Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

Świszcząca pompa hamulcowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.Przemasso_*

Bezimienny Gość.Przemasso_*
  • Guests

Napisano 14 maja 2016 - 00:34

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów! Z góry zaznaczam, że w tematach mechanicznych jestem totalną lamą i proszę o odrobinę wyrozumiałości :) ale do rzeczy - wczoraj wieczorem, po powrocie do domu w mocno deszczową pogodę wjechałem raz czy dwa w większą kałużę (nie wiem czy to ma znaczenie ale kazali opisywać wszystko :) ). Następnego dnia rano, po odpaleniu mój PiTi zaczął dziwnie "świszczeć". Po całodniowych oględzinach i poszukiwaniach źródła hałasu (jak wspomniałem - nie znam się) udało mi się ustalić, że najprawdopodobniej jest to pompa hamulcowa. Link do jej zdolności akustycznych zamieszczam:

Pytanie moje jest następujące - co się dzieje z tą pompą, czemu tak hałasuje? Zauważyłem, że hałas ustaje w momencie zamknięcia drożności czarnego wężyka zagiętego pod kątem prostym,  który zaciąga powietrze.

#2 mittek

mittek

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2,4 A
  • Imię:Mieczysław

Napisano 14 maja 2016 - 01:00

Pytanie moje jest następujące - co się dzieje z tą pompą, czemu tak hałasuje? Zauważyłem, że hałas ustaje w momencie zamknięcia drożności czarnego wężyka zagiętego pod kątem prostym, który zaciąga powietrze.

To raczej serwo a nie pompa, myślę że słychać tu zasysane powietrze, jeżeli słyszysz to w okolicach pompy to sprawdź szczelność tych przewodów gumowych dochodzących do serwa, może też być uszkodzenie w serwie (po prostu dziura), nic nie piszesz o hamulcach czy działają poprawnie tak jak wcześniej bo gdyby coś tu było nieszczelne to powinny być dużo słabsze.

Wcześniej proszę do działu przywitań.

Użytkownik mittek edytował ten post 14 maja 2016 - 01:04

#3 Bezimienny Gość.Przemasso_*

• Guests

Napisano 14 maja 2016 - 01:08

To raczej serwo a nie pompa, myślę że słychać tu zasysane powietrze, jeżeli słyszysz to w okolicach pompy to sprawdź szczelność tych przewodów gumowych dochodzących do serwa, może też być uszkodzenie w serwie, nic nie piszesz o hamulcach czy działają poprawnie tak jak wcześniej bo gdyby coś tu było nieszczelne to powinny być dużo słabsze.

Jeśli chodzi o pracę hamulców to nie zauważyłem zmiany jeśli chodzi o ich poprawność działania tzn hamuje tak samo przed i po wystąpieniu tego świszczenia, czyli poprawnie. Z zasysanym powietrzem się zgadza - jeśli zatkam palcem zagięty, czarny przewód to świszczenie ustaje (w tym momencie, na sekundę obroty lekko podskakują ale potem wracają). Zauważyłem też, że razem ze świszczeniem silnik zaczął dziwnie pracować. Nie wiem czy to ma jedno z drugim wspólne ale przy puszczeniu gazu podczas jazdy obroty podskakują na chwilę i potem się normuje.

Proszę wybaczyć - już się przywitałem :)

Użytkownik Przemasso edytował ten post 14 maja 2016 - 01:15

#4 mittek

mittek

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 14 maja 2016 - 01:17

Szukaj nieszczelności w rurkach jak wcześniej pisałem,   silnik też nie będzie poprawnie pracował bo zmienia się ciśnienie dolotowe

A jeszcze pod pompą jest taki zawór egr (w polifcie napewno jest tam)  do którego dochodzą też rurki z podciśnieniem, i to może być tam

Użytkownik mittek edytował ten post 14 maja 2016 - 01:20

#5 Bezimienny Gość.Przemasso_*

• Guests

Napisano 14 maja 2016 - 01:24

Szukaj nieszczelności w rurkach jak wcześniej pisałem,   silnik też nie będzie poprawnie pracował bo zmienia się ciśnienie dolotowe

A jeszcze pod pompą jest taki zawór egr (w polifcie napewno jest tam)  do którego dochodzą też rurki z podciśnieniem, i to może być tam

Jasne, jutro z samego rana będzie sprawdzane :) rozumiem, że masz na myśli te gumowe przewody, które dochodzą do tego elementu z zagiętym pod kątem prostym wężykiem ?

#6 mittek

mittek

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 14 maja 2016 - 01:26

Sprawdź wszystkie gumowe podciśnieniowe

#7 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 14 maja 2016 - 10:36

Na samym wierzchu przy serwie na zaworze brakuje wezyka i widać to na filmie

#8 Bezimienny Gość.Przemasso_*

• Guests

Napisano 14 maja 2016 - 12:01

Na samym wierzchu przy serwie na zaworze brakuje wezyka i widać to na filmie

Tak mi właśnie coś nie pasowało z tym serwem :) powiedz tylko proszę gdzie może ten wężyk się znajdować ? w sensie w które miejsce wchodzi żebym wiedział gdzie go mogę szukać? Znalazłem takie zdjęcie jak w załączniku - rozumiem, ze to o to chodzi ?

Kolega miał rację - wężyk odnaleziony (wisiał sobie niżej, luzem) włożony na miejsce, świszczenie ustało, działa jak należy. Dzięki wielkie za szybką reakcję i rzeczowe odpowiedzi. Temat do zamknięcia :)

Załączone pliki

Użytkownik Przemasso edytował ten post 14 maja 2016 - 12:29

#9 Dorka

Dorka

VIP

• Administratorka
  •      
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2,0 A Gaz
  • Imię:Dorota

Napisano 16 maja 2016 - 13:11

Kolega miał rację