
PRL
#81
Napisano 19 December 2020 - 13:48
A ile samemu robili ...
#82
Napisano 19 December 2020 - 13:59
We藕 sobie na YT wpisz np. wino z ry偶u lub wino z 偶yta. Ludzie ca艂y czas kr臋c膮 w艂asne alko w mieszkaniach.
1 litr wina 14-15% wychodzi w okolicach z艂ot贸wki. Nie trzeba kolumny destylacyjnej jak do ksi臋偶yc贸wki. ;-)
Ca艂y osprz臋t to kube艂ek fermentacyjny, rurka fermentacyjna i w臋偶yk do spuszczania wina. 艁膮cznie 20-25 z艂 z przesy艂k膮.
I masz pewno艣膰, 偶e to co zrobisz nie ma chemii, emulgator贸w, zaprawek, barwnik贸w itd.
#83
Napisano 19 December 2020 - 15:48
- WD40MAX lubi to
#84
Napisano 19 December 2020 - 17:57
oj. Ja si臋 wzi膮艂em w tym roku za moj膮 jedyn膮 aroni臋 z ogrodu i zrobi艂em nalewk臋. Odle偶a艂a trzy miesi膮ce i wczoraj by艂a pr贸ba. Nie wiem jaka jest naprawd臋 bo jeszcze nie odzyska艂em smaku. 呕ona m贸wi 偶e ok
Na czas godzin policyjnych w sylwestra chyba wystarczy
#85
Napisano 19 December 2020 - 18:21
Skoro lepsze jak samemu zrobisz.
Za艂膮czone pliki
#86
Napisano 19 December 2020 - 20:07
Ja te偶 robie w domu alko. My艣l臋, 偶e mam tyle nalewek, 偶e ok 20 os贸b mog艂oby u mnie sp臋dzi膰 sylwestrow膮 noc (19-6) i nie wiem czy mogliby wyj艣膰 o w艂asnych si艂ach.
Czy to jest wyzwanie???
- Dorka lubi to
#87
Napisano 19 December 2020 - 20:42
Za艂膮czone pliki
#88
Napisano 19 December 2020 - 21:09
To fakt, w贸da w tamtych czasach kr贸lowa艂a, bezapelacyjnie.
#89
Napisano 19 December 2020 - 21:24
Wczoraj w Intermarche widzia艂em fajny spirytus dobry do produkcji nalewek, jak ju偶 jeste艣my w tym temacie...
Drogo!
W Biedrze spiryt 96% by艂 po 46,99 z艂.
Tylko rozcie艅czy膰 trzeba bo zbyt mocny 艣cina owoce i nie oddaj膮 smaku i aromatu.
Dla przyk艂adu owoce pigwowca zalewa si臋 roztworem 55-70% (w zale偶no艣ci od gustu). Oczywi艣cie wcze艣niej owoce trzeba wydrylowa膰 i zatrze膰 na tarce lub drobno pokroi膰 i na kilka dni zasypa膰 cukrem.
O tej porze roku ludzie ch臋tnie przetwarzaj膮 jarz臋bin臋, g艂贸g i dzik膮 r贸偶臋.
#90
Napisano 19 December 2020 - 21:49
widzialem gotowy spirytus nalewkowy 60%, nie pami臋tam gdzie ale chyba soplica wypu艣ci艂a
#91
Napisano 19 December 2020 - 22:03
#92
Napisano 19 December 2020 - 22:04
widzialem gotowy spirytus nalewkowy 60%, nie pami臋tam gdzie ale chyba soplica wypu艣ci艂a
Moc spirytu dobiera si臋 do konkretnego owocu i do zamierzonego smaku.
Nawet jak robisz wi艣ni贸wk臋 to s膮 owoce bardziej mi臋siste lub bardziej soczyste i trzeba wyczu膰.
Poza tym jak si臋 policzy cen臋 por贸wnuj膮c do typowego spirytu 95% to wychodzi, 偶e Soplica jest du偶o dro偶sza i p艂acisz wi臋cej za dolan膮 wod臋.
Jakby kto艣 chcia艂 tak maksymalnie szybko zrobi膰 nalewk臋 to naj艂atwiej kupi膰 mro偶one maliny lub mro偶one drylowane wi艣nie.
Tylko mo偶liwie bez cukru, bo wbrew pozorom cukier niszczy kolor. Z czasem robi膮 si臋 brunatne w kierunku br膮zowego.
Same owoce po zlaniu nalewki 艣wietnie sprawdzaj膮 si臋 jako dodatek do lod贸w, tort贸w a mo偶na te偶 zrobi膰 pijane wi艣nie w czekoladzie. To by艂 taki przysmak z czas贸w PRL gdzie by艂 to substytut bombonierkowych czekoladek z likierem. ;-)
- Dorka i KrzysiekPT lubi膮 to
#93
Napisano 19 December 2020 - 23:15
Na powy偶szym przyk艂adzie postu o nalewkach wida膰 max pasj臋 i max kompetencj臋 autora max. A to teraz temat na czasie kiedy wci膮偶 grasuje ta "kitajska hu..nia" (cytuj臋 tu soczyste okre艣lenie u偶yte przez pewnego ohydnego ruskiego pijanego baboch艂opa z filmiku w sieci). Ta wsp贸艂czesna ruska baba, wlewaj膮ca w siebie szklankami spiryt przeciwko covidowi, przypomina艂a mi traktorzystki rodem z PGR i to te偶 najlepsza kwintesencja tego czym by艂o 偶ycie codzienne w PRL w tzw. sferze publicznej. Dopiero po pracy w zaciszu domowym zaczyna艂o si臋 prawdziwe 偶ycie, podobnie na wakacjach o ile kogo艣 by艂o sta膰 na samodzielny wyjazd bez FWP. Szko艂y, firmy, kolonie, wczasy pracownicze a nawet niekt贸re obozy harcerskie by艂y pod ci膮g艂膮 kontrol膮 Wielkiego Brata i trzeba by艂o cholernie uwa偶a膰 co si臋 m贸wi i 艣piewa, a w ko艅cu to nawet co si臋 my艣li. Oaz膮 wzgl臋dnej wolno艣ci by艂y rajdy studenckie, sp艂ywy kajakowe, organizacje ko艣cielne. Tam to cz艂owiek 偶y艂 autentycznie i nabiera艂 charakteru i hartu ducha, kt贸ry przydawa艂 si臋 w sytuacjach kiedy trzeba by艂o np. broni膰 aresztowanej z tob膮 twojej dziewczyny, gdy na膰pany zomowiec wymy艣la艂 jej w gaziku milicyjnym od pi..d jeb..ch, ku..ew i wciska艂 jej jednocze艣nie pa艂臋 pod sp贸dnic臋 i siedzia艂 naprzeciw ciebie 25cm. Albo jak 12 grudnia 81' o 23.00 przyjecha艂 dzielnicowy z dwoma drabami z karabinami i siekier膮 rozwalili ci drzwi, wywlekli na 20 stopniowy mr贸z i powie藕li jak przekonuj膮co twierdzili na sybir do ruskich. To by艂a jazda....
I tu omawiam jakichkolwiek kompetencji w tej materii ludziom por贸wnuj膮cym stan wojenny z dniem dzisiejszym. To takie prymitywne, po prostu jakie艣 zapalenie wyobra藕ni .....
- indianer i KrzysiekPT lubi膮 to
#94
Napisano 19 December 2020 - 23:55
Tyle, 偶e 12 grudnia 1981 nigdzie w PL nie by艂o -20 stopni.
https://meteoprognoz...3-grudnia-1981/
Zmiany klimatu spowodowa艂y, 偶e w tym roku nie by艂y potrzebne koksowniki, za to radiowoz贸w przed will膮 przyw贸dcy by艂o wielokrotnie wi臋cej ni偶 w 1981.
#95
Napisano 20 December 2020 - 00:24
Moc spirytu dobiera si臋 do konkretnego owocu i do zamierzonego smaku.
Nawet jak robisz wi艣ni贸wk臋 to s膮 owoce bardziej mi臋siste lub bardziej soczyste i trzeba wyczu膰.
Poza tym jak si臋 policzy cen臋 por贸wnuj膮c do typowego spirytu 95% to wychodzi, 偶e Soplica jest du偶o dro偶sza i p艂acisz wi臋cej za dolan膮 wod臋.
Jakby kto艣 chcia艂 tak maksymalnie szybko zrobi膰 nalewk臋 to naj艂atwiej kupi膰 mro偶one maliny lub mro偶one drylowane wi艣nie.
Tylko mo偶liwie bez cukru, bo wbrew pozorom cukier niszczy kolor. Z czasem robi膮 si臋 brunatne w kierunku br膮zowego.
Same owoce po zlaniu nalewki 艣wietnie sprawdzaj膮 si臋 jako dodatek do lod贸w, tort贸w a mo偶na te偶 zrobi膰 pijane wi艣nie w czekoladzie. To by艂 taki przysmak z czas贸w PRL gdzie by艂 to substytut bombonierkowych czekoladek z likierem. ;-)
Nie pr贸bowa艂em robi膰 z Soplic膮 tylko widzia艂em . Sam miesza艂em spirytus z w贸dk膮 w celu osi膮gni臋cia odpowiedniego st臋偶enia. Nie wiedzia艂em ze cukier niszczy kolor, ciekawa wiadomo艣膰. Nie u偶ywam za du偶o cukru bo nie chc臋 s艂odkiego likieru.
#96
Napisano 20 December 2020 - 00:59
Zazwyczaj w贸dka ma ju偶 jaki艣 smak. Przy nalewce musi on rywalizowa膰 ze smakiem i aromatem owoc贸w. Dlatego spirytus jest pod tym wzgl臋dem lepszym rozwi膮zaniem.
W 1989 roku pracowa艂em z koleg膮, kt贸ry co weekend przywozi艂 z rodzinnych stron na Podlasiu solidny zapas ksi臋偶yc贸wki. Czasem wspomina艂, 偶e to od brata, innym razem od dziadka a jeszcze innym od rodzic贸w by艂ej dziewczyny. Za ka偶dym razem inny smak, i inna przygoda. ;-) Wtedy nie rozumia艂em dlaczego u偶ywali torfu do opa艂u i pieczonych jab艂ek do nadawania smaku i aromatu. Ale to by艂a okazja by pogada膰, dopyta膰 a nawet nauczy膰 si臋 czego艣. Cho膰by kiszenie og贸rk贸w. Niby prosta sprawa, ale czasem potrafi艂y napuchn膮膰 i robi艂 si臋 kape膰 wype艂niony wod膮. Dopiero info od praktyka, 偶e wystarczy zrobi膰 nak艂ucie wzd艂u偶 w miejscu ogonka i wychodzi艂y jak trzeba.
Albo galareta z n贸偶ek zwana potocznie "meduz膮". Nie lubi艂em jej pocz膮tkowo strasznie. Dopiero znajomy zwr贸ci艂 mi uwag臋, 偶e to raczej wina octu i powinienem poszuka膰 swojego smaku, bo spirytusowy nie ka偶demu pasuje. I wtedy okaza艂o si臋, 偶e inaczej smakuje z winnym, jab艂kowym czy balsamicznym.
Wracaj膮c do tematu czas贸w PRL ludzie ze sob膮 wtedy inaczej rozmawiali. Mo偶na powiedzie膰, 偶e dzi艣 coraz trudniej si臋 rozmawia.
- Dorka lubi to
#97
Napisano 20 December 2020 - 08:11
eee fajnie sie czyta,.. bravo!
#98
Napisano 20 December 2020 - 10:14
WD40MAX kiedy robisz jakie艣 szkolenie i podzielisz si臋 swoj膮 wiedz膮 popart膮 degustacj膮. My艣l臋 tylko o og贸rkach oczywi艣cie
#99
Napisano 20 December 2020 - 10:49
@KrzysiekPT Przetwory robi臋 ze wzgl臋d贸w ekonomicznych i zdrowotnych. Degustuje tylko rodzina. W tym roku przetwor贸w nawet nie by艂o z czego zrobi膰, bo wiosn膮 wszystkie drzewa w ogrodzie przemarz艂y. Przyszed艂 mr贸z w nocy a rano wszystkie kwiaty i p膮ki pospada艂y z drzew. Cz臋艣膰 drzew wypu艣ci艂a potem jeszcze li艣cie i latem usch艂y.
Zobacz co si臋 dzieje na rynku spo偶ywczym. Rok temu jab艂ka kupowa艂o si臋 na targu po 50-70 groszy. Dzi艣 4-7 z艂. Banany w Kauflandzie s膮 po 1,99 z艂/kg a jab艂ka w workach 5 kg po 3,20 z艂/kg. Chore czasy.
Z drugiej strony mia艂em w spi偶arce weki z przed kilku lat. By艂a okazja by odkurzy膰 p贸艂ki i zrobi膰 miejsce na przysz艂oroczne przeroby.
Chcia艂bym Ci臋 tak偶e przestrzec przed ciemn膮 stron膮 Mocy...
Jak ju偶 si臋 zacznie samemu pichci膰, to mo偶na rodzin臋 rozbestwi膰.
Nie pami臋tam kiedy ostatnio kupili艣my jakie艣 pieczywo. Ci膮gle piek臋 chleb na zakwasie. Zmieniam tylko dodatki (czarnuszka, kminek, sezam, siemi臋 lniane itd.) wed艂ug sugestii najbli偶szych. Dla odmiany czasem zrobi臋 chleb dro偶d偶owy na ma艣lance.
- andmis lubi to
#100
Napisano 21 December 2020 - 12:13
WD40MAX
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Pozosta艂osci PRL-u |
Offtopic | adames |
|
![]()
|
|
Hity PRL i tamte Okoliczno艣ci Przyrody |
Offtopic | szumisiowie |
|
![]()
|
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 3
0 u偶ytkownik贸w, 3 go艣ci, 0 anonimowych