Zamierzam zamontować w PT z 2005r. światła do jazdy dziennej.Może ktoś to już robił i może coś
podpowiedzieć w tym temacie (jakie lampy zastosować, podłączenie itp).
Napisano 06 lipca 2017 - 06:13
Zamierzam zamontować w PT z 2005r. światła do jazdy dziennej.Może ktoś to już robił i może coś
podpowiedzieć w tym temacie (jakie lampy zastosować, podłączenie itp).
Napisano 06 lipca 2017 - 07:23
Napisano 07 lipca 2017 - 06:22
A może dać moduł do halogenów przeciwmgielnych w zderzakach.
Napisano 07 lipca 2017 - 08:15
Przymierzałem się do tematu, ale jednak oryginalność wzięła górę i zrezygnowałem.
Moim zdaniem, jeśli montować, to tylko okrągłe 70 mm we wnęki obok przeciwmgielnych. Wygląda to w miarę przywozicie. Całe reszta "dzioba" PT nie nadaje się moim zdaniem do montowania świateł do jazdy dziennej.
przód.JPG 26,84 KB
16 Ilość pobrań
Napisano 07 lipca 2017 - 08:22
Napisano 15 lipca 2017 - 22:46
ja to zrobiłem tak
ja to zrobiłem tak
Napisano 20 lipca 2017 - 00:53
...z powodzeniem można usunać przeciwmgielne i na ich miejsce zamontować okragłe dzienne do tego dorobić 2 blaszki łączace prąd na te światła i go odłaczające, gdy włącza się inne swiatla niż dzienne i to wszystko w przełączniku zespolonym po lewej od kiery.
Użytkownik Stefan2011 edytował ten post 20 lipca 2017 - 00:56
Napisano 31 marca 2018 - 07:40
Ja miałem zaślepki zamiast światł przeciwmgielnych, więc w to miejsce zainstalowałem takie prostokątne ledy za 150 zł (okrągłych nie było). Podłączyłem je do akumulatora na którym zainstalowałem czujnik startu. Takie coś co podaje napięcie na ledy w chwili startu silniku i je wyłącza gdy zgasimy samochód. Dzięki temu nie musiałem grzebać w desce rozdzielnej. Trzeci przewód od ledów podłączyłem do żarówki światł drogowych, więc gdy zapalam światła drogowe ledy gasną. Polecam, bardzo prosta instalacja, zero kombinowania.
Napisano 31 marca 2018 - 07:50
i jest to troszkę żle podłączone , wszystkie markowe sprzedawane ledy maja w komplecie centralkę z pomiarem napięcia akumulatora która jest ustawiona na napiecię 13,2-13,8 V( możę tak działać twój czujnik startu ) : swiatła powinny zapalać się dopiero w momencie wykrycia ładowania w systemie i przekroczenia tego zaprogramowanego napięcia - swiatła dzienne powinny być wyłaczane po właczeniu pozycji a nie świateł mijania : zmiana przepisów z 2009 r :
rozporządzenie ministra infrastruktury z 4 maja 2009 r. opublikowane w Dzienniku Ustaw z 20 maja, które zmieniło obowiązujące dotychczas normy, dostosowując je do europejskich przepisów prawnych.
Napisano 31 marca 2018 - 22:27
Moje nie mają centralki, za to świecą przez minutę gdy zgaszę auto. Chciałem powiedzieć, że ledy gasną gdy przełączę jakąkolwiek opcję czy to krótkie czy długie. O to chodziło w rozporządzeniu?
Napisano 31 marca 2018 - 22:35
Napisano 01 kwietnia 2018 - 07:11
O rany Andrzej,ale fachowy żargon.
Napisano 01 kwietnia 2018 - 07:24
Napisano 02 kwietnia 2018 - 18:34
Poprawiłem instalację. Okazało się, że ledy świeciły przy włączonych światłach do jazdy dziennej, teraz świecą gdy nie świecą żadne światła. Ledy mają trzy kabelki, zasilanie i jeden + sterowanie. Podłączony pod żarówkę świateł dziennych i w chwili jej zapalenia ledy gasną. Sterownik który podpiąłem pod akumulator i ledy: odpala ledy z chwilą zapalenia silnika i je gasi po zgaśnięciu silnika wygląda tak.
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Światła stop - problem. |
Techniczny podstawowy | nero49 |
|
![]()
|
|
Światła długie help 😉 |
Techniczny podstawowy | Szakira-Smerfetka |
|
![]()