Bulgotanie i Wywala plyn ze zbiorniczka wyrownawczego
Bezimienny Gość.sylvo_*
Napisano 22 września 2016 - 16:06
O co chodzi ?
Temperatura na srodku nie wychyla sie nawet na mm wiatrak sie zalacza normalnie w korkach itd .
Olej niedawno zmieniany czysciutki .
Stan plynu w normie nie dolewam nic .
Napisano 22 września 2016 - 18:44
Tak profilaktycznie to postaraj się zmierzyć jaką ma temperaturę wrzenia płyn w układzie.
Zawsze możesz dodać koncentratu albo wymienić całość z nadwyżką koncentratu.
Sprawdz też czy lamelki chłodnicy nie zamieniły się gdzieś w plaster miodu. Latarka jest dobra do tego prześwietlenia.
Napisano 22 września 2016 - 19:13
uszczelka głowicy
miałem podobnie i skończyło się to wielkim remontem silnika
Napisano 22 września 2016 - 19:33
Bezimienny Gość.sylvo_*
Napisano 22 września 2016 - 20:20
Napisano 22 września 2016 - 20:59
Wywal to co masz w układzie chłodzenia.
Z tą wodą to przesadziłeś.
Jak masz za dużo wody w układzie to przy 100 stopniach woda się w głowicy zagotuje i stworzy pęcherze powietrza pod wysokim ciśnieniem co skutkuje wywaleniem nadmiaru płynu/wody z układu.
Po spuszczeniu tzw. płynu przepłukaj układ np. wężem ogrodowym.
Wlej koncentrat wg. pojemności układu z lekkim plusem a resztę dopełnij wodą destylowaną.
Użytkownik bagro edytował ten post 22 września 2016 - 21:02
Napisano 23 września 2016 - 16:59
moje problemy zaczęły się wówczas kiedy spostrzegłem że poprzedni właściciel jeździł na wodzie a nie na płynie. w chłodnicy był rdzawy nalot więc spuściłem wodę przepłukałem układ środkiem do odkamieniania K2 i wlałem borygo. no i się zaczęło na początku było OK później się raz zagotował zwaliłem winę na termostat po czym go wymieniłem wlałem znów płyn chwila spokoju i znów bulgotanie i gotowanie. wskaźnik do czerwonego ale dziwiło mnie że do Wrocławia nic a w drodze powrotnej masakra kłęby pary i przymusowy postój. oddałem w ręce mechanika mechanior zdiagnozował uszczelkę i wyjaśnił mi że poprzedni właściciel nie bez powodu jeździł na wodzie bowiem wsypał uszczelniacz aluminium czy coś takiego i to uszczelniało głowicę.
ten uszczelniacz nie miesza się z glikolem więc 1+1=2
Załączone pliki
Bezimienny Gość.sylvo_*
Napisano 23 września 2016 - 19:58
Pojezdzimy zobaczymy jak ustanie latwiej bedzie zdiagnozowac

Napisano 23 września 2016 - 20:09
Korek układu chłodzenia do Twojego silnika ma mieć 16 bar i najlepiej aby był oryginalny.
Jeśli zaś chodzi o wpis Kolegi marszanda to dziwnym trafem w wielu moich przypadkach płyn chłodniczy godził się na uszczelnianie układów różnymi specyfikami.
A woda w układzie to jak woda w kawiarce i musi wywalić.
Owszem, można podłożyć dodatkową gumkę pod korek wlewu ale wtedy rozwali gdzie indziej bo para siłę niestety ma.
Bezimienny Gość.sylvo_*
Napisano 23 września 2016 - 21:09

Mam nadziej ze bedzie ok czas pokaze jak by co zapasowy PT czeka ;-)
Bezimienny Gość.MarWal_*
Napisano 23 stycznia 2017 - 19:19
Sylvo, minęły 4 miesiące. Możesz coś napisać jak dalej potoczyły się losy Twojego PiTi ? Miałem te same objawy, ale jak jechałem w dalsze trasy. Różne zabiegi robiłem. Ostatnio był wymieniony korek na nowy i też wymiana płynu, wiec jakąś mam nadzieję, że to pomoże. Jednak jestem przed trasą Gdańsk- Warszawa, więc wtedy się okaże. Natomiast jestem ciekaw jak u Ciebie dalej. Pozdrawiam !
Bezimienny Gość.sylvo_*
Napisano 24 stycznia 2017 - 00:46

Zero problemow.
Bezimienny Gość.Jacol_*
Napisano 20 lutego 2017 - 15:39
czołem panowie.....poczytałem i zgupiałem-może ktoś mi powie co mam robić?wymieniłem uszczelke pod głowicą iszczotki w wentylatorze...wentylator co chwile się załącza , temperatury nie osiąga(chociaż w kabinie cieplo(dolny ąż od chłodnicy zimny)co robić??plissssss
Napisano 20 lutego 2017 - 15:46
Bezimienny Gość.Jacol_*
Napisano 20 lutego 2017 - 16:11
układ jest zapowietrzony ? - od czego ,auto potrzebne do diagnozy - ale w pierwszej kolejności sprawdzenie pompy wody , termostatu i przewodu łączącego zbiorniczek wyrównawczy z kroćcem przy chłodnicy .
Termostat nowy, wężyk do zbiorniczka przedmuchany, korek w chłodnicy nowy, płynu w układzie pełno.....Może zamówić nowy termostat i korek, następne stówki polecą…
Jacol, nie ma potrzeby krzyczeć - poprawiłem. Pozdrawiam
Napisano 20 lutego 2017 - 16:17
Napisano 20 lutego 2017 - 18:02
Zacznij od korka, latem miałem przypadek w Toledo, zanim zanlazł się właściwy mechanik trzasnęły dwa trójniki i wąż od pompy.
Bezimienny Gość.jerzyk1_*
Napisano 15 kwietnia 2017 - 15:38
widziałem pompę wody no name(chińczyk) która miała urwane wszystkie łopatki wykonane z 2mm. blaszki.Ale miała jedną zaletę-kosztowała tylko ok.100zł,bo facet chciał tanio. Pracowała 3 mc.
Bezimienny Gość.Ivik_*
Napisano 17 kwietnia 2017 - 19:08
Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem PT w benzynie, silnik 2.0, ostatnio po 3 miesięcznej przerwie w jeździe postanowiłam wybrać się na przejażdżkę oraz UWAGA na myjnię. Tuż po wyprowadzeniu mojego cacka z garażu zrobiłam nim ok 30 km po czym podjechałam na myjnię, gdzie stałam w kolejce ok 20 minut na odpalonym silniku i w tym właśnie momencie zaczęło się kopcić z pod maski, woda w zbiorniku się zagotowało i ją zwyczajnie wywaliło. Nigdy wcześniej nie miałam takich problemów... Termostat działa, wentylator chłodzi, ogrzewanie w środku działa, ale chłodnica chłodna a ponoć powinna się nagrzewać... Proszę o pomoc, ponieważ nie jestem mechanikiem samochodowym a przy okazji jestem kobietą z zupełnie innymi predyspozycjami zawodowymi dodam, że zasięgnęłam też języka w temacie uszczelki pod głowicą, zamówiłam test na CO2, ale mam nadzieję, że to nie to, bo chyba będzie mnie to wtedy sporo kosztować
Pozdrawiam
Iwona
Napisano 17 kwietnia 2017 - 19:20
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 17 kwietnia 2017 - 19:21