Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

wentylator chłodnicy pomocy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 Bezimienny Gość.endriuvw_*

Bezimienny Gość.endriuvw_*
  • Guests

Napisano 19 February 2017 - 16:01

Witam wszystkich ostatnio zagotował mi się pitek. Czytałem trochę na forum szybko stwierdziłem ,że przyczyną było nie włączenie się wentylatora.Zwarłem piny biegu szybszego w przekaźniku i wentylator na krótko zadziałał.Zwarłem piny przekaźnika biegu wolnego i wentylator nie zadziałał.Zamieniłem przekaźnik biegu szybszego z innym z tej puszki bo myślałem że to może wadliwy przekaźnik i rozgrzałem auto ale też się nie włączył wentyl.Temperatura na pulpicie dobrze wskazuje ale mimo to odłączyłem wtyczke z czujnika temp. zwarłem styki we ftyczce ale wentyl.nie zadziałał.Pomóżcie jak i gdzie szukać dalej dzięki

#2 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   
  • Rok Produkcji:2020
  • Silnik:Jeep
  • Imię:Andrzej

Napisano 19 February 2017 - 17:15

Nie główkować - tylko wymienić wentylator na drugi nowy lub wymienić szczotki w swoim .

#3 Bezimienny Gość.endriuvw_*

• Guests

Napisano 19 February 2017 - 17:25

Nie główkować - tylko wymienić wentylator na drugi nowy lub wymienić szczotki w swoim .

przecież wentylator po zwarciu w miejscu przekaźnika chodzi

#4 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 19 February 2017 - 17:28

Chłopie przeczytaj sam swój wpis ? - "Zwarłem piny przekaźnika biegu wolnego i wentylator nie zadziałał." - to podstawowy bieg chłodzenia tego silnika .

#5 Bezimienny Gość.Jacol_*

Bezimienny Gość.Jacol_*
  • Guests

Napisano 20 February 2017 - 15:06

dobrze andreeas7 mowi...u mnie takze tak się zaczelo(od zagotowania wody JEDEN JEDYNY RAZ) i wymieniłem szczotki,termostat,korek wlewu w chłodnicy i oczywiście nie obyło się bez wymiany uszczelki pod głowicą(bo zaczeło ubywać płynu.Po wymianie uszczelki pierwszy stopień wentylatora ciąglesię załącza,dolna , kiedy trochę pojeżdże temperatura ponad 90,a dolna rura w chłodnicy zimna.co robić?a płynu nadal ubywa po przejechaniu ok300 km ubylo prawie litr.........proszę o pomoc życzliwych ludzi

#6 Tofik

Tofik

Kolegunio

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2,0 M G
  • Imię:Tofik

Napisano 20 February 2017 - 20:07

Litr na 300 to dużo.. może to nie była kwestia samej uszczelki, być może czeka Cię jeszcze raz robota silnika.. sprawdzali szczelność głowicy. Trzeba by było sprawdzić czy nie wycieka gdzieś na rozgrzanym silniku.. czasami po robocie coś źle zepną i jak dostanie temperatury i ciśnienia to może wyrzucać

Użytkownik Tofik edytował ten post 20 February 2017 - 20:32

#7 Bezimienny Gość.endriuvw_*

• Guests

Napisano 21 February 2017 - 16:24

Litr na 300 to dużo.. może to nie była kwestia samej uszczelki, być może czeka Cię jeszcze raz robota silnika.. sprawdzali szczelność głowicy. Trzeba by było sprawdzić czy nie wycieka gdzieś na rozgrzanym silniku.. czasami po robocie coś źle zepną i jak dostanie temperatury i ciśnienia to może wyrzucać

do andreeas 7 to znowu ja w moim poście napisałem też że po zwarciu pinów przekaźnika biegu szybszego wentylator zadziałał więc logiczne że to nie  wina wentylatora bo przecież też by nie zadziałał.Jeżeli po zwarciu pinów przekaźnika biegu ale wolnego wentylator nie zadziałał to mi się wydaje że tu jest wina.Tak myślę że któryś przewód nie ma przejścia do wentylatora od tego właśnie przekaźnika.

#8 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 21 February 2017 - 16:39

Po raz ostatni piszę i więcej tematu nie podejmuje : napraw wentylator chłodnicy , silnik w ptcruiserze to to dwa silniki w jednym i każdy pracuje niezależnie używając tego samego stojanu i oddzielnych szczotek przesuniętych o 90 stopni .Do zasilania silnika masz wspólna masę i dwa obwody po 180W .

#9 Bezimienny Gość.endriuvw_*

• Guests

Napisano 21 February 2017 - 17:27

dziękuję za wyjaśniającą odpowiedź nie wiedziałem że went.działa jako dwa silniki.Dzięki!!!Myślę że to szczotki

#10 liseczek

liseczek

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:Aktualnie brak
  • Imię:Tomasz

Napisano 21 February 2017 - 17:30

ja w moim poście napisałem też że po zwarciu pinów przekaźnika biegu szybszego wentylator zadziałał więc logiczne że to nie  wina wentylatora bo przecież też by nie zadziała

napraw wentylator chłodnicy , silnik w ptcruiserze to to dwa silniki w jednym i każdy pracuje niezależnie używając tego samego stojanu i oddzielnych szczotek przesuniętych o 90 stopn

nie kombinuj i słuchaj doktora - są dwie pary szczotek które wprawiają w ruch wentylator - jedna para z wolnego biegu się zużyła bo jest dużo więcej używana (zawsze chodzi jak jest włączona klima) i te szczotki Ci się zużyły i trzeba wymienić - szczotki z szybszego biegu nie są często używane i się nie zuzywają tak szybko - NAPRAW LUB WYMIEŃ WENTYLATOR!!! (tamat wałkowany od początku istenienia forum. Nie jesteś pierwszy z tą "awarią"

#11 Slawek101

Slawek101

Przedszkolak

• Użytkownicy
  •   
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Sławek

Napisano 26 February 2017 - 22:47

Chciałbym się podłączyć do tematu ponieważ jestem kolejną "ofiarą" niesprawnego wentylatora. Czy mógłby ktoś polecić jakiś sensowny zamiennik? Ile mniej więcej kosztuje naprawa / wymiana tego elementu? (nie chciałbym, żeby ze mnie zdarto). Może ktoś posiada sprawny w dobrej cenie?

#12 kade

kade

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:1.6 M Gaz
  • Imię:Darek

Napisano 27 February 2017 - 00:00

Chciałbym się podłączyć do tematu ponieważ jestem kolejną "ofiarą" niesprawnego wentylatora. Czy mógłby ktoś polecić jakiś sensowny zamiennik? Ile mniej więcej kosztuje naprawa / wymiana tego elementu? (nie chciałbym, żeby ze mnie zdarto). Może ktoś posiada sprawny w dobrej cenie?

A wymieniłeś szczotki?To chyba najtańszy sposób naprawy silnika wentylatora.

P.S.

Z której części lubuskiego jesteś?

#13 Antoni33

Antoni33

Uzależniony

• Pomagamy sobie
  •   
  • Silnik:2,4 M Gas
  • Imię:Antoni

Napisano 27 February 2017 - 07:40

Ja wymieniałem na Nissena w zeszłym roku.

Wraz z obudową ok 300 PLN, działa jak miła a orginalny w pudełku czeka może na naprawę.

#14 Bezimienny Gość.endriuvw_*

• Guests

Napisano 27 February 2017 - 19:10

jakie szczotki w sklepie znalazłem bosch nie miedziane wymiar 6x10x16 czy moga być takie bo czytałem że ma być 6,8x10x17 .Jak nie to gdzie są w internecie

#15 Slawek101

Slawek101

Przedszkolak

• Użytkownicy
  •   
  • Silnik:2.0 M
  • Imię:Sławek

Napisano 27 February 2017 - 19:14

A wymieniłeś szczotki?To chyba najtańszy sposób naprawy silnika wentylatora.

P.S.

Z której części lubuskiego jesteś?

Wolałbym się za to sam nie zabierać:) Dlatego pytałem o cenę usługi, gdyby ktoś znał.

Nowa Sól

#16 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 27 February 2017 - 19:14

Nie nadają się , szukaj właściwych

#17 Bezimienny Gość.endriuvw_*

• Guests

Napisano 27 February 2017 - 19:15

gdzie w internecie

#18 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 27 February 2017 - 19:32

Napisz tu : http://www.elgraf.eu

#19 Bezimienny Gość.endriuvw_*

• Guests

Napisano 27 February 2017 - 19:49

napisałem do tego sklepu.A tak z ciekawości to co jest nie tak z tymi co podałem.Wymiar czy rodzaj czy coś innego.Na co mam zwrócić uwagę by nie zajechać komutatora

#20 andreeas7

andreeas7

VIP

• Mayster
  •   

Napisano 27 February 2017 - 19:52

Szczotka nie może być za wąska - bo będzie się zacinać w czasie pracy , sama węglowa jest za delikatna ze względu na prąd pracy Ok 15A