Mam nadzieje że troche mi posłuży ten zestaw i bede z niego zadowolony
CB radio w PT
Napisano 28 stycznia 2011 - 21:12
Mam nadzieje że troche mi posłuży ten zestaw i bede z niego zadowolony
Napisano 30 stycznia 2011 - 16:46
Napisano 30 stycznia 2011 - 19:50
Napisano 31 stycznia 2011 - 08:57
Mam też w drugim samochodzie zestaw TTI 770 + Sirio 145, ale nie ma porównania z Maxonem ( tylko trzeba uważać na automatyczną redukcję szumów, bo wycina prawie wszystko ). Jeżeli ktoś chciałby Maxona, to tylko ten model - kupiłem kiedyś wyższy z elektronicznymi przyciskami i szybko go sprzedałem, bo nie dało się go obsługiwać.
Napisano 31 stycznia 2011 - 09:44
Lincol nie jest i pewnie nigdy nie będzie na sprzedażbm639 - Lincoln w szafie? a może do opchnięcia - znajomy coś chce kupić.
Co do polecania radyjek i anten - wielu ludzi śmieje się np. z Sunkera Elite One, a ja miałem go i po wymianie mikrofonu na "mój" (w oryginalnym od razu trzeba wymienić przewód, bo jest zbyt twardy i pęka w zimę) też ładnie śmigał (bardzi czysty i głośny dźwięk z głośnika) ... zasada jest jedna: radio może być gorsze, ale antena powinna być co najmniej przyzwoita, zarówno jakością wykonania i długością. Z krótkich, to co wiem to jedynie Floryda Presidenta daje radę, ale osobiście polecam coś min. 1 m długości i to najlepiej uznanej produkcji, żeby nie było sprzęgania się podczas niekorzystnych warunków atmosferycznych. nawet najlepsze radio będzie głuche na krótkiej badziewnej antence jakich pełno w sprzedaży (np. 30 cm
Napisano 28 czerwca 2011 - 11:41
Wszyscy piszecie o antenach magnesowych na dach... a ja się pytam jak / do czego przymocować antenkę w cabrio? Jedyne rozsądne miejsce to tylna klapa, ale jak zamocować antenę bez dziurawienia tejże klapy? Macie jakieś sprawdzone rozwiązania, które możecie polecić?
Co do samego radia ro myślałem o TTI 770 / 880, gdzieś kiedyś znalazłem pochlebne opinie, ale widzę, ze tu raczej je odradzacie. Co rozsądnego w podobnej cenie polecacie, tak żeby z zestawem zmieścić się w max.400zl?
PozdrawiAM
Napisano 28 czerwca 2011 - 11:46
Napisano 28 czerwca 2011 - 13:18
a swoją drogą na początku dachu w cabrio (jakieś 50cm) jest wstawiona jakaś blacha na której się trzyma magnesówka (ja tak poleciałem ze 250km i nie spadła)
wieczorkiem pokaże Ci obie wersje
Napisano 28 czerwca 2011 - 13:58
W końcu czas kupić coś swojego.
Napisano 28 czerwca 2011 - 14:55
Napisano 28 czerwca 2011 - 22:28
Napisano 29 czerwca 2011 - 07:12
bezinwazyjneCzy musiałeś wiercić jakieś dziury w klapie, czy jest to mocowane bez inwazyjne?
Napisano 18 stycznia 2013 - 17:55
Dziekuję za porady.
Bezimienny Gość.ivor-pl_*
Napisano 18 stycznia 2013 - 21:58
Jako elektronik pomiarowiec powiem tylko tyle, że dla anteny CB najlepiej, żeby w miarę pionowa stała i miała jak najlepszą widoczność - czyli całą długość anteny było widać z każdej strony auta - czyli jak w sedanach montują na klapie bagażnika to jest lipa, najlepiej na dachu. Dodatkowo im wyżej tym lepiej. Nie siejemy też sobie wtedy Watami w głowy, bo dach nam ekranuje. Oraz warto pamiętać, że anteny CB wolą, jak są na środku dachu.
Z doświadczenia powiem też, że niestety fizyki się nie oszuka i lepszy odbiór na trasie będzie z długiej anteny niźli z krótkiej z dodatkowymi cewkami, wzmacniaczami itd...
Napisano 18 stycznia 2013 - 22:20
Bezimienny Gość.ivor-pl_*
Napisano 19 stycznia 2013 - 09:51
Dochodzi też problem jak daleko ciebie słyszą, są rejony polski, gdzie wieczorem jedziesz i przez 10-15 km nikogo nie mijasz - np. okolice Koszalina / Wałcza / Piły , a misiaki siedzą nocą w krzakach... jak już człowiek przysypia to czasami aż na fotelu podskoczy jak w ciszy zabrzmi "ej mobile jak dróżka na..."
Napisano 21 stycznia 2013 - 06:54
dobrze żem radio odkręcił akurat bo by mi pamiatkową fotę walnęli złodziejskie nasienia..
polecam pod magnesówkę naklejkę krążek z folii przezroczystej - nie porysujecie dachu wtedy ... zerwać można w każdej chwili i trafić łatwo w to samo miejsce na dachu
ja jade na johny II president i antenie 70cm magnes - do 200 nic sie nie stało w żadnej z gablot co miały zapięte u mnie...