Klimatyzacja
Bezimienny Gość.endriuvw_*
Napisano 30 maja 2017 - 23:59
Bezimienny Gość.krol44_*
Napisano 31 maja 2017 - 10:59
Nie wiem czy dobrze myślę ale przy sprężarce załącza się wentylator jak nie zadziała to pewnie i klima nie ruszy, ale to Doktora pytać musisz.
Napisano 31 maja 2017 - 17:13
Bezimienny Gość.TomekForest04_*
Napisano 13 czerwca 2017 - 20:13
Moi drodzy, myślę, że to najlepsze miejsce do poruszenia mojego problemu, bo dotyczy klimatyzacji w moim PT. W marcu w chłodniejsze dni, bywało, że nie włączał się wentylator nadmuchu i nagrzewnica i było w aucie zimno (na postoju), a podczas jazdy wszystko wracało do normy. Zrobiło się nagle ciepło i przyszedł czas na klimatyzację. Na postoju nie chłodzi, ale nawiew działa. Płyn chłodniczy w normie. Podczas jazdy zaczyna chłodzić, czym większa prędkość tym naprawdę chłodno w aucie. Udałem się na serwis klimatyzacji, uzupełniono czynnik 100g. 3 dni było dobrze i na postoju i podczas jazdy chłodził. Po 3 dniach znowu nie chłodzi na postoju. Powrót do serwisu, czynnika nie ubyło.
Być może ma to związek, ale w podobnym czasie następuję zapalanie się wszystkich diod na zegarach podczas jazdy (auto nie gaśnie) i wszystkie wskaźniki spadają do zera. Po 3-5 sekundach wszystko wstaje i auto jedzie dalej.
Czy jedno z drugiem może mieć coś wspólnego? Czy szukanie przyczyny w igniotion switch jest dobrym tropem?
Napisano 13 czerwca 2017 - 20:20
co najgorsze to tzw stykologia tam widze problem do sprawdzenia jak profesor pisze zmostkowac i zobaczysz ,...
podajesz bledne informacje wentylator chlodnic jes nie rownoznaczny z wentylatorem nadmuchu, a bym sie nie zdziwil jak by sie wieszala szczotka na wentylatorze chlodnic,.. no ciekaw jestem,...
Użytkownik miecio edytował ten post 13 czerwca 2017 - 20:23
Napisano 13 czerwca 2017 - 21:37
Być może napisałem niezrozumiale, ale nic nie wspominałem o wentylatorze chłodnicy. Nie zauważyłem, aby z nią był problem i dlatego o niej nie pisałem.
Podczas postoju nie pracował nawiew (w chłodniejsze dni), natomiast od czasu gdy dni są ciepłe, nadmuch działa, ale na postoju klimatyzacja nie chłodzi.
Napisano 13 czerwca 2017 - 21:51
Napisano 13 czerwca 2017 - 22:28
Podepnę się pod temat
Od samego początku jak zakupiłem Pitka jest problem z klimą tj. chłodzi jak należy do pewnego czasu, potem drastycznie słabnie. Po podniesieniu maski skraplacz i przewody całkowicie zaszronione. Znalazłem sposób - przełączam na zwykłe chłodzenie i po pewnym czasie wracam do klimy i chłodzi - do czasu zaszroninia. Wymieniłem parownik i nic się nie zmieniło. Czy taka jest reguła????
Napisano 14 czerwca 2017 - 05:44
Napisano 14 czerwca 2017 - 07:05
Dziękuję za podpowiedź, co masz na myśli kolego, przez sugestię napraw wentylator? On pracuje.
Napisano 14 czerwca 2017 - 07:18
Napisano 14 czerwca 2017 - 10:24
Dziękuję za podpowiedź. Zatem czas na testy i przedstawienie rezultatów.
Napisano 14 czerwca 2017 - 11:21
Wymień przewód z dysza dławiąca ( jest zabita ) - problem ustąpi i osuszacz .
Andrzej, przewód i chłodnicę klimatyzacji wymieniłem miesiąc temu jak trafiłem sarnę, a osuszacz w tamtym roku. Nic nie pomogło.
Czy to jest osuszacz ????
Załączone pliki
Użytkownik Grucha edytował ten post 14 czerwca 2017 - 11:15
Napisano 14 czerwca 2017 - 11:22
Napisano 14 czerwca 2017 - 11:26
ja miałem parę lat temu taki przypadek, że klima chłodziła w trakcie jazdy a na postoju ciepłe powietrze leciało, okazała się umierająca sprężarka
Napisano 14 czerwca 2017 - 11:32
Tak to jest osuszacz , a przewód który wymieniłeś ?
Ten powyginany na wszystkie strony od chłodnicy do sprężarki????
Napisano 14 czerwca 2017 - 12:13
Napisano 14 czerwca 2017 - 13:09
Dzięki Andrzej. I po wymianie tego drugiego przewodu będzie OK ???
Napisano 14 czerwca 2017 - 13:47
Użytkownik andreeas7 edytował ten post 14 czerwca 2017 - 13:48
Napisano 15 czerwca 2017 - 17:32
podpinam sie pod temat z pytaniem do Andrzeja czy to że wentylator i sprężarka co chwilkę się włącza i wyłącza jest normalne bo w innych autach jakie miałam nie było to aż tak wyczuwalne i już sie martwiłam że coś jest nie tak