Cześć, od kilku dni stuka coś w zawieszeniu, przód. Jak ruszę, to jest PUK, zwolnię też.. no i w czasie jazdy, tym bardziej przy spokojnej i płynnej kontrolowanej jeździe...tak sobie " strzela " dosyć głośno,, jak uderzenie młotem w podłogę.. wachacz ? sworznie ? stabilizatory ? Thanks z góry i dzięki Wam ! Pozdrawiam z Tarnowskich Gór/ Lechu

Napisano 20 czerwca 2016 - 08:58
Napisano 20 czerwca 2016 - 09:06
Napisano 20 czerwca 2016 - 09:08
..ale jaka śruba ?
Napisano 20 czerwca 2016 - 09:09
Mi np od wachacza poleciała
Napisano 20 czerwca 2016 - 09:13
okey. wybieram się do serwisu,,chyba jest troche do zrobienia przy zawieszeniu,, dzięki i pozdrowienia do Poznania ! Lech
Napisano 20 czerwca 2016 - 09:23
Drążki układu kierowniczego wraz z końcówkami do sprawdzenia.
Napisano 20 czerwca 2016 - 09:29
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 20 czerwca 2016 - 09:30
Napisano 20 czerwca 2016 - 09:39
Jeśli stuka przy ruszaniu i hamowaniu to nie jest jednoznaczna odpowiedz : tylna tuleja , wahacza przód , przegub , polos w pierwszej kolejności oraz sworzeń wahacza .
Dokładnie. Miałem taki sam objaw - winny był sworzeń
Napisano 20 czerwca 2016 - 09:53
Więc trochę do wymiany będzie,, przy okazji zawieszenie silnika z prawej, 169 zł na allegro, warto ? widzę że guma poszła i śrubę wysunęło..pozdrowienia z Tarnowskich Gór dla Was i dzięki raz jeszcze ! Lech
Napisano 20 czerwca 2016 - 10:56
Sprawdź w ASO, może cena będzie porównywalna to lepiej oryginał.
Nie warto stosować zamienników kiepskiej jakości bo szybko problem wróci.
Nie wymieniałem jeszcze poduch silnika ale z tego co się orientuje, Moog robi w miarę dobre zamienniki.
Chyba, ze to oryginał...nie podałeś linku
Użytkownik petrus edytował ten post 20 czerwca 2016 - 10:58
Napisano 20 czerwca 2016 - 14:00
sorry
http://allegro.pl/po...6182583984.html
Właśnie wróciłem z serwisu
To zawiesznie silnika z prawej strony , ktoś próbował wymienić lub wymienił, ale źle wkręcił śrubę i zjechał gwint. Śruba wystawała ok. 2 cm
Guma / poducha nie była uszkodzona, ale bardzo naciągnięta, więc dobrano nową śrubę 12., nagwintowano na nowo i porządnie dokręcono.Mechanik stwierdził, że nowa poducha, to wyrzucony pieniądz, bo jest wszystko jak nowe, tylko śrube ktoś pod kątem wkręcał.
Jednak nie znaleziono przyczyny stuków.. wachacze & sworznie, łączniki, drążki wszystko ok brak luzów. Stwierdzono lekki luz na łożyskach lewa i prawa, jednak to nie powoduje stukania jak by ktoś w podłogę pukał młotkiem hehe Koszt 20 zł, a nie 169 za poduchę,,jednak stuki prześladują mnie nadal... Mechanik twierdzi, że będzie szukać, ale auto mam zostawić... Nie wiem, gdzie mógłby jeszcze szukać..hm
Przeguby i amortyzatory ?
Napisano 20 czerwca 2016 - 14:05
U mnie też stukało i niczego nie mogli zlokalizować. Na szarpakach amory niby ok. Jednak zdecydowałam się wymienić i stukanie ustało
Napisano 20 czerwca 2016 - 16:10
Przeguby i amortyzatory ?
zostaje jeszcze mocowanie i łożysko amortyzatora
Napisano 20 czerwca 2016 - 17:13
Zostaje jeszcze środkowa poduszka silnika jeżeli to stukanie dochodzi tak jakby z prawej strony od przodu
Napisano 20 czerwca 2016 - 18:09
Zostaje jeszcze środkowa poduszka silnika jeżeli to stukanie dochodzi tak jakby z prawej strony od przodu
zgadza się.. przód prawa strona.. z tego miejsca...możliwe.. musze to znaleźć i wtedy dam znać.
Napisano 20 czerwca 2016 - 18:53
u mnie to było łącznik stabilizatora z przodu a przy okazji wymień gumy na stabilizatorze.
Parę dni to wymienilem i jest spokój
Dodam, że u mnie na początku też nikt tego nie mógł zdiagnozować nawet stacja diagnostyczna
Napisano 20 czerwca 2016 - 22:31
no jak mozna nie zdjagnozowac??? matol a nie mechanik,...
u mnie tez pukalo przy gwaltownym dodaniu gazu na 2-gim biegu i przy ujmowaniu,.. wydupcone mialem poduszki silnika i skrzyni, a przy okazji wymienilem wachacze, laczniki stabilizatorka i galki na kierze, auto jak z fabryki,...
Napisano 23 czerwca 2016 - 14:21
pawel nie przesadzaj,.. tez cie dopadnie wyskoczenie z kasiory,...
Napisano 24 czerwca 2016 - 08:30
pawel nie przesadzaj,.. tez cie dopadnie wyskoczenie z kasiory,...
Mieczysławie.... Pocieszycielu strapionych......
Napisano 05 lipca 2016 - 18:20
Hej , już zrobione,, sworznie wybite. lewa i prawa tragdnia.. nie pozwolił mi mechanik wyjechać tak na drogę...więc warto zapytać kilku mechaników.. jak z lekarzami..
Ale już jest kolejny temat niestety/... w trakcie jazdy na prostej drodze jak lekko skręce w lewo 2-3 cm na chwilke jest jakiś wyczuwalny na kierownicy zgrzyt..w prawo cisza, płynie,,, w lewo takie odgłosy jak łożysko. tak jakby elektryczny silnik nagle się włączył ..servo ? aha i nie kiedy jak ruszam z miejsca i manerwuje to też takie na 1-2 sek . zgrzyty.. przekłania ? to nie jest metaliczyny odgłos.. kiedyś tak miałem w Nissanie Bluebird...i okazało się, że nie było płynu do serva.. ale w moim pitku jest...
Użytkownik carra edytował ten post 05 lipca 2016 - 18:26