Skocz do zawartości

Witaj.

W przypadku niejasności, problemów z rejestracją prosimy o kontakt przez formularz zgłoszeniowy (lewy, górny róg tej strony - KONTAKT). Odpowiemy najszybciej jak się da.
Pozdrawiamy - administrator i modertorzy ptclub.pl

CB radio w PT

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
82 odpowiedzi w tym temacie

#61 TomuŚ

TomuŚ

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2002
  • Silnik:2,4
  • Imię:Tomek

Napisano 28 stycznia 2011 - 21:12

dzięki wielkie za to spostrzeżenie, ale i tak pokarzę DELIKATNIE komu trzeba ten zestaw chyba że znajdę u innego sprzedawcy taniej :p

Mam nadzieje że troche mi posłuży ten zestaw i bede z niego zadowolony :)

#62 bm639

bm639

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2005
  • Silnik:2.4 LPG
  • Imię:Maciek

Napisano 30 stycznia 2011 - 16:46

miałem już wiele radyjek, Lincolna trzymam teraz w szafie, a w samochodzie mam Lafayet Atena i śmiało można je polecać ... dobrze odfiltrowane, ładnie słychać z głośnika ... malutkie radio pasuje idealnie w kieszeń nad lewarkiem od biegów :) ... mikrofon mógłby mieć nieco dłuższy przewód, ale ... ja i tak mam inny swój ulubiony, więc oryginalny mam "na zapas"

#63 leopaw

leopaw

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Silnik:2.2
  • Imię:Lech

Napisano 30 stycznia 2011 - 19:50

bm639 - Lincoln w szafie? a może do opchnięcia - znajomy coś chce kupić. :kawka

#64 Lonek

Lonek

Przedszkolak

• Pomagamy sobie
  • Rok Produkcji:2001
  • Silnik:był 2.0 B+G
  • Imię:Konrad

Napisano 31 stycznia 2011 - 08:57

Ja mam bardzo fajny zestawik : Radio Maxon CM10 + antena Hustler IC100 ( oryginał ). Naprawdę fajny, prosty do bólu i tani sprzęcik ( ma podtrzymanie pamięci kanałów, czego nie ma na przykład Cobra ).
Mam też w drugim samochodzie zestaw TTI 770 + Sirio 145, ale nie ma porównania z Maxonem ( tylko trzeba uważać na automatyczną redukcję szumów, bo wycina prawie wszystko ). Jeżeli ktoś chciałby Maxona, to tylko ten model - kupiłem kiedyś wyższy z elektronicznymi przyciskami i szybko go sprzedałem, bo nie dało się go obsługiwać.

#65 bm639

bm639

Zwolennik

• Pomagamy sobie

Napisano 31 stycznia 2011 - 09:44

bm639 - Lincoln w szafie? a może do opchnięcia - znajomy coś chce kupić. :kawka

Lincol nie jest i pewnie nigdy nie będzie na sprzedaż :) Jest nieco zmodyfikowany dla mnie i nie wiadomo, czy nabywca tego by chciał (np. zasilanie do przerobionego oryginalnego mika) .... po przeprowadzce do bloku nie mam anteny na dachu więc nie ma mowy o DXach i President wylądował w szafie :). Czasem jeździ w drugim aucie w razie potrzeby ...
Co do polecania radyjek i anten - wielu ludzi śmieje się np. z Sunkera Elite One, a ja miałem go i po wymianie mikrofonu na "mój" (w oryginalnym od razu trzeba wymienić przewód, bo jest zbyt twardy i pęka w zimę) też ładnie śmigał (bardzi czysty i głośny dźwięk z głośnika) ... zasada jest jedna: radio może być gorsze, ale antena powinna być co najmniej przyzwoita, zarówno jakością wykonania i długością. Z krótkich, to co wiem to jedynie Floryda Presidenta daje radę, ale osobiście polecam coś min. 1 m długości i to najlepiej uznanej produkcji, żeby nie było sprzęgania się podczas niekorzystnych warunków atmosferycznych. nawet najlepsze radio będzie głuche na krótkiej badziewnej antence jakich pełno w sprzedaży (np. 30 cm :patyk )

#66 adasko

adasko

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2004
  • Silnik:2.4L
  • Imię:Adam

Napisano 28 czerwca 2011 - 11:41

To ja pozwolę sobie odświeżyć trochę temat...
Wszyscy piszecie o antenach magnesowych na dach... a ja się pytam jak / do czego przymocować antenkę w cabrio? Jedyne rozsądne miejsce to tylna klapa, ale jak zamocować antenę bez dziurawienia tejże klapy? Macie jakieś sprawdzone rozwiązania, które możecie polecić?

Co do samego radia ro myślałem o TTI 770 / 880, gdzieś kiedyś znalazłem pochlebne opinie, ale widzę, ze tu raczej je odradzacie. Co rozsądnego w podobnej cenie polecacie, tak żeby z zestawem zmieścić się w max.400zl?

PozdrawiAM

#67 bm639

bm639

Zwolennik

• Pomagamy sobie

Napisano 28 czerwca 2011 - 11:46

na magnesie utrzyma i na klapie, tylko wtedy musisz kupić antenę "na motylka", czyli taką która da się zamontować do magnesu pod kątem (są też takie, w których tylko bat można przechylić, a mocowana do podstawy jest pionowo)

#68 rafe1

rafe1

VIP

• Pomagamy sobie
  •   
  • Silnik:2.4GT M
  • Imię:Rafał

Napisano 28 czerwca 2011 - 13:18

adasko, albo magnesówka z regulacją albo trzeba na klapę założyć taką końcówkę do anteny na motylka :cwaniak później zrobie fotę to sobie zobaczysz :cwaniak

a swoją drogą na początku dachu w cabrio (jakieś 50cm) jest wstawiona jakaś blacha na której się trzyma magnesówka (ja tak poleciałem ze 250km i nie spadła) :cwaniak

wieczorkiem pokaże Ci obie wersje :cwaniak

#69 adasko

adasko

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 28 czerwca 2011 - 13:58

Dzięki rafe1, czekam z niecierpliwością na foty... nie zwróciłem uwagi że magnesowe też mają zawiasik. Na swoim starym T4 miałem na stałe przykręconą antenę na środku dachu, więc się specjalnie nie interesowałem rozwiązaniami. Tym bardziej że nie miałem swojego radia, a tylko w razie potrzeby pożyczałem.

W końcu czas kupić coś swojego.

#70 leopaw

leopaw

VIP

• Przyjaciel forum
  •   
  • Silnik:2.2
  • Imię:Lech

Napisano 28 czerwca 2011 - 14:55

rafe1- czym ty leciałeś te 250 km/h :kawka

#71 rafe1

rafe1

VIP

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 28 czerwca 2011 - 21:01

czym ty leciałeś te 250 km/h

traska 250km z max prędkością 120km/h

tu masz na klapie ale są też magnesowe łamane :cwaniak
Dołączona grafika

a tu masz magnesówkę na dachu:

Dołączona grafika

#72 adasko

adasko

Zwolennik

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 28 czerwca 2011 - 22:28

rafe1, dzięki za zdjęcia. O takie mocowanie do klapy mi chodziło. Czy musiałeś wiercić jakieś dziury w klapie, czy jest to mocowane bez inwazyjne?

#73 miecio

miecio

VIP

• Przyjaciel forum
  •      
  • Rok Produkcji:2006
  • Silnik:2.2 /ropa/
  • Imię:miecio

Napisano 28 czerwca 2011 - 22:49

czym ty leciałeś te 250 km/h

traska 250km z max prędkością 120km/h

tu masz na klapie ale są też magnesowe łamane :cwaniak
Obrazek

a tu masz magnesówkę na dachu:

Obrazek

siem sie usmial... z tym dachem oczywiscie. jak ja sobie bede montowal to moze na kablaku anty.... :glupek1

#74 rafe1

rafe1

VIP

• Pomagamy sobie
  •   

Napisano 29 czerwca 2011 - 07:12

Czy musiałeś wiercić jakieś dziury w klapie, czy jest to mocowane bez inwazyjne?

bezinwazyjne :kciuki końcówka kosztowała chyba 25zł :cwaniak

#75 TOMHAL7

TOMHAL7

PT PRO

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:Brak...
  • Silnik:Brak...
  • Imię:Tomasz

Napisano 17 stycznia 2013 - 22:32

bagro, u mnie jest zamontowane tak:
Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#76 bagro

bagro

PT MC

• Przyjaciel forum
  •   
  • Silnik:2,4 GT - M
  • Imię:Romek

Napisano 18 stycznia 2013 - 17:55

Rzeczywiście temat fachowo opisany i pokazany na foto.
Dziekuję za porady.

#77 Bezimienny Gość.ivor-pl_*

Bezimienny Gość.ivor-pl_*
  • Guests

Napisano 18 stycznia 2013 - 21:58

Pobajam jako świeżak.

Jako elektronik pomiarowiec powiem tylko tyle, że dla anteny CB najlepiej, żeby w miarę pionowa stała i miała jak najlepszą widoczność - czyli całą długość anteny było widać z każdej strony auta - czyli jak w sedanach montują na klapie bagażnika to jest lipa, najlepiej na dachu. Dodatkowo im wyżej tym lepiej. Nie siejemy też sobie wtedy Watami w głowy, bo dach nam ekranuje. Oraz warto pamiętać, że anteny CB wolą, jak są na środku dachu.

Z doświadczenia powiem też, że niestety fizyki się nie oszuka i lepszy odbiór na trasie będzie z długiej anteny niźli z krótkiej z dodatkowymi cewkami, wzmacniaczami itd...

#78 TOMHAL7

TOMHAL7

PT PRO

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:Brak...
  • Silnik:Brak...
  • Imię:Tomasz

Napisano 18 stycznia 2013 - 22:20

ivor-pl, w tym co piszesz jest wiele prawdy, ale ja posiadam bardzo krotką antenę(30cm) i radio Lafayed i jest ok. ..... :kawka

#79 Bezimienny Gość.ivor-pl_*

Bezimienny Gość.ivor-pl_*
  • Guests

Napisano 19 stycznia 2013 - 09:51

TOMHAL7 - być może jest dobrze, kwestia kto ile korzysta z radyjka - ja służbowym dużo jeżdżę i szybko więc zasięg 3-5km na małej antenie jest za mały - przy 160km/h robisz 2,7km w ciągu minuty - więc taki masz zapas 1-2 minuty - możesz czasami nie zdążyć usłyszeć, że misiaki się rozkładają albo nieoznakowany wyjechał na trasę, przy ML-145 masz zasięg 10-15 km w zależności od terenu - czyli 3-krotnie zwiększać swoje szanse :fota

Dochodzi też problem jak daleko ciebie słyszą, są rejony polski, gdzie wieczorem jedziesz i przez 10-15 km nikogo nie mijasz - np. okolice Koszalina / Wałcza / Piły , a misiaki siedzą nocą w krzakach... jak już człowiek przysypia to czasami aż na fotelu podskoczy jak w ciszy zabrzmi "ej mobile jak dróżka na..."

#80 knott

knott

Znawca Tematu

• Pomagamy sobie
  •   
  • Rok Produkcji:2000
  • Silnik:2.0 16V LPG
  • Imię:Sławek

Napisano 21 stycznia 2013 - 06:54

i od nowa trzeba odkurzyć radyjka i się bronić przed zaplutym karłem reakcji - 2 dni temu na trasie do Jasła stał bohater w mondeo ITD z trzema antenami na autku i walił foty na ograniczeniu 30km/h :cenzura

dobrze żem radio odkręcił akurat bo by mi pamiatkową fotę walnęli złodziejskie nasienia..

polecam pod magnesówkę naklejkę krążek z folii przezroczystej - nie porysujecie dachu wtedy ... zerwać można w każdej chwili i trafić łatwo w to samo miejsce na dachu

ja jade na johny II president i antenie 70cm magnes - do 200 nic sie nie stało w żadnej z gablot co miały zapięte u mnie...