Wentylator chlodnicy a klimatyzacja
Napisano 23 kwietnia 2015 - 19:11
Napisano 25 kwietnia 2015 - 11:53
Dobrzy ludzie, dziękuję za rady. Wentylator mam już na stole, szczotki kupione. Utknąłem na małym problemie - jak się do nich dobrać ? Zdjąłem zawleczkę z osi na której są śmigła, ale wirnik ani drgnie... nie chciałbym połamać czegoś. Tędy droga, czy trzeba dobrać się od tyłu od strony tego metalowego kapsla ?
Napisano 25 kwietnia 2015 - 16:02
Napisano 25 kwietnia 2015 - 17:44
Dzięki, w międzyczasie po raz kolejny byłem pod wrażeniem działania WD40, bo po psiknięciu i odczekaniu, wiatrak prawie sam zjechał
Wszystko zrobione - jedna szczotka się skończyła, jedna sprężynka też. Powymieniałem, poskładałem, sprawdziłem "na krótko" czy działa - działa. Złożyłem do kupy z grillem włącznie i... błąd 1490 - czyli obwód wentylatora w trybie niskiej prędkości...
Co to k... jest, jak się nie kręcił, to błędu nie było, a po naprawie wyskakuje ??
EDIT:
dziś już mi się nie chce, ale sprawdzę jutro, czy to nie przekaźnik padnięty. Jeśli zmostkuję i wiatrak ruszy, to winny przekaźnik, czy jest jeszcze jakiś knyf ?
Użytkownik Kuniarz edytował ten post 25 kwietnia 2015 - 18:36
Napisano 25 kwietnia 2015 - 23:51
Napisano 26 kwietnia 2015 - 15:01
NIE WIERZĘ!
Andrzej, Ty na spocie i po nocach ogarniasz tematy??
))
Napisano 26 kwietnia 2015 - 15:10
Napisano 26 kwietnia 2015 - 19:07
Dzięki, w międzyczasie po raz kolejny byłem pod wrażeniem działania WD40, bo po psiknięciu i odczekaniu, wiatrak prawie sam zjechał
Wszystko zrobione - jedna szczotka się skończyła, jedna sprężynka też. Powymieniałem, poskładałem, sprawdziłem "na krótko" czy działa - działa. Złożyłem do kupy z grillem włącznie i... błąd 1490 - czyli obwód wentylatora w trybie niskiej prędkości...
Co to k... jest, jak się nie kręcił, to błędu nie było, a po naprawie wyskakuje ??
EDIT:
dziś już mi się nie chce, ale sprawdzę jutro, czy to nie przekaźnik padnięty. Jeśli zmostkuję i wiatrak ruszy, to winny przekaźnik, czy jest jeszcze jakiś knyf ?
Przecież wyjmowałeś przekaźnik i na zapłonie sprawdzałeś zworą czy robi wiatrak na krótko - to co się dziwisz - zanotował błąd. Odłącz klemę, wykasują się błędy i sprawdź jeszcze raz. Sprawdź, czy nie włożyłeś przekaźnika w puste miejsce - takich zdolnych też widziałem. Próba generalna - jeśli od razu po włączeniu klimy wiatrak chłodnicy ruszy - to znaczy, że jest ok. Pozdrawiam
Napisano 26 kwietnia 2015 - 19:55
Odłącz klemę, wykasują się błędy
Faktycznie... przekaźnik pewnie dobry. Dziś nie miałem weny, jutro rano wykasuję błędy i ... poczekam na rurę wydechową (środkowa) , która w drodze
EDIT: Z przekaźnikiem słuszne to było i logiczne, wszak przez chwilę w aucie go nie było. Klema zdjęta błąd wykasowany, wraz... z kodem do radia
Za głupotę się płaci kolejnym wyciąganiem go z kokpitu, bo kod zapisany na obudowie radyjka
Użytkownik Kuniarz edytował ten post 27 kwietnia 2015 - 17:47