Pt temperatura
Napisano 26 grudnia 2014 - 19:41
Napisano 26 grudnia 2014 - 20:03
Pisałem nie jeden raz - środkowe wskazanie nie jest miarodajne jako wzorzec , skok temperatury może być od 82- 108 stopni a zegar będzie stał praktycznie na środku .
Zwłaszcza jak ktoś będzie się bawił wskazówkami i próbował je potem sam ustawić bez kalibracji z testera .
Napisano 26 grudnia 2014 - 20:34
Gdzież bym śmiał, co to to nie.Zwłaszcza jak ktoś będzie się bawił wskazówkami i próbował je potem sam ustawić bez kalibracji z testera .
I właśnie w tym problem, że wskazówka zawsze stała w miejscu po środku skali. Dopiero od niedawna wariuje i waha się między środkowym wskazaniem i kreską poniżej, jakby temperatura za bardzo spadała co chwilę.
Co by nie było, dzięki za podpowiedzi.
Napisano 26 grudnia 2014 - 20:40
A potem powtórzyć pomiar na komputerze lub zwykłym interfejsie LM 327 (wystarczy do tego celu) i dopiero można podjąć dalsze kroki z autem.
Napisano 27 grudnia 2014 - 17:38
- od włączenia silnika temperatura stopniowo rośnie do 93 stopni, w tym momencie wskazówka dochodzi do połowy,
- otwiera się termostat i temperatura spada do 81 co na wskaźniku objawia się opadnięciem wskazówki prawie o jedną kreskę,
- na postoju wentylator włącza się przy 107 i wyłącza przy 99
- w czasie normalnej jazdy w trasie temperatura waha się w granicach 81-93, więc jeśli te odczyty pokrywają się z rzeczywistą temperaturą płynu, to chyba wszystko jest OK i wyjdzie na to, że wskaźnik w zegarach jakiś bardziej czuły się zrobił

Napisano 27 grudnia 2014 - 20:23
Napisano 28 grudnia 2014 - 14:35
Zastanawiam się tylko, czy brać się od razu za wymianę wentylatora, bo jeśli rzeczywiście czujnik jest walnięty, to może po wymianie pierwszy bieg się zacznie włączać. Możliwe, czy zbyt optymistycznie sobie to wytłumaczyłem

Napisano 28 grudnia 2014 - 14:41
Kużwa co ty pitolisz chopie ile ci można tłumaczyć co ma czujnik do załączania się pierwszego biegu a drugiego nie - masz tylko jeden czujnik albo działa albo nie i tyle - może być tylko przesunięta charakterystyka ze względu na kamień na czujniku .Wentylator jest walnięty albo przekażnik 1 biegu - zaczynaj od tego bo cały czas gotujesz silnik i wywali ci w końcu uszczelka .
Zasłoń chłodnice kartonem i ponów test z temperaturą - jesli będzie stabilna to ponownie weź sie za termostat i sprawdzaj co go blokuje że nie zamyka układu do końca .

Napisano 06 stycznia 2015 - 15:36
Wiatrak włącza się już przy 79 stopniach (po chwili przestaje), później temperatura dochodzi do 100 i włącza się znowu, tylko że temperatura rośnie dalej a górny wąż od chłodnicy zimny, jakby termostat nie puścił. Termostat sprawdzałem, zresztą jest dopiero co kupiony i wygląda to tak, jakby nie krążył płyn w obiegu lub był zapowietrzony. Ale płyn pod korkiem jest, na wszelki wypadek i tak zamówiłem nowy korek. A co dziwne, jak już płyn pójdzie na chłodnicę temperatura wraca do normy, osiąga 100 stopni tylko na postoju, później włącza się wentylator i od razu zbija temp. do ok. 90. Zasłonięcie chłodnicy wiele nie pomogło, temperatura na wskaźniku dalej skacze tylko w mniejszym zakresie.
Cykl nagrzewania i stygnięcia powtórzony chyba z 5 razy, za każdym razem płyn pod korkiem był więc zapowietrzony raczej nie jest. I za każdym razem przegrzewa się tylko na początku, bez względu czy na postoju, czy w czasie jazdy.
I o co tu kaman

Albo pompa ma jakąś słabą wydajność, albo układ jednak gdzieś się zapowietrza, bo nic innego mi nie przychodzi do głowy.
Napisano 06 stycznia 2015 - 18:02
Napisano 06 stycznia 2015 - 19:17
Napisano 06 stycznia 2015 - 21:44
A odnośnie klimatyzacji, pokrętło ustawione na nogi i dmuchawa na 0 a mimo wszystko wentyl się włącza przy 79 i gaśnie 84. Można odpiąć tą wtyczkę przy sprężarce co ją widać od góry, żeby sprawdzić czy to rzeczywiście wina klimy?
MiGi42,
Jakżeś tam łapę włożył, że Ci się udało podotykać chłodnicę w kilku miejscach?
Napisano 06 stycznia 2015 - 21:49
Napisano 07 stycznia 2015 - 09:31
Napisano 07 stycznia 2015 - 21:48
Dziś zwiedziłem wszystkie warsztaty w moim mieście i dowiedziałem się, że jestem posiadaczem unikatowego auta

Łapy opadają...
Napisano 07 stycznia 2015 - 23:25

Napisano 08 stycznia 2015 - 21:45
Radiator Fan Control
A/C Off –vehicle speed < 70.8 km/h (44 mph)
----- Low Speed ---------- High Speed
Fan On: 96.6° C (206° F) ----- 103° C (219° F)
Fan Off: 92.7° C (199° F) ----- 98.8° C (210° F)
A/C Off –vehicle speed > 70.8 km/h (44 mph)
(until vehicle speed drops below 58 km/h (36
mph)
----- Low Speed ----- High Speed
Fan On: OF ----- 103° C (219° F)
Fan Off: OF ----- 98.8° C (210° F)
A/C On –any vehicle speed
Fan On: OF ----- 82.2° C (180° F)
Fan Off: OF ----- 80° C (176° F)
Napisano 12 stycznia 2015 - 12:18
Napisano 12 stycznia 2015 - 12:22
http://sklepjeep.red... ... ysler.html
ale sprawdż cenę w serwisie - ostatnio można było taniej dostać z oryginału
ps.
na 99% gwarantuję że spadek w czasie jazdy nie jest spowodowany usterka czujnika temperatury - czujnik tylko czyta temperaturę z układu jak występuje - nic nie zwalnia mechanika z myślenia zwłaszcza jak nie wie w czym jest usterka .
Napisano 12 stycznia 2015 - 12:31
andreeas7, a jakieś sugestie co przy sprawdzaniu może dawać takie same wyniki?na 99% gwarantuję że spadek w czasie jazdy nie jest spowodowany usterka czujnika temperatury - czujnik tylko czyta temperaturę z układu jak występuje - nic nie zwalnia mechanika z myślenia zwłaszcza jak nie wie w czym jest usterka .