Mogę się wypowiedzieć już w tym temacie , po zakupie tego modelu rozpocząłem testy spalania gazu oraz benzyny , wyniki są zbliżone i przy pojemności 2,4 spalanie średnie wychodzi 12l/100km , co przy tej pojemności jest dobrym wynikiem . Inaczej mówiąc tankuję 26 litrów gazu i robię na tym zbiorniku około 220-240 km .

pytanie o spalanie
Bezimienny Gość.Aishlin147_*
Napisano 06 July 2016 - 20:42
Bezimienny Gość.ewka020@poczta.onet.pl_*
Napisano 09 July 2016 - 10:37
Mam taką samą pojemność i czasem schodze nawet do 10 ale to musi być piękna traska na autostradzie, jak jadę do Niemiec to tak to wygląda. A po mieście to nie ma się czym chwalić. Coś za coś.
Bezimienny Gość.unis_*
Napisano 21 July 2016 - 13:14
czar prysl hehe po 400 km wlalem 37l czyli w zakragleniu bedzie 10/ 100 cykl mieszany
Napisano 21 July 2016 - 19:45
czyli normalnie
Napisano 25 July 2016 - 08:55
Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka
Bezimienny Gość.Wopek_*
Napisano 21 October 2016 - 12:29
Witam.Żona posiada autko od 2 lat, 2,4l A Cabrio.Spalanie we Wrocku na benzynie ok.15 l.Po zamontowaniu gazu miasto ok.20l/mi czasem uda się zejść nawet do 18-19/,trasa ok.12-13 przy jezdzie do 120.Na autostradzie odpowiednio jazda 120km/h -12l,jazda 130km/h-13l,dalej nie wiem.Cz komuś udało się osiągnąć lepsze wyniki?Mam 1 autko z LPG.Wszscy mówili,że nowoczesne instalacje powodują spalanie LPG porównywalne z benzyną,max.+10%.Nie wierzę już w to i jak to zrobić.Autko parokrotnie regulowane w autoryzowanym serwisie Hondy w Kaliszu,każdorazowo obiecywano poprawę,beż żadnego rezultatu.Jak paliło ,tak pali !! Nie wiem już co robić?Cz ktoś potrafi pomóc,doradzić?Będę wdzięczny i zobowiązany.Dodam,że ciągle świeci check..Po resetowaniu po jakimś czasie się pojawia.
Ps.Miałem wiele amerykańców z różnymi silnikami,znacznie większymi,z doświadczenia wiem,że najlepsze 6 cylindrowe,ale czegoś takiego nawet ja się nie spodziewałem.
Napisano 21 October 2016 - 14:50
Spalanie we Wrocku na benzynie ok.15 l
To tak w normie, po Krakowie mam podobnie, lpg w tym aucie nie mam.
Miałem wiele amerykańców z różnymi silnikami,znacznie większymi,z doświadczenia wiem,że najlepsze 6 cylindrowe,ale czegoś takiego nawet ja się nie spodziewałem.
Zgadza się, u mnie 3,8l V6 ,lpg spala ok 20, w trasie 14-16, tyle że dodatkowo to AWD, 2t. i silnik dużo starszej generacji.
Co do tych 10% to bardziej reklama.
Użytkownik mittek edytował ten post 21 October 2016 - 14:52
Bezimienny Gość.rroberrt_*
Napisano 21 October 2016 - 19:25
Witam . W moim PT z automatem nie udało mi się zejść poniżej 13 litrów LPG w cyklu mieszanym . Miasto około 16 l. .Jak na 2,0 to apetyt ma całkiem spory.
Bezimienny Gość.chmiel62_*
Napisano 21 October 2016 - 19:39
Dodam,że ciągle świeci check..Po resetowaniu po jakimś czasie się pojawia.
nadgorliwie (chciałem sprawdzić spalanie) tankowałem do pełna ale tak pod korek. Po czymś takim zapalał się "żółciutki silnik" a spalanie to ok 13-15 w cyklu mieszanym. Po czytaniu forum i analizie przypadku nie ma tankowania pod korek - po jakimś czasie zgasł "check" i spalanie o 2 litry w dół.
prawdziwe
Napisano 21 October 2016 - 20:17
Napisano 21 October 2016 - 22:57
Witam.Żona posiada autko od 2 lat, 2,4l A Cabrio.Spalanie we Wrocku na benzynie ok.15 l.Po zamontowaniu gazu miasto ok.20l/mi czasem uda się zejść nawet do 18-19/,trasa ok.12-13 przy jezdzie do 120.Na autostradzie odpowiednio jazda 120km/h -12l,jazda 130km/h-13l,dalej nie wiem.Cz komuś udało się osiągnąć lepsze wyniki?Mam 1 autko z LPG.Wszscy mówili,że nowoczesne instalacje powodują spalanie LPG porównywalne z benzyną,max.+10%.Nie wierzę już w to i jak to zrobić.Autko parokrotnie regulowane w autoryzowanym serwisie Hondy w Kaliszu,każdorazowo obiecywano poprawę,beż żadnego rezultatu.Jak paliło ,tak pali !! Nie wiem już co robić?Cz ktoś potrafi pomóc,doradzić?Będę wdzięczny i zobowiązany.Dodam,że ciągle świeci check..Po resetowaniu po jakimś czasie się pojawia.
Ps.Miałem wiele amerykańców z różnymi silnikami,znacznie większymi,z doświadczenia wiem,że najlepsze 6 cylindrowe,ale czegoś takiego nawet ja się nie spodziewałem.
Czytając ten wątek Twój wpis jest najbardziej wiarygodny dla mnie ponieważ najbardziej zbliżony do moich wyników. Z podziwem i zazdrością przypatruję się osiągom kolegów i koleżanek. Jeżdżę 2.0 automat z LPG i nie udało mi sie przejechać po mieście więcej niż 130km na 25L gazu. W trasie (i to zależy jaka trasa) bywa różnie. Na autostradzie udało mi się przejechać 220 km z tempomatem nie przekraczając 130km/h. W trasie przez wsie wynik dużo słabszy.
Jeżdżę spokojnie. NIe gazuję, nie wyprzedzam na siłę, czasem mam wrażenie, że na skrzyżowaniu ruszam pierwszy, a zjeżdżam z niego ostatni - tak sie wszystkim spieszy. Znajomy doradził, że żeby oszukać trochę spalanie korzystać z ręcznego przełączania biegów. Nie sprawdzałem jeszcze jak jest jeżdżąc tylko na automacie. Mam wrażenie, że 1 litr oszczędzam ale pewnie z tym wrażeniem jest jak silnikiem pracującym jak zegarek po wymyciu auta w myjni. ;-)
Reasumując. Też nie wiem co robić dalej?
Napisano 22 October 2016 - 07:14
Chyba się przyzwyczaić pozostaje Ja przy 2,4l automat robię 100-105 km na 22 litrach LPG. Jazda bardzo spokojna ale tylko na krótkich odcinkach tak, że silnik się porządnie nie zagrzeje. Na trasie udało się zejść do 12 l / 100 km nie przekraczając 120-130 km/h.
Użytkownik rafal-gorzow edytował ten post 22 October 2016 - 07:14
Napisano 22 October 2016 - 07:31
U mnie cykl mieszany 14,5-15,5 litrów gazu wciąga na setkę a benzynki 11,5-12
Użytkownik bart1771 edytował ten post 22 October 2016 - 19:01
Napisano 22 October 2016 - 07:35
Rozmawiałem z moim mechanikiem na temat: "co możemy jeszcze zrobić by zjechać ze spalaniem?" Wymienilem przewody, swiece, filtr powietrza, dywaniki gumowe kupiłem, gazownik ustawił mi wykres mapy spalania lpg bliźniaczy do benzyny i nadal jest źle.
-"trzeba sprawdzić sonde" - powiedział. Miał kiedyś przypadek, że sonda się "zacięła" i komputer dostawał sygnał przez cały czas jazdy, że auto jest zimne więc bogatszą mieszankę serwował.
Może tak być?
Podobno nie można wyjąć sondy i sprawdzić czy dobra. Trzeba założyć nową, a troche kosztuje taki test.
Napisano 22 October 2016 - 08:34
Rozmawiałem z moim mechanikiem na temat: "co możemy jeszcze zrobić by zjechać ze spalaniem?" Wymienilem przewody, swiece, filtr powietrza, dywaniki gumowe kupiłem, gazownik ustawił mi wykres mapy spalania lpg bliźniaczy do benzyny i nadal jest źle.
No myślę, że te "dywaniki gumowe" to dobry kierunek. Można jeszcze spróbować z gumową wykładziną do bagażnika.
Napisano 22 October 2016 - 09:28
No myślę, że te "dywaniki gumowe" to dobry kierunek. Można jeszcze spróbować z gumową wykładziną do bagażnika.
zaszalałem i nowe pióra wycieraczek założyłem ale nie pomogło ;-)
Bezimienny Gość.EKOEDA_*
Napisano 23 October 2016 - 15:43
Pt Cruiser 2.2 crd spalanie od 7-10l/100km
Napisano 23 October 2016 - 19:36
zaszalałem i nowe pióra wycieraczek założyłem ale nie pomogło ;-)
A nowe żaróweczki też założyłeś?
-
-
-"trzeba sprawdzić sonde" - powiedział. Miał kiedyś przypadek, że sonda się "zacięła" i komputer dostawał sygnał przez cały czas jazdy, że auto jest zimne więc bogatszą mieszankę serwował. Może tak być? Podobno nie można wyjąć sondy i sprawdzić czy dobra. Trzeba założyć nową, a troche kosztuje taki test.
Tak wymieniając po kolei wszystko co popadnie, to może być ciężko trafić?
Mechanik powinien podpiąć auto do skanera, sprawdzić jak pracuje sonda i później decyzja o wymianie
Napisano 23 October 2016 - 20:02
Jeszcze trochę a ze spalaniem zbliżycie się do Bentleya. Fajne porównanie.
Napisano 23 October 2016 - 20:10
Pt Cruiser 2.2 crd spalanie od 7-10l/100km
Na gazie ???