Dział kulinarny
#21
Napisano 15 maj 2009 - 11:15
#22
Napisano 31 maj 2009 - 13:51
GRZYBKI MARYNOWANE
-Jedziemy do lasu i zbieramy ok 2 wiadra na osobę
-Czyścimy starannie i segregujemy na małe,średnie i duże.Do marynowania odkładamy takie jakie lubimy/małe lub inne/reszta idzie do smazenia i suszenia.
-Do garnka ok. 5 l. wkładamy grzyby 3/4 garnka, 2 cebule obrane i pokrojone na ćwiartki i 1 łużka soli.Wody wlewamy prawie do pełna.Następnie gotujemy ok. 10-15 minut.W trakcie gotowania zbieramy szumowinki. Po zagotowaniu płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia.
-W umytym garnku po gotowanych grzybach przygotowywujemy zalewę.
Wlewamy 4 szklanki octu 10% , 8 szklanek wody/ jeśli za kwaśne dodać wody /,sól 1 płaska łyżka,4 łyżki cukru,4 liście laurowe,kilka ziaren pieprzu oraz zielę angielskie.
Przygotowaną zalewę gotujemy ,po zagotowaniu wkładamy grzyby i razem jeszcze gotujemy ok. 20 minut.Po tym czasie jeszcze gorące grzyby wkładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków . 3/4 słoiczka grzybów zalewamy do pełna zalewą, zakręcamy i gotowe
MNIAM MNIAM
PS. Zabieramy jeden słoiczek na I zlot PT. oczywiście po grzybobraniu.
[ Dodano: 2009-05-31, 15:05 ]
OGÓRKI KISZONE
-Wypad na rynek i kupno zdrowych ,jędrnych i małych ogóreczków.
-Potrzebne składniki to jeszcze: wyrośnięty koper/koszyczki/, obrany chrzan , czosnek
i gorczyca , woda i sól.
-Do wcześniej przygotowanych słoików wkładamy :troszkę kopru ,3 kawałki chrzanu ok.3 cm., ząbek czosnku/pokrojony/ oraz kilka ziarenek gorczycy.
- Teraz wkładamy ogórki /ciasno/żeby nie pływały bo mogą sie psuć.
-Zalewa to osolona woda nie gotowana- na 1/2 litra wody dajemy ok 1 płaska łużka soli /wymieszać i najlepiej posmakować żeby nie było za słone.
-Zalewamy odórki do pełna w słoiku.
SMACZNEGO.
W razie wątpliwości proszę pytać Gospodynię
Jest podobno gotowa mieszanka /dla leniwych i tych gdzie nie ma dostępnych składników/
#23
Napisano 31 maj 2009 - 15:52
#24
Napisano 31 maj 2009 - 17:31
#25
Napisano 03 czerwiec 2009 - 11:41
#26
Napisano 03 czerwiec 2009 - 17:05
#27
Napisano 03 czerwiec 2009 - 19:03
Tylko, leopaw, ja będę musiała być starannie skontrolowana co zebrałam, bo jakoś szczególnie łatwo odnajduję te niezbyt jadalne...
#28
Napisano 03 czerwiec 2009 - 20:06
#29
Napisano 04 czerwiec 2009 - 12:24
hmmmmmmmmmmm grzybki na masełku ze śmietanką.... ;P ;P ;P ależ sobie narobiłam ochoty...
#30
Napisano 04 czerwiec 2009 - 13:21
#31
Napisano 04 czerwiec 2009 - 15:12
#32
Napisano 04 czerwiec 2009 - 16:38
#33
Napisano 04 czerwiec 2009 - 21:18
#34
Napisano 05 czerwiec 2009 - 13:55
#36
Napisano 10 czerwiec 2009 - 22:07
#37
Napisano 11 czerwiec 2009 - 12:04
normalnie szok, tylu to ja dawno nie widziałam
#38
Napisano 12 czerwiec 2009 - 08:06
#39
Napisano 31 lipiec 2009 - 19:58
[ Dodano: 2009-07-31, 21:01 ]
Basia myśli jakie smakołyki wziąć na zlot - jako dodatek do miąska grilowanego
#40
Napisano 31 lipiec 2009 - 22:36
mniam mniam - uwielbiamKurcze - jadłem dzisiej kluseczki kartoflane z bigosikiem ciekawe czy ktoś jeszcze lubi? jadam też odsmażone , z twarogiem i ze skwareczkami z boczku lub kiełbaski lub szyneczki a do tego zsiadłe mleczko lub co kto lubi???
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
Napotkany Pitek + Kogo widziałem? Wątki połączone. |
Multimedia: Filmy & Zdjęcia | Przemo |
|
|
|
test kluczykowy "nie działa"kluczykowanie, kody błędów |
Techniczny podstawowy | Bezimienny Gość.PT_user_* |
|
|
|
Metoda kluczykowa nie działa |
Techniczny podstawowy | Ydtski |
|
|
|
Nie działa klimatyzacja i brak pracy wentylatora chłodnicy |
Techniczny podstawowy | zero |
|
|
|
Nie działający centralny z pilota a rozładowany akumulator |
Techniczny podstawowy | Piter-Lodz |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych