co do manualnej skrzyni to w korkach i tam gdzie często stoimy np. światła to zdecydowanie spali mniej niż automat, na trasie to raczej bez znaczenia.
i piszą tu, że spala 12-13l. z tym, że to już wersja GT, więc na moją logikę samochód z pierwszego linku powinien palić stosunkowo mniej ze względu na brak wersji GT, czyli mniej koni? Zgłupiałem już![]()
![]()
To że ma więcej koników też nie znaczy że ma spalić więcej, zależy jak te koniki będą pracowały.
Dla małego przykładu (proszę nie traktować tego jako jedyny słuszny) podam że auto ważące 2 tony z silnikiem 3,8 też chryslera na trasie do Chyżnego zmieści się w 10 l wychodzi tak 9,8 - 10 a w PT 2,4 (akurat wróciłem) wyszło 9,4 l (jazda na benzynce, normalna jak inne pojazdy bo wyprzedzanie zwłaszcza na odcinku tej dwukierunkowej jest zbyt ryzykowne) z tym że ten 3,8 to sobie tak pyka ale gdyby pocisnąć, wyprzedzając ileś tam aut i później hamować to można osiągnąć i 30 l